A goji bogyó hatásai
- Dátum: 2024.11.10., 10:13
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- antioxidáns, cukor, egészség, élelmiszer, életmód, energetizáló, fogyasztás, goji bogyó, immunerősítés, növény, táplálkozás
A Goji bogyó, vagy ahogy a népi kultúrában nevezik a „Semfűfemfa”, angolul wolfberry néven ismert növény, alkalmazott funkcionális gyógynövény, mely a kínai gyógyászatból származik. Antioxidáns hatása, magas bioaktív anyag tartalma miatt, szupergyümölcsé.
A „boldogság-bogyó” vagy „elégedettség-bogyó” névvel is illethetnénk, mivel orvosi vizsgálatok során kimutatták számos pozitív tulajdonságát, ami a vizsgált személyek energikusságára, jobb sportteljesítményére, minőségi alvására, kipihent ébredésére, fokozottabb koncentrációjára és mentális egészségére utalt. Napi szintű fogyasztása növeli az általános jólét érzéseit, és javítja a neurológiai/pszichológiai teljesítményt.
Számos kutatás megerősítette, hogy rengeteg mikrotápanyag és fitokemikália található benne. Köztük poliszacharidokat, szterolokat, valamint értékes antioxidánsokat, mint a béta-karotin és a C-vitamin. Emellett a goji bogyó ásványi anyag tartalma is kiemelkedő, kálcium, cink, kálium és szelén koncentrációja jelentős. A kínai orvoslásban legendás vágyserkentő hatást tulajdonítanak neki, sőt impotencia kezelésére is alkalmazzák.
Remek immunerősítő, valamint a benne lévő hatóanyagok zsírban is oldódnak, így sokkal könnyebben érvényesülnek a szervezetben. Az öregedés lassításában is komoly szerepet kaphat.
Ha vízbe áztatjuk néhány percre, akkor édes paradicsomként is alkalmazhatjuk: rizsbe, quinoába , kuszkuszba keverve remekül feldobja a köretünket. Készíthetünk belőle mártást is, hiszen édes íze remekül illeszkedik például a csípős chilihez. Rosttartalma is kimagasló. Ugyanakkor a nem tartalmaz zsírokat, viszont számos fontos ásványi anyagot igen. A kálium szerepet játszik az egészséges izomműködésben és a normális vérnyomás fenntartásában, a réz segíti az immunrendszer működését, a kötőszövetek karbantartását, szerepet játszik a stressz elleni sejtvédelemben.
Érdemes más funkcionális élelmiszerekkel együtt fogyasztani, így ezek hatása összeadódhat. Célszerű kombináció chia magokkal együtt, reggelire, zabpehellyel,friss gyümölcsökkel keverni, és rizstejjel, vagy mandulatejjel felönteni. Ezen gondolatok mentén, készítettünk is ilyen, egy adagos reggeli zabkását, kókuszzal, gyümölcsökkel kiegészítve. Én legalábbis, így szeretem.
Vásárláskor nézzük meg a goji bogyó csomagolásán, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot, valamint tartósítószert, ebben az esetben kén-dioxidot, amely a szárított gyümölcs színének megtartásáért felelős.
Tároljuk sötét, hűvös helyen a megvásárolt bogyókat, így körülbelül egy évig tárolhatóak légmentes csomagolásban. Habár a gyümölcs száraz, megfelelő eljárással marad benne annyi nedvesség, hogy valamennyire puha maradjon, így érdemes kísérletezni a különböző márkák között.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.
Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.
Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!