Az ünnepi túlevés káros hatásai
Ünnepi ételektől roskadozó asztal és bejgli illata lengi át a szobát, ezeket pedig nem lehet visszautasítani. A decemberi időszak alatt szinte népbetegség a túlevés, hiszen a sok finomságnak nehéz ellenállni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy mik ennek a következményei, hogyan kerülhetjük el ezeket és milyen megoldások vannak arra, hogy egészségesebbé tegyük a karácsonyi étkezést?

Vannak mondatok amelyek nagy valószínűséggel a legtöbbünk száját elhagyták már a karácsonyi asztal körül kókadozva. Ezek az alábbiak:
„Csak még ezt az utolsó falatot…”
„Vegyétek el tőlem, különben megeszem az egészet!”
„Már csak a szemem kívánja.”
„Mozdulni sem bírok, gurítsatok haza!”
Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk sokkal többet enni, mint a hétköznapokban, és még azok is gyakran „bűnöznek”, akik az év többi napján odafigyelnek az étkezésükre. Ha nem tudunk mértéket tartani karácsony előtt és alatt, komolyan megszenvedheti a szervezetünk ezt az időszakot, és plusz kilók szaladnak fel rohamléptekben. Nehéz nem elcsábulni: itthon amúgy is nagy hagyománya van annak, hogy decemberben sokkal több étel készül, mint amennyit a vendégek száma indokolna, és az ünnepekhez tartozó családlátogatás is hozzájárul ahhoz, hogy ez a pár nap egy jó hosszú, egybefüggő étkezéssé váljon. A tukmálós házigazdákról pedig még nem is beszéltünk.
Az evés és a szeretet kettőse

Itthon a karácsony legalább annyira az evés, mint a szeretet ünnepe, ráadásul a hagyományos menü nem a kifejezetten egészséges ételek és italok parádéja. Ez pedig komoly következményekkel járhat a szervezetünkre nézve. Számos jele lehet annak, hogy túl jól laktunk, a kicsit kellemetlentől az egészen súlyos szövődményekig. Az egyik legismertebb kifejezés a kajakóma. Sokan átéltük már egy nagyobb étkezés után, azt az érzést, amikor azt érezzük, meg sem bírunk moccanni, és menten elnyom bennünket az álom. Ha túlesszük magunkat, túl sok gyomorsav termelődhet, ami kimarhatja a gyomor belsejét és visszaszivároghat a nyelőcsőbe, amitől kialakul a gyomorégés. Ezt savlekötővel csillapíthatjuk, de nem optimális megoldás, érdemes elkerülni. A gyomortágulás, a székrekedés, a puffadás, a hányás már súlyosabb tünetei a túl sok élelmiszer bevitelnek.
A nehezen emészthető, zsíros és fűszeres ételek pedig – amilyen sok hagyományos karácsonyi fogás is – puffadást okozhatnak, amin tovább ronthat, ha szénsavas üdítőket és alkoholt is iszunk melléjük. Továbbá a gyors evés sem segít a helyzeten, mert étkezés közben természetes módon némi levegőt is nyelünk, ami, ha habzsolunk, tovább fokozhatja a kellemetlen puffadást. Hajlamosak vagyunk az üdítőket kihagyni akkor, amikor végig vesszük, mi mindent fogyasztottunk, pedig nagyon is számítanak. Érdemes kerülni a cukros, az édesítőszeres és a szénsavas italokat, amik emelik az inzulinszintünket. Emellett lehetőleg minél kevesebb alkoholos italt fogyasszunk – természetesen az a legjobb, ha egyáltalán nem iszunk –, de az ünnepi időszakban az alkoholfogyasztás is jelentőssé válik.
Mit tehetünk?

A plusz kilók akkor tudnak gyorsan felszaladni, ha rendszertelenül étkezünk. Fogyasszunk olyan ételeket, amik csak minimálisan emelik meg a vércukorszintet, ezáltal kevesebb inzulint választ ki a szervezetünk. Ebben az is segíthet, ha néhány alapanyagot helyettesítünk egy jobb változattal, például, ha a töltött káposztába a sima rizs helyett barna rizst teszünk. Az is jó megoldás lehet, ha az elkészítési módon változtatunk, például a rántott halat nem bő olajban, hanem a sütőben sütjük meg, vagy ha a rántás helyett a párolást választjuk.
A túlevést elkerülendő jó taktika, ha többször eszünk kevesebbet és azzal is segíthetünk a szervezetünknek, ha hagyunk időt, hogy feldolgozza az ételeket. Érdemes a desszerttel egy-két órát várni az ebéd után, és a cukor helyett alternatív édesítők után nézni. Kifejezetten fontos tehát, hogy az ünnepek alatt is figyeljünk a megfelelő minőségű és mennyiségű étkezésre, ne vigyük túlzásba, hogy a karácsony minden perce felhőtlen lehessen!
Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?
A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.
Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt
Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.