Menü

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Sajnos horror áron mérik, pedig egy fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük, ezenkívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangán- és rosttartalma is jelentős, zsírtartalma pedig alacsony, arról nem is beszélve, hogy kiváló lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint ingadozásait.

A gesztenye tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítheti a szív egészséges működését, antioxidánsokat tartalmaz, jó káliumforrás, javítja az emésztést, ugyanis napi rostszükségletünk 15 százaléka már fedezve van 10 szem sült gesztenyéből.

A gesztenyéről sokaknak a gesztenyamassza és az abból készült gesztenyepüré jut eszébe, sok tejszínhabbal, pedig a sült gesztenye is legalább olyan ízletes és kedvelt csemege és jóval egészségesebb - igaz tudom, hogy a gesztenyemassza is lehet cukormentes és a tejszínhab is készülhet édesítővel.

Mielőtt belemerülnék a receptekbe, karácsonyi gesztenyés sütemények készítésébe, fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye nem ugyanaz. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből készült ételek nem csak, hogy finomak, de egészségesek is.

Ha nem tehetjük meg, hogy valamely hangulatos adventi vásáron kóstoljunk ínycsiklandó sült gesztenyét, akkor készítsük el otthon! Tudom, hogy sajnos drága, de alkalmanként érdemes venni egy kis adaggal. Már azért is megéri vásárolni egy kis adagot télen és otthon megsütni, mert a sült gesztenye illata kitölti a lakást, és kellemes, ünnepi hangulatot teremt.

Hiába tűnhet a gesztenye sütés elég macerás dolognak, vannak egyszerűbb megoldások és biztosan megéri a végeredmény.

A recept sokféle lehet, de leírom, én, hogy szoktam készíteni. (Figyelembe kell venni, hogy a sütési idő a gesztenye mennyiségétől is függ).

A sült gesztenye elkészítése:

Jó mélyen – de óvatosan! Nagyon vigyázzunk, hogy meg ne vágjuk magunkat! A gesztenye kemény héján könnyen megcsúszik a penge - keresztet vágunk a gesztenyébe, majd vízbe tesszük őket. Ha mindet bevagdostuk, akkor tepsibe sorakoztatjuk őket, vizet teszünk alá, alufóliával lefedjük és kb. 35-40 percig sütjük 180 – 200 fokos sütőben. Ezután levesszük a fóliát és még pár percig sütjük. Jó étvágyat és kellemes adventi hangulatot hozzá! Meg egy bögre illatos forralt bort!

Miért ilyen sekély a Balaton?

A Balaton Európa egyik legsekélyebb tava, de vajon miért alakult így, és hogyan befolyásolja ezt a jövőben a klímaváltozás? A „magyar tenger” különleges geológiai múltja és a globális felmelegedés hatásai olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek túlmutatnak a nyaralás élményén.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.