Menü

Milyen ételhez milyen bor illik?

Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.

A paradicsom trükkös alapanyag: nem mindegy, hogy nyers, főtt/sült vagy szárított/aszalt formában kerül a tányérra, ugyanis savassága és ízvilága is eltérő lehet a feldolgozás módjától függően és ez természetesen a borválasztást is befolyásolja.

Ha az ételben friss, nyers paradicsom van ilyen például a caprese saláta, vagy a paradicsomos-bazsalikomos tészta válasszunk hozzá egy könnyű fehérbort, vagy esetleg egy gyümölcsös karakterű vörösbort, mint amilyen a portugieser. A friss paradicsom savtartalma ugyanis magasabb a főtt változaténál, így a testes, tanninos vöröseket valasszuk.

Kezdjük mindjárt a méltán népszerű carbonarával, mely a közhiedelemmel ellentétben nem tejszínnel készül: az eredeti recept szerint a szósz krémességét a tojástól, a Pecorino sajttól és a türelmes rázogatva keveréstől nyeri el. Mivel ez az étel egyszerre zsíros és persze szénhidrátban is dús, jól fog esni hozzá egy könnyed fehérbor. A mi ajánlatunk a chardonnay, mely friss és gyümölcsös, de egy cseppnyi sósság is van benne, és ettől pont annyira üde, hogy kellemes legyen ehhez a tésztaételhez kortyolgatni.

Ugyancsak kísérhetjük a chardonnay-val a zöld pesto szósszal készült tésztákat. Ebben a bazsalikom mellett szintén a Pecorino sajt erőteljes, és ez is a zsírosabb, nehezebb szószok közé tartozik azaz, jól jön mellé a frissítő korty. Más a helyzet a vörös pesto-val, melyben a paradicsom és a Grana Padano sajt adja az ízharmóniát. Ezt a szószt akár a paradicsomos ételek közé is sorolhattuk volna, hiszen borválasztás szempontjából ugyanaz érvényes rá, mint a többi paradicsomos alapú fogásra: inkább vörösbort kíván maga mellé.

Ne feledkezzünk el a többi sajt alapú mártásról, például a négysajtosról sem, mely a leggyakrabban az olasz krumplinudlira, a gnocchi-ra kerül. Ez sem tartozik a könnyű fogások közé, a zsírossága miatt a friss, száraz fehérborok közül válasszunk mellé kísérőt. Ehhez is a legjobb választás a chardonnay.

A rizottók közül a legkedveltebb talán az erdei gombás változat, sok parmezánnal meghintve. Ennek mélyebb, füstösebb ízvilágához feltétlenül vörösbort válasszunk. A gomba örök párja, a Pinot Noir biztos siker ehhez az ételhez.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.