Menü

Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?

Január 20-án hagyta jóvá az Európai Unió illetékes tanácsa azt az új rendeletet, amely szerint az uniós határokon belül szabadon forgalmazhatják a kis-, és nagykereskedések a lisztkukac UV-fénnyel fertőtlenített őrleményét, lisztkukac hozzáadásával készült élelmiszeripari termékeket.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a világon elsőként megállapította, hogy a lisztkukacból készített élelmiszerek emberi fogyasztásra alkalmasak.

Lisztkukacot én magam csak horgászok csalianyagaként ismertem, most a lisztbogár lárvájából porított alapanyagot, magyarul lisztet állíthatnak elő, amelyet – egyelőre - kiegészítésként, dúsításként használhatják fel a sütőüzemek.

Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kötelező vagy muszáj lesz ilyesmit fogyasztanunk, de nyílik rá lehetőség.

Vajon akarunk rovarokat enni? Miért és mire jó ez?

A felmérések szerint a fogyasztók többsége továbbra is fenntartásokkal kezeli a rovarokat, mint élelmiszereket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.

A lisztkukacok, vagyis a közönséges lisztbogár lárvái azonban egyre nagyobb figyelmet kapnak mind az állattartók, mind a gasztronómia iránt érdeklődők körében. Akik kóstolták, azok szerint a szárított lisztkukacnak a mogyoróhoz hasonló íze van.

A fenntarthatósági szempontok miatt a rovarfehérje-porok alkalmazása viszont valóban a jövő útját jelentheti. Ráadásul az előállítása környezetkímélőbb, mint a hagyományos fehérjeforrásoké. Kevesebb vizet, földterületet és takarmányt igényelnek, miközben az élelmiszeripar melléktermékeit is képesek hasznosítani.

Mi készíthető ebből a rovarlisztből?

A speciális lárvapor felhasználható kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, de még sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként is.

Figyelem és nyugalom! A lisztkukaccal készült termékeket az üzletekben, pékségekben egy jól elkülöníthető polcon, megkülönböztető jelzésekkel kell ellátni!

A vásárlók pontos tájékoztatása miatt az Agrárminisztérium leírta az élelmiszerek jelölési rendeletében, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők legyenek a boltokban.

A lisztkukac egyre népszerűbb az alternatív fehérjeforrások között. Magas fehérjetartalmuk és könnyű tenyészthetőségük miatt számos kultúrában fogyasztják őket. Azonban fontos, hogy csak ellenőrzött forrásból származó, megfelelően előkészített lisztkukacokat fogyasszunk, hogy elkerüljük az esetleges egészségügyi kockázatokat.

Az anyajegyszűrés jelentősége

Az anyajegyszűrés (dermatológiai vizsgálat) alapvető szerepet játszik a bőrrák, különösen a melanóma korai felismerésében. Ez a fájdalommentes, nem invazív eljárás bőrgyógyász szakorvos által történik.

Természetes módszerek torokfájás és köhögés enyhítésére – bevált házi praktikák

A torokfájás és a köhögés az őszi–téli időszak leggyakoribb panaszai közé tartoznak, és bár sokszor nem igényelnek komoly orvosi kezelést, kellemetlenséget okozhatnak a mindennapokban. Szerencsére számos természetes módszer áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan enyhíthetik a tüneteket és segíthetik a szervezet regenerálódását.

Hajhullás okai és megoldásai – mit tehetünk a dúsabb, egészségesebb hajért?

A hajhullás a lakosság jelentős részét érintő probléma, amely nemcsak esztétikai kérdés, hanem érzelmileg is megterhelő lehet. Bár napi 50–100 hajszál elvesztése teljesen normális, amikor a kihullott haj mennyisége tartósan meghaladja ezt, érdemes a háttérben meghúzódó okokat felderíteni.

A boka betegségeinek lelki háttere: a stabilitás, irány és önazonosság rejtett üzenetei

Az emberi test minden mozdulata mögött ott rejlik a lélek finom mintázata. A fizikai tünetek nem csupán biológiai folyamatok következményei, hanem gyakran annak a belső történetnek is a kivetülései, amelyet magunkban hordozunk. A boka, mint az egyensúly és irányváltás egyik legfontosabb szerve különösen érzékeny a pszichés terhelésekre. A testen betöltött szerepe szimbolikusan is jelentős: azt mutatja meg, milyen biztonsággal állunk a földön, mennyire merünk előre lépni, és hogyan viszonyulunk a saját életutunkhoz.

A gyomorszáj fájdalom enyhítése

A gyomorszáj tájéka sajátos helyet foglal el az emberi testen: nem csupán anatómiai régió, hanem egyfajta érzelmi központ, ahol a fizikai és lelki élmények szinte észrevehetetlenül fonódnak egymásba.