Menü

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

A magas vérnyomás rengeteg panaszt okozhat és nem kevés mennyiségű szövődménye is lehet, mely komoly károkat okozhat szervezetünkben. Okozhat szédülést, rendszeres fejfájást, fáradékonyságot, nehezebben koncentrálhatunk, majd érkezik a mellkasi nyomás érzése, látászavar, fokozott izzadás. Ezeket mind követi majd a szívkárosodás, hiszen testünk motorja próbálja kompenzálni az ezzel járó terheket, vagy éppen agyunk látja kárát egy stroke kíséretében.

A végtagi erek elszűkülhetnek, melynek végső estben amputáció a végeredménye. Ahhoz, hogy ezeket elkerüljük, nem csak a rendszeres testmozgás és elegendő folyadékbevitel kell, hanem oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra is.

A legelső, amit szem előtt kell tartanunk, az a só és a zsíros ételek fogyasztásának mérséklése. Kerüljük a készételeket, hiszen megannyi ételízesítőt, sót és adalékanyagot tartalmaznak, gondoljunk csak a chipsekre és a konzervekre. Kezdjük le beiktatni az omega-3 zsírsavakban gazdag húsok fogyasztását, mint a tonhal, lazac és kerüljük el a vöröshúsokat, inkább válogassunk a baromfihúsos pultból. A húsok mellett térjünk át a zöldségekre. Számos zöldségfélénk tartalmaz sok káliumot, melynek tudományosan elismert hatása, hogy segíti a felesleges nátrium kipucolását a szervezetből.

Ezzel elérjük azt, hogy nem nehezedik akkora nyomás az erek falaira, ettől pedig könnyebben és jobban áramlik vérünk. Ilyen zöldségek például a zöld levelesek, mint a sóska, a spenót, a káposztafélék, a brokkoli, de itt van nem utolsó sorban, meglepően a cékla, a hüvelyes zöldséget, mint a bab és a borsó. Figyeljünk, hogy ezek megfőzése során rengeteg káliumot elveszik belőlük. Amennyiben salátát készítünk a zöldekből, használjunk hozzá lenmag- vagy tökmag olajt. A népi orvoslásban a fokhagymát titulálják a legjobb szernek a vérnyomás csökkentésére, mivel egy értágító hatású, allicin nevű vegyületet tartalmaz.

Ha már itt tartunk, akkor ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről sem, az antocianin nevű összetevőjük erősiti az erek falának rugalmasságát, szóval eszegessünk epret, szedret, áfonyát, ribizlit vagy málnát is. A kalcium sokban hozzájárul a helyes nyomás fenntartásához, ezért nézzünk körül a sovány tejtermékek, joghurtok háza táján is. Fűszereink közé vegyük fel a turbolyát és a tárkonyt, mivel előbbi tele van magnéziummal, vitaminokkal és vassal, utóbbi pedig elismert gyomorerősítő és vérnyomáscsökkentő hatású.

Nem csak gyógyszeres kezeléssel tehetünk a magas vérnyomás ellen, hanem étkezésünkkel is hozzájárulhatunk az ereinkre nehezedő nyomás csökkentéséhez.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.