Tavaszi szezonális zöldségek
- Dátum: 2025.03.09., 09:08
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- cékla, idényzöldség, saláta, tavasz, újhagyma, vitaminok, vitaminraktár, zöldborsó
Manapság a szupermarketek polcain mindenféle zöldséget beszerezhetünk az év minden szakában, de itt a tavasz és ehetjük a helyben termesztett, friss zöldségeket is.
A tavasz kezdetével érkezik a jó idő, ami nem a kedvünkre lesz jó hatással, hanem egészségünknek is, hiszen a kertbe vagy a piacra kilátogatva friss zöldségeket pakolhatunk a kosarunkba. Ez egy elég fontos lépés abból a szempontból, nem a sok száz kilóméterről importált árut vásárolhatjuk, hanem a helyi termelőket támogathatjuk. Arról se feledkezzünk meg, hogy a helyi termények valószínűleg nincsenek mindenféle szerrel kezelve, hogy kibírják a szállítást és szép állapotban kerüljenek a polcokra. Csupán leszedik, felszedik a földből és már a piac kis asztalán kacsintgatnak ránk.
Ezek a csodás növények telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek a téli időszakban, ha nem figyelünk nagyon oda, akkor gyorsan ki tudnak ürülni a szervezetünkből. Innen is ered a tavaszi fáradtság, mivel testünk kimerül a fény és friss levegő hiányától, illetve attól is, hogy nem eszünk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Ebben az időszakban szépen visszatankolhatjuk azt, mit felhasználtunk. A szezonális zöldségek vásárlásával kevésbé terhelik meg a termőföldeket, mivel ezek általában olyan helyről érkeznek, ahol a föld télen pihenhet, önmaga is feltöltődhet. A helyi terményt nem kell országokon keresztül szállítani, és kevesebb permetező szer jut a talajba is.
Tavasz legelején kezdik növekedésüket a zöld színű zöldségek. Kibújik a sóska, a fejes saláta és személyes kedvencem, a medvehagyma. Nagyon sok B- és C-vitamint, vasat és foszfort tartalmaznak. A brokkolit is lehet már ilyenkor szedni, ami igen jó immunerősítő, kalcium, cink és magnéziumforrás is. Aki korán vetette a zöldborsót, lassan már pirgálhatja az első szemeket a leveshez vagy főzelékhez. A földben termők közül a korai retek, az újhagyma és póréhagyma, sőt szerencsés esteben a sárgarépa is növekszik már ilyenkor, az ő vitaminadagjuk is vitathatatlan. Az újhagyma és a répa segíti a jó emésztést és bélműködést, utóbbi a szemünk őre is, illetve segít a szervezet savtalanításában, ezért ízületi gyulladások esetén is hasznos. A retek antibakteriális hatású és tele van antioxidánsokkal.
Csatlakozik hozzájuk a cékla is, ami daganatos megbetegedéseknél gátolja a ráksejtek szaporodását. Egyes helyeken már karalábéval is találkozhatunk a tavasz végén, ami pedig A-vitaminban és a B-vitaminok sokaságát tárolja magában. Ezekből a zöldségekből remek ételeket készíthetünk, színességükkel feldobhatjuk salátáinkat, beleszelhetjük őket leveseinkbe, készíthetünk főzelékeket, a zöldekből pedig méregtelenítő smoothiek készülhetnek.
A tavaszi zöldségek segítenek a vitamin raktárjainkat feltölteni, könnyen termeszthetők a kiskertben is, de a piacokon is válogathatunk belőlük bőséggel. Az idényzöldség vásárlása segíti a hazai gazdaság fennmaradását és termesztésük kevésbé megterhelő a természet számára.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.