Menü

Mindent az ösztrogén dominanciáról

Nőknél (és férfiaknál is) egészségügyi problémákat jelenthet a szervezetünk túl magas ösztrogén szintje. Nagyon megijedhetünk először, ha az orvosunk ezzel diagnosztizál minket, mivel elmondják, hogy az általános egészségünket is károsíthatja. De nem kell annyira megijednünk azért! Szerencsére orvosi kezeléssel és életmódbeli változásokkal sok esetben csökkenthetjük az ösztrogén-szintet, illetve kezelhetjük a mellékhatásait. A kulcsfontosságú, hogy megfelelően tájékozottak legyünk a témában.

A hormonokat a sejtek falán található receptorok érzékelik. Amikor egy receptor érzékel egy hormont akkor egy jel bejut a sejtmagba, ami itt a gének átírását fogja eredményezni. A génekről ugye fehérjék íródnak le (melyek más-más funkciót látnak el), tehát ha a génben változás történik az erről leíródó fehérje is más lesz tehát más hatást fog kifejteni!

Azért fontos ez nekünk, mivel így megérthetjük mi történik, ha egy hormon túltermelődik! Mikor egy hormonból túl sok van a receptorok „deszenzitizálódhatnak” ami annyit tesz, hogy kevésbé hatékonyan ismerik fel az adott hormont (erre nagyon jó példa az inzulin rezisztencia). Ez hasonló hatásokat is eredményezhet, mint amikor kis mennyiségben termelődne az adott hormon!

Ösztrogén-szint vizsgálatát nyál vagy vérvizsgálattal végzik. Azonban a nyálvizsgálat nem minden esetben megbízható, ezért érdemes lehet vérvizsgálatot is végeztetni. Nem mindegy, hogy menstruáció előtt/után/közben történik-e a mérés, mivel az ösztrogén szint a menstruációnak megfelelően változik.

Ösztrogén dominanciáról akkor beszélünk, ha az ösztrogén szintje nagyon meghaladja a progeszteron szintjét a szervezetben.

Több kialakító tényezője lehet, a változókorban szedett ösztrogénserkentők felboríthatják a hormonális egyensúlyt és túl magas ösztrogén szintet eredményezhetnek. 28%-os testzsírszázalék felett fokozottan ki vagyunk téve az ösztrogén-dominancia veszélyének.Az ösztrogén szint növekedhet külső forrásokból történő bevitellel (pl. légzés, étkezés). A nem megfelelő életmód is eredményezhet ösztrogén-dominanciát. Ha nem megfelelő az étrendünk vagy sokat stresszelünk szintén felboríthatja a hormon háztartásunkat. Ezek mellett pedig az alacsony tesztoszteron vagy progeszteron szint is okozhat ösztrogén-dominanciát! Ilyenkor pedig a tesztoszteron vagy progeszteron szintet kell különböző módon növelni.

A magas ösztrogén szint tünetei a következők lehetnek:

Puffadás

Fájó mellek

Fejfájás, migrén/Fáradság

Hideg kéz és/vagy láb

Hajhullás

Hízás - Lassult anyagcsere

Éberség

Szexuális vágy csökkenése

Menstruációs ciklusok elcsúsznak

Pajzsmirigy problémák

Endometriózis

Hangulatváltozások

Depresszió

Ködös agy

Nehezebb emlékezni dolgokra

Daganatok

PMS (premenstruációs szindróma)

Ebből láthatjuk, hogy az ösztrogén magas szintje elvetéléssel is járhat. Ezért mikor gyerekvállalás előtt vagyunk mindenképp menjünk el egy hormonvizsgálatra.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.