Menü

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

A magas vérnyomás rengeteg panaszt okozhat és nem kevés mennyiségű szövődménye is lehet, mely komoly károkat okozhat szervezetünkben. Okozhat szédülést, rendszeres fejfájást, fáradékonyságot, nehezebben koncentrálhatunk, majd érkezik a mellkasi nyomás érzése, látászavar, fokozott izzadás. Ezeket mind követi majd a szívkárosodás, hiszen testünk motorja próbálja kompenzálni az ezzel járó terheket, vagy éppen agyunk látja kárát egy stroke kíséretében.

A végtagi erek elszűkülhetnek, melynek végső estben amputáció a végeredménye. Ahhoz, hogy ezeket elkerüljük, nem csak a rendszeres testmozgás és elegendő folyadékbevitel kell, hanem oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra is.

A legelső, amit szem előtt kell tartanunk, az a só és a zsíros ételek fogyasztásának mérséklése. Kerüljük a készételeket, hiszen megannyi ételízesítőt, sót és adalékanyagot tartalmaznak, gondoljunk csak a chipsekre és a konzervekre. Kezdjük le beiktatni az omega-3 zsírsavakban gazdag húsok fogyasztását, mint a tonhal, lazac és kerüljük el a vöröshúsokat, inkább válogassunk a baromfihúsos pultból. A húsok mellett térjünk át a zöldségekre. Számos zöldségfélénk tartalmaz sok káliumot, melynek tudományosan elismert hatása, hogy segíti a felesleges nátrium kipucolását a szervezetből.

Ezzel elérjük azt, hogy nem nehezedik akkora nyomás az erek falaira, ettől pedig könnyebben és jobban áramlik vérünk. Ilyen zöldségek például a zöld levelesek, mint a sóska, a spenót, a káposztafélék, a brokkoli, de itt van nem utolsó sorban, meglepően a cékla, a hüvelyes zöldséget, mint a bab és a borsó. Figyeljünk, hogy ezek megfőzése során rengeteg káliumot elveszik belőlük. Amennyiben salátát készítünk a zöldekből, használjunk hozzá lenmag- vagy tökmag olajt. A népi orvoslásban a fokhagymát titulálják a legjobb szernek a vérnyomás csökkentésére, mivel egy értágító hatású, allicin nevű vegyületet tartalmaz.

Ha már itt tartunk, akkor ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről sem, az antocianin nevű összetevőjük erősiti az erek falának rugalmasságát, szóval eszegessünk epret, szedret, áfonyát, ribizlit vagy málnát is. A kalcium sokban hozzájárul a helyes nyomás fenntartásához, ezért nézzünk körül a sovány tejtermékek, joghurtok háza táján is. Fűszereink közé vegyük fel a turbolyát és a tárkonyt, mivel előbbi tele van magnéziummal, vitaminokkal és vassal, utóbbi pedig elismert gyomorerősítő és vérnyomáscsökkentő hatású.

Nem csak gyógyszeres kezeléssel tehetünk a magas vérnyomás ellen, hanem étkezésünkkel is hozzájárulhatunk az ereinkre nehezedő nyomás csökkentéséhez.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.