Menü

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Az allergia tömegeket érint Magyarországon, becslések szerint minden negyedik ember szenved tőle.

Cikkünkben a légúti allergiára térnénk ki, mely jellemzően náthás tüneteket jelent és általában a pollenek okozzák, de kiválthatnak ilyen problémát állati szőrök és házi poratka is.

A tünetek komolyan megnehezítik a mindennapjainkat, emellett komoly szövődményekkel is járhatnak, ezért fontos a mielőbbi kivizsgálása, pláne akkor, ha már a megelőző években is voltak tüneteink. A kezelést az orvosi utasításoknak megfelelően elkezdeni vagy folytatni, ebben allergológus szakember segíthet.

Az allergiás tünetek kellemetlenek és megzavarják a normális hétköznapjainkat. Az állandó orrcsavarás, tüsszögés kimeríti az embert és alvásproblémákhoz, kimerültséghez vezethet. Tapasztalatból írom, hogy ha a bedugult orrtól nem kapunk rendesen levegőt, akkor nem élvezhetjük az illatokat és ízeket. A kivörösödött szem pedig viszket, könnyezik, ég és természetesen pont dörzsölni lenne tilos, ám én ezt sosem tudom sokáig megállni.

Az allergiás tünetek három lépésben enyhíthetők:

Kerüljük az allergéneket, amennyire csak lehet! Ez természetesen nem mindig lehetséges.
Válasszunk gyógyszeres kezelést a tünetek enyhítésére!
Egyeztessünk orvosunkkal az immunterápia lehetőségéről!

A nem kezelt vagy nem jól kezelt allergia szövődményekkel járhat!

Az allergiavizsgálatról már írtunk korábban oldalunkon, érdemes egy kattintással belenézni az ott fellelhető információkba:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-07-20/vigyazat-jon-a-parlagfuszezon

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-05-26/natha-vagy-szenanatha

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-04-16/torokfajas-vagy-allergia-mutatjuk-a-kulonbseget

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-04-05/a-kezeletlen-allergia-veszelyei

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-03-31/a-tavaszi-allergiak-elkerulhetetlenje-a-pollenallergia

Az allergiateszt bőrteszttel és vérvétellel történik, melyek után állapítja meg a diagnózist az orvos és állítja össze a megfelelő kezelést.

A tüneti gyógyszerek között szerepel antihisztamin, orrspray, szemcsepp, a nem gyógyszeres módszerek között pedig említhető az immunterápia is, különböző teák, orrsprayk, homeopátiás szerek és egyéb alternatív megoldások.

Az orvosi kontroll azoknak is fontos, akik már szednek gyógyszert, hiszen a korábbi évek kezelési módszerein, adagoláson elképzelhető, hogy változtatni kell. Figyeljünk oda az allergiára és éljünk teljes életet!

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?