Őszi sütemények a hűvös időre
Borongós az idő, szitál az eső, ilyenkor jó egy nagy takaró alá bebújni, és egy-két szelet meleg süteményt betolni! Nem kell feltétlenül sok időt töltenünk a konyhában ahhoz, hogy tuti őszi sütiket dobjunk össze! Az alábbi cikkben olyan édességeket nézhetünk és készíthetünk el, amelyek között van egyszerűbb, bonyolultabb is, viszont mindegyik jó lehet a hűvös, borongós őszi időjárásban.
Fahéjas és kakaós csiga
Hozzávalók:
A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2.5 dl tej
3 ek cukor
1 csipet só
2 db tojás
10 dkg vaj
A töltelékhez
10 dkg vaj
2 ek őrölt fahéj
15 dkg porcukor
A tetejére
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
4.5 dl tej
2 csapott evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés
A fahéjas csiga elkészítéséhez átszitáljuk a lisztet. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidolgozzuk, és kb. 1 órát meleg helyen kelesztjük. A tésztát 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjas porcukorral. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, mint a bejglit. 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 15-20 percet hagyjuk pihenni. 180 Celsius fokon előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük a fahéjas csigákat. Még forrón megkenjük vaníliás cukros tejjel, ettől finomabb és még puhább lesz. Az itt leírt mennyiségből nagyjából 22-26 csiga szokott lenni, ami egy kisebb tepsiben elfér.
Almás rétes
Hozzávalók:
2 csomag réteslap
1.5 dl olaj
5 dkg zsemlemorzsa
1.5 kg alma
10 dkg cukor
1 mokkáskanál fahéj
Ízlés szerint porcukor
Elkészítés
Az almás rétes elkészítéséhez egy nedves deszkát teszünk az asztalra, és egy réteg réteslapot rá (1 rúdhoz 4 lapot használjunk). Egy kenőecset segítségével kevés olajat csepegtetünk a lapokra egyenként, majd egymásra rétegezzük őket. Az utolsó lapot vékonyan megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Ugyanígy készítünk el még 2 darab réteshez való rudat.
Az almát megpucoljuk, lereszeljük, három részre osztjuk, jól kinyomkodjuk a felesleges létől. A reszelt almát megszórjuk cukorral és fahéjjal. (A cukor mennyisége attól függ, mennyire édes vagy savanyú almát használunk). Végül az egészet meghintjük még egy kevés zsemlemorzsával. Elegyengetjük a tölteléket a réteslapokon úgy, hogy mindenhová jusson. Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a tésztát, mindkét végét óvatosan maga alá hajtjuk, hogy sütés közben ne türemkedjen majd ki belőle a töltelék. A rudakat bekenjük olajjal. Az olajos ecsettel egy tepsi aljára “felfestjük” a rétes rudak tervezett helyét, és ráfektetjük azokat. 170 Celsius fokon előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük az almás réteseket. Miután kihűltek, porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
Bögrés mákos-citromos süti
Hozzávalók:
100 g kristálycukor
60 g szoba-hőmérsékletű vaj
100 g finomliszt
10 g egész mák
1 db citrom reszelt héja
90 ml tej
50 g fehér csoki
4 g sütőpor
1 db tojás
Elkészítés
Első lépésként a cukrot kihabosítjuk a vajjal, majd mehet hozzá az összes többi alapanyag, és jöhet egy alapos keverés. Két darab nagyobb, kb. 300 ml-es bögrében elosztjuk a masszát, bedobjuk 8 percre a mikróba, és ezután már ehetjük is! A mikróból kivéve nagyon forró tud lenni, így érdemes várni egy keveset mielőtt fogyasztjuk.
Fahéjas-szilvás pite
Hozzávalók:
A tésztához
10 dkg cukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom
A töltelékhez
80 dkg szilva
5 dkg morzsa (akár keksz darálva)
10 dkg fahéjas porcukor
Dekor cukorka ízlés szerint
1 evőkanál baracklekvár
Elkészítés
A lisztet vegyítsük el a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a reszelt citrom héjjal. Morzsoljuk el a vajjal és a tojássárgákkal majd gyúrjuk alaposan össze. Enyhén lisztezett deszkán nyújtófa segítségével nyújtsuk ki a tészta kb. 2/3 mennyiségét 4-5 mm vastagra, s fektessük kivehető aljú sütőformába. Ezután szórjuk meg a tésztát édes morzsával. A maradék pite tésztából fogjuk elkészíteni a rácsokat a tetejére.
A kimagozott és feldarabolt szilvát keverő lapát segítségével keverjük össze a fahéjas porcukorral, csepegtessük rá a citrom levét, rakjuk az édesített szilvákat a pite tésztánkra, majd rácsozzuk kedvünk szerint a tetejét. Kenjük le a tészta tetejét körben tojással és szórjuk meg ízlés szerint (dekor) cukorral. A pite sütőformát toljuk előmelegített sütőbe és 190 Celsius fokon süssük meg. Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható.
Almás-pudingos krémes
Hozzávalók:
1 csomag bolti linzertészta
A töltelékhez
1 kg alma
1 db citrom
200 g kristálycukor
3 csomag vaníliás pudingpor
250 ml tej
350 ml víz
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés
Az almás-pudingos krémes első lépéseként a linzertésztát kihajtogatjuk, kettévágjuk, sütőpapíros tepsire rakjuk a lapokat, és a csomagoláson található leírás szerint megsütjük (ez általában 180 Celsius fok, 15 perc). Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük egy tálba. A citromhéjat egy lábasba reszeljük, fél citrom levével pedig meglocsoljuk a reszelt almát. Mehet a citromhéj mellé a lábasba a cukor, a pudingporok, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és a vizet. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük az alapot, ami ha felforrt, azaz buggyan párat, akkor kész is. A kinyomkodott almát a pudingba keverjük, a fahéj társaságában. Keresünk egy akkora tepsit, amekkorák a tésztalapok, és belerakjuk az egyiket. Erre jön az almaréteg, majd a másik lap, és mehet is pár órára a hűtőbe. Ez is egy olyan süti, aminek jót tesz, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben, mert ez idő alatt szépen megpuhulnak a lapok és gyönyörűen szeletelhetőre dermed.
Körtés-kókuszos kevert süti
Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
1 dl olaj
20 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
1 tk sütőpor
1 csipet só
3 db körte
A tálaláshoz
Porcukor és/vagy mandulaforgács
Elkészítés
A süti elkészítéséhez a tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel, a sütőporral és a sóval, majd apránként a tojásos elegyhez forgatjuk. Sűrű tésztát kell kapnunk.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, hosszában megfelezzük, a végüket levágjuk. Magházukat óvatosan, késsel kivágjuk és a külső oldalukat sűrűn beirdaljuk. A tésztát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük. Belenyomkodjuk a felezett körtéket, majd 180 Celsius fokon előmelegített sütőben körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. Miután teljesen kihűlt, felszeleteljük, porcukorral és mandulaforgáccsal meghintve tálaljuk.
Finom őszi süteményeket láthatóan könnyen lehet készíteni, akár kevés idő alatt is. Sütésre fel!
Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?
Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?
Lúgosító ételek nyomában
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.
Ínycsiklandozó diétás lasagne
Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!
Népszerű adventi édességünk a grillázs
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.
Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?
Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?