Ezeket a vitaminokat tilos kávéval bevenni!
- Dátum: 2024.08.12., 09:32
 - Martinka Dia
 - képek: pixabay
 - alkoholfogyasztás., B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, dohányzás, felszívódás, hatóanyag, kálium, kávé, koffein, koffeinmentes, magnézium, tanulmány, tea, vas, vitamin, vitaminkiegészítő, víz
 
Semmi gond a teával, a kávéval vagy az étrendkiegészítőkkel, legalábbis külön-külön. A gond akkor van, amikor a reggeli tea, vagy kávé mellett vesszük be a vitaminjainkat, ez ugyanis egyáltalán nem jó ötlet.
A reggel többnyire egy forró csésze tea vagy kávé társaságában indul. Sokan ilyenkor veszik be napi vitaminkiegészítőiket is, hiszen egyszerű a kedvenc italunkkal lenyelni őket. Azonban, ha kávéval, teával veszünk be egy vitamint, nagyban befolyásolhatja annak felszívódását.
A koffein jótékony hatásait régóta ismerjük, van egy kevésbé ismert oldala is: bizonyos vitaminok és ásványi anyagok esetében gátolhatja azok megfelelő felszívódását, nézzük melyek ezek!

A vas például ide sorolható, ugyanis a koffein gátolhatja a vas felszívódását. Tanulmányok kimutatták, hogy a kávé és a tea fogyasztása gátolhatja az ételekből származó vas felszívódását is, ezért, ha vérszegénységgel küzdünk vagy babát várunk, akkor erre figyelnünk kell.
Mi a helyzet a koffeinmentes italokkal?
Sajnos a koffeinmentes tea vagy kávé sem jelent megoldást, mivel a polifenolok továbbra is jelen vannak.
Mi a helyzet a D-vitamin esetében?
A tudósok felfedezték, hogy a koffein csökkenti a D-vitamin receptorok kifejeződését, ami alacsonyabb szinteket eredményez azoknál, akik több koffeint fogyasztanak – így a szakemberek nem javasolják a D-vitamint teával, kávéval együtt fogyasztani.
A C-vitamin, B-vitaminok, magnézium és kálium sem „barátja” a koffeines, forró italoknak.
A C-vitaminnak számtalan jótékony hatása van. Bár nagyon különböző funkcióik vannak, a B-vitaminok és a C-vitamin vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja tárolni őket, így könnyen elvesznek a vizelet útján. Mivel a koffein vízhajtó tulajdonságokkal bír, így bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nem szívódnak fel olyan jól, mielőtt kiürülnek.
A kávéban és a teában található csersav pedig csökkenti például a B1-vitamin felszívódását.
Hogyan és mivel vegyük be a vitaminokat?

Legjobb, ha egy pohár vízzel tesszük ezt és ezzel vesszük be a táplálékkiegészítőket.
Ha ragaszkodunk a reggeli kávéhoz, akkor 30 percet várjunk a koffein előtt vagy után, ám fontos megjegyezni, hogy a vas esetében ez nem elegendő. A vas esetében egy-két órás szünetet tartsunk a vaspótlók és a kávé vagy tea között, hogy ne akadályozzuk azok felszívódását!
Tudni érdemes azt is, hogy vannak hőérzékeny vitaminok.
A C-vitamin köztudottan hőérzékeny, 40 fokon lebomlik. Érdemes megvárni, hogy a tea kihűljön annyira, hogy ne vesszen kárba az értékes hatóanyag.
A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás, teázás, kávézás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.
A legjobb természetes édesítők
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.