Menü

A kapor, mint gyógyhatású növény

A kapor mindenki számára ismerős, hiszen a magyar konyhában elengedhetetlen fűszer. Pedig nem csak fűszernövény, hanem számos gyógyhatással bíró zöldellő.

A kapor a petrezselyemfélék családjába sorolható, egy rendkívüli, jellegzetes aromával rendelkező növény, nagyon sok kultúrában használják főzés során. Már az ókorban is ismerték, de sokan megfeledkeztek az évek alatt arról, hogy milyen csodálatos pozitív hatásokkal rendelkezik egészségünk szempontjából.

A népi gyógyászat nagyon régóta bevette repertoárjába, hiszen nem csak frissen, de teaként, olajként, lemosóként, vagy borogatásként is bevethető. Számtalan ásványi anyagot tartalmaz, rezet, kalciumot, cinket, foszfort, magnéziumot, folsavakat, illetve igen gazdag A-, B-, E-, és K-vitaminban. Amellett, hogy mennyi féle hasznos dolgot tartalmaz, nagyon könnyen termeszthető, nem csak a kertek, de a balkonok dísze is lehet, szóval tulajdonképpen pár szem magból már friss kaprot kapsz rövid időn belül.

A kapor antimikrobiális hatású, ezért a sebek gyógyítására alkalmas, alkalmazzák a szájüregi sebek és fertőzések kezelésére is. Sőt, az arcon keletkező pattanásos, aknés sebek gyógyítására is alkalmas. A benne rejlő antioxidánsok révén remek gyulladáscsökkentő, nyugodtan alkalmazható az ízületi gyulladások kezelésére. Fitonutrienseket is tartalmaz, mely a rákos megbetegedések megelőzésében is segítség. Nőknél menopauza és ciklusszabályozás idején támogatja a hormonális egyensúly fenntartását. Vitamintartalmának köszönhetően erős immunerősítő hatású.

Alkalmazzák emésztési panaszok enyhítésére is, csökkenti a puffadást és a gyomorégést, hasfájós csecsemőknél teaként nyugtató hatással bír, de a kaporolaj remek emésztést elősegítő szer is. Természetes nyugtató és altató. Teája vízhajtó hatású is, segíti a só és víz egyensúlyának fenntartását, és hozzájárul a vese megfelelő működéséhez. A benne lévő flavonoidok, rostok megkönnyítik a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenését, amitől pedig javul a szív- és érrendszerünk működése.

Elkészítése roppant egyszerű. Frissen a saláták egyik legjobb fűszere, kiváló a halételek és uborkás csemegék ízesítésére. Teaként lehet a friss, vagy a szárított részeket is használni. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg borogatásként, vagy lemosóként is alkalmazhatjuk. Magjából olaj készíthető, melyet a drogériák polcain már régóta megtalálunk, ezt ételeinkbe keverve, bőrünkbe dörzsölve, vagy egy kiskanállal étkezés közben lenyelve is magunkhoz vehetjük.

A kapor nem csak finom, de sokoldalú egészségmegőrző gyógynövény is, alkalmazhatjuk sokféleképpen, hogy segítsen az elalvásban, a gyulladások leküzdésében, vagy a gyomorpanaszok elkerülésében.

Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?

Miért ilyen sekély a Balaton?

A Balaton Európa egyik legsekélyebb tava, de vajon miért alakult így, és hogyan befolyásolja ezt a jövőben a klímaváltozás? A „magyar tenger” különleges geológiai múltja és a globális felmelegedés hatásai olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek túlmutatnak a nyaralás élményén.

Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.