Menü

Milyen ételhez milyen bor illik?

Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.

A paradicsom trükkös alapanyag: nem mindegy, hogy nyers, főtt/sült vagy szárított/aszalt formában kerül a tányérra, ugyanis savassága és ízvilága is eltérő lehet a feldolgozás módjától függően és ez természetesen a borválasztást is befolyásolja.

Ha az ételben friss, nyers paradicsom van ilyen például a caprese saláta, vagy a paradicsomos-bazsalikomos tészta válasszunk hozzá egy könnyű fehérbort, vagy esetleg egy gyümölcsös karakterű vörösbort, mint amilyen a portugieser. A friss paradicsom savtartalma ugyanis magasabb a főtt változaténál, így a testes, tanninos vöröseket valasszuk.

Kezdjük mindjárt a méltán népszerű carbonarával, mely a közhiedelemmel ellentétben nem tejszínnel készül: az eredeti recept szerint a szósz krémességét a tojástól, a Pecorino sajttól és a türelmes rázogatva keveréstől nyeri el. Mivel ez az étel egyszerre zsíros és persze szénhidrátban is dús, jól fog esni hozzá egy könnyed fehérbor. A mi ajánlatunk a chardonnay, mely friss és gyümölcsös, de egy cseppnyi sósság is van benne, és ettől pont annyira üde, hogy kellemes legyen ehhez a tésztaételhez kortyolgatni.

Ugyancsak kísérhetjük a chardonnay-val a zöld pesto szósszal készült tésztákat. Ebben a bazsalikom mellett szintén a Pecorino sajt erőteljes, és ez is a zsírosabb, nehezebb szószok közé tartozik azaz, jól jön mellé a frissítő korty. Más a helyzet a vörös pesto-val, melyben a paradicsom és a Grana Padano sajt adja az ízharmóniát. Ezt a szószt akár a paradicsomos ételek közé is sorolhattuk volna, hiszen borválasztás szempontjából ugyanaz érvényes rá, mint a többi paradicsomos alapú fogásra: inkább vörösbort kíván maga mellé.

Ne feledkezzünk el a többi sajt alapú mártásról, például a négysajtosról sem, mely a leggyakrabban az olasz krumplinudlira, a gnocchi-ra kerül. Ez sem tartozik a könnyű fogások közé, a zsírossága miatt a friss, száraz fehérborok közül válasszunk mellé kísérőt. Ehhez is a legjobb választás a chardonnay.

A rizottók közül a legkedveltebb talán az erdei gombás változat, sok parmezánnal meghintve. Ennek mélyebb, füstösebb ízvilágához feltétlenül vörösbort válasszunk. A gomba örök párja, a Pinot Noir biztos siker ehhez az ételhez.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.