Itt az ideje a birsalmának
- Dátum: 2024.10.10., 07:27
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- birsalma, emésztőrendszer, magnézium, vas, vércukorszint, vitamin
A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

A birs a rózsafélék családjába tartozik és a Délnyugat-Ázsia kaukázusi területeiről származik. Egy lombhullató, nagyjából 7 méter magasra növő fáról beszélünk, melynek levelei felül sötétzöldek, alul pedig apró szőrök borítják. Termése a birsalma, ami éretlenül zöld színű, de mikor beérik, akkor aranysárga színűre vált. Külső rétege, vagyis héja igen vastag, nem könnyű meghámozni. Ez az alma nyersen is fogyasztható, de nem jellemző, hogy valaki a fáról szüretelve eszegesse, ellenben rengetegféleképpen felhasználják. Magyarországon jellemző, hogy pálinkát készítenek belőle, de kompótnak, lekvárnak, gyümölcslének, és természetesen birsalmasajtnak is felhasználják. Húsok mellé kiváló chutney-k alapja, de kenyérre is kenhetjük lekvárként.
A birsalma számunkra egyik legfontosabb anyaga a benne lakozó pektin, ami a világ össze gyümölcse között ebben van a legnagyobb mennyiségben. Ezt az anyagot az érett gyümölcs héja alatt találjuk meg. A pektin egy élelmi rost, melyet, ha vízzel keverünk, akkor egy kocsonyás állagot vesz fel. Ez azért jó testünknek, mert ha bekerül gyomrunkba, akkor ott magába szívja a felesleges vizet, és a bélrendszeren áthaladva kitisztítja azt. Azzal, hogy megdagad, teltségérzetet okoz, energiatartalma viszont alacsony, fokozza az emésztést, és a szervezetünknek hasznos anyagok felszívódását.

Mindez a fogyókúrázóknak nagy segítség lehet. Mivel már az emésztőrendszerről beszélünk, érdemes azt is megemlíteni, hogy remek védőréteget képez a bélfalakon, így a káros anyagok ott nem tudnak megtapadni. Megfigyelték, hogy mézzel elkeverve a bélgyulladások, főként a vastagbélgyulladás hatékony ellenszere. Sőt, a refluxot is kiválóan enyhíti. Sokféle vitamin és ásványi anyag kamrája is, találunk benne A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamint, ezek mellett magnéziumot, foszfort, vasat és káliumot is. A magnézium és kálium segít a vérnyomást érintő gondok kezelésében. Hozzájárul az LDL koleszterin mennyiségének csökkentéséhez és kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegég is.
Na de nem csak a gyümölcshús, hanem a magok is régóta a népi gyógyászat alkotóelemei, mivel ezek antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és vírusölő hatással bírnak, azaz kitűnő a torkunkat érintő megbetegedések kezelésére. Ezt a magok forró vízben való áztatásával, majd a leszűrt ital óránkénti kortyolásával érhetünk el. Vérszegényeknek is ajánlott a fogyasztása, hiszen vasban igen gazdag, mely segíti a vörös vérsejtek képződését. Kismamák is fogyaszthatják, jó partner a terhesség alatti émelygés elkerülésében.
A birsalma egy Magyarországon is sok helyen termő gyümölcs, mely nem csak finom, hanem hihetetlenül sokféle egészségre jótékony hatással bíró anyagot tartalmaz. Elkészítése sokrétű, szinte bármilyen formában fogyasztható.
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.