Menü

A séta jótékony hatásai

Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy jobb esetben minden nap végzünk egy fajta testmozgást, még ha nem is tudatosan. Ez nem mást, mint a sétálás. Érdemes lehet azonban elgondolkodni azon, hogy ezt tudatossá tegyük, és rendszeresítve beépítsük a mindennapjainkba, hiszen rengeteg pozitív hatással van az életünkre.

Az egyik elvitathatatlan előnye a sétának, hogy nem igényel nagy felkészülést, sem azt, hogy elmenjünk egy konditerembe, vagy esetleg sportcsarnokba, sőt még csak le sem izzad az ember, így nem kell azonnal gondolkodni rajta, hogy hol tusoljunk le. Az ember saját maga döntheti el, hogy mikor szeretne elindulni, bár a nyári melegben ajánlatosabb lehet vagy korán reggel menni, vagy este miután már kissé lehűlt az idő.

A fizikális és mentális egészségre is egyaránt jó hatással van, és akár már napi fél óra sétával javulhat az életszínvonalunk. Különböző más jótékony dolgokkal is összeköthetjük, például arra az időre tarthatunk egy rövid digitális detoxot, és otthon hagyhatjuk minden okos eszközünket, hogy legyen lehetőségünk egy kis „én időre”, ahol senki nem zavar meg minket, és nyugodtan elmerülhetünk a gondolatainkban.

Hogyha van rá lehetőségünk, érdemes ülőmunka közben is beiktatni egy – egy rövidebb sétát, hiszen serkenti az agyban a vérkeringést, ezzel fokozva a koncentrációt. A testtartásunknak és az izmainknak is jót tesz az, hogyha beiktatunk bizonyos időközönként egy kis testmozgást. Ezen kívül a látásunknak is jót tesz, hogyha a sétánk folyamán messzire fókuszál a szemünk, ezáltal dolgoztatva kicsit a szemizmokat is. Ezzel ellensúlyozhatjuk kicsit az ülőmunka negatív hatásait.

Bár azt gondolnánk, hogy a futás egy sokkal intenzívebb formája a sportolásnak, és így sokkal több pozitív hatással van az egészségünkre, sok esetben akár egy harminc perces séta is közel ugyanolyan hasznos tud lenni számunkra. Ideális szintre hozza a vérnyomást, ezzel segítve az szív – és érrendszeri megbetegedések megelőzését, illetve a szív egészségének megőrzését. A séta növeli a szervezetben a glükóz toleranciát, ezáltal a rendszeresen sétálók körében csökkenti a cukorbetegség esélyének kialakulását.

A séta csökkenti a szorongást is, illetve a depresszió kialakulásának az esélyét is. Ezen kívül serkenti az endorfinok termelődését is, amely hormon fontos az idegrendszerünk hatékony működéséhez, illetve a kiegyensúlyozott érzet fenntartásához. Hogyha esetleg egyedüllét helyett inkább más emberek társaságára vágyunk, érdemes lehet összebeszélni valakivel, és találni magunknak egy állandó sétapartnert. Azon kívül, hogy ez feldobhatja a szociális életünket, a másik ember inspirálhat minket arra, hogy tényleg beiktassuk ezt a testmozgást a mindennapjainkba.

A legjobb az, hogyha van lehetőségünk erdőbe, vagy más természetes helyre ellátogatni, vagy esetleg havi egyszer egy nagyobb túrát megszervezni. Magyarországon is rengeteg túraútvonal van, az egyik leghíresebb ezek közül az országos kéktúra. Rengeteg gyönyörű helyet lehet ennek segítségével bejárni, miközben fitten tartjuk az egészségünket, és új embereket ismerünk meg.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.