Túlzott C-vitamin fogyasztás
- Dátum: 2024.11.07., 20:29
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- étrendkiegészítő, fogíny, vas, vesekő, vitamin bevitel
Az őszi időszakban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra, hiszen a hidegebb idő beköszöntével nagyobb szükségünk van ezek támogató erejére. Nagyon fontos arra is ügyelni, hogy ezekből megfelelő mennyiségűt vigyünk be, mivel a túlzott fogyasztás káros lehet egészségünkre.
Az egyik legtöbbet emlegetett vitamin, ami mindenki tudatában mélyen él, a C-vitamin. Ez az egyik legalapvetőbb vitamin, ami szervezetünk helyes működéséhez elengedhetetlen, hiszen támogatja az immunrendszerünk és agyunk működését, de segítségünkre van sebeink gyógyulásában és csontjaink erősségének fenntartásában is. A fogínyt is védi, enyhülnek tőle az allergiás tünetek, sőt bizonyos hormonok képzésében is szerepet vállal. Legjobban akkor járunk, ha étkezés útján juttatjuk be szervezetünkbe, hiszen rengeteg zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre ez ügyben.
Persze azokban az időszakokban, amikor nem kapunk elegendő mennyiségű és legfőképpen jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt, akkor felkereshetjük a gyógyszertárat egyéb vitaminkészítmények és étrendkiegészítők vásárlása ügyében. Amennyiben lehet, részesítsük előnyben a patikákat, mivel egyrészt szakemberek segítenek a választásban, másrészt ellenőrzött minőségű és összetételű készítményeket vehetünk.
A napi C-vitamin bevitel a WHO ajánlása alapján egy egészséges felnőtt nő számára 75 mg, egy felnőtt férfi esetében pedig 90 mg. Mivel egy vízoldékony vitaminról van szó, így a fel nem használt, vagy másképpen be nem épült vitamin vizelettel könnyen távozik. Viszont akkor, amikor huzamosabb ideig fogyasztunk nagyobb mennyiségű C-vitaminban gazdag ételt, emellé pedig a napi ajánlott mennyiségnél több vitaminokban gazdag étrendkiegészítőt szedünk be, akkor bizony igen nagy károkat tudunk okozni szerveinkben.
A már említett veséknél meg kell említeni, hogy a vesekőképződésben igen nagy szerepe lehet a túlzott vitaminbevitelnek. Nézzük a gyomrot. Ide jut be először, ahol, ha túl sok van, akkor hányingert, túlzott gyomorsavképződést okozhat, majd követi a hasmenés. A C-vitamin összefüggésben áll a vas felszívódásával, ha túl sok a C-vitamin, felhalmozódik a vas, az pedig azért rossz, mert nem tesz jót a szívünknek, májunknak, a hasnyálmirigyünknek, pajzsmirigyünknek, egyszóval nem érdemes packázni vele.
Akkor járunk a legjobban, ha orvosunkkal egyeztetünk arról, hogy milyen és mennyi vitaminra van szükségünk, ezt pedig egy vérvétel alkalmával ellenőriztethetjük is. Egyes betegségek mellett szigorúan oda is kell figyelni a C-vitamin bevitelre, mindenképpen egyeztessünk háziorvosunkkal.
A C-vitamin bevitele elengedhetetlen szervezetünk helyes működésének szempontjából, de nem szabad túlzásba vinni, mindig egyeztessük orvosunkkal, hogy mikor, hogyan és mennyit szedjünk belőle.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.