Menü

A szemduzzanat lehetséges okai

Az árpa egy olyan szemhéjgyulladás, amelyet az olajos váladékot termelő mirigyek gyulladása okoz. Ez akkor következik be, amikor baktériumok jutnak be a mirigyek kivezetőjáratába. A szemárpa egy vöröses dudor a szemhéj széle közelében.

A szemárpa heveny gyulladással jár, a szemhéjon az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

szemhéj duzzanat

fájdalom

idegentest érzés

kötőhártya duzzanat vagy vörösség

könnyezés az adott szemen

Az árpa kezelése

Gyakran nem igényel kezelést, általában 1-2 hét alatt magától megszűnik. Íme néhány tipp az otthoni kezeléshez: A fájdalom enyhítésére naponta háromszor-négyszer 5-10 percig alkalmazzon meleg borogatást.

Kerülje a szemészeti termékeket, beleértve a sminket és a szemkrémeket, amíg az árpa el nem tűnik. Kerülje a kontaktlencsék viselését

Soha ne nyomja ki, vagy dörzsölje az árpát

Ha nem javulnak a tünetek, és nem fakad ki magától az árpa, forduljon szakorvoshoz, aki vényköteles antibiotikum-tartalmú szemcseppet vagy kenőcsöt írhat fel.

2. Jégárpa

A szemhéjgyulladás másik gyakori formája a jégárpa, ami egy kis göb a szemhéjon. Gyakran összekeverik a szemárpával, de azzal ellentétben, a jégárpát nem baktérium okozza, hanem a Meibom-mirigyek krónikus gyulladása. Ekkor kivezető csatornák elzáródnak, az olajos váladék felgyülemlik és nem tud kiürülni. Nehezebb észre venni, mert fájdalommentes és lassan fejlődő gyulladás.

Ezekkel a tünetekkel járhat:

duzzanat, amely az egész szemhéjat érintheti

bizonyos esetekben bőrpír

érzékenység

homályos látás

A jégárpa kezelése

A jégárpa magától csak ritkán múlik el, a legtöbbször műtét szükséges a felesleges váladék eltávolítására.

3. Allergia

A duzzanat leggyakoribb oka a szemallergia. A szemallergia kellemetlen érzést, szemhéjirritációt és duzzanatot okozhat.

A szemallergia tünetei akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszer túlreagál egy olyan anyagra, mint a por vagy a pollen. A szem sejtjei hisztaminokat és más vegyi anyagokat bocsátanak ki, hogy megpróbálják megvédeni a szemet. Ennek hatására a szemhéjak megduzzadnak, és a szem viszket, vörös és vizenyős lesz.

A vényköteles gyógyszerek nagyon hatékonyan enyhítik a szemallergia tüneteit. Az antihisztaminok gyakran gyorsan csökkentik az allergia okozta szemhéjduzzanatot, alkalmazásukról érdemes szemész szakorvossal konzultálni.

4. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya gyulladását bakteriális vagy vírus fertőzés, illetve allergiás reakció okozhatja. Kötőhártya gyulladás esetén a szemhéjai összeragadhatnak, váladékoznak, szemei kipirosodottak.

Tapasztalhat még szemhéj duzzanatot, könnyezést, viszketést, fényérzékenységet és látása homályossá válhat.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.