Menü

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

A ganglion legtöbbször a csukló környékén és az ujjak tövénél alakulhat ki, de vannak esetek, amikor a térdet, a bokát, vagy a lábtő ízületeit érinti. A ganglion egy olyan úgynevezett tömlő, dudor, ami az ízületek és az ínhüvely környékén alakul ki. Hogy mitől jön létre, azt nem tudjuk pontosan, de lehet oka egy sérülés vagy irritáció is, illetve azoknál is többször megfigyelhető, akik sokat gépelnek, ez pedig terheli a csuklót. Mérete teljesen változó, az idő elteltével is mindenféle irányba változhat, csökkenhet, vagy nőhet is. Sőt, el is tűnhet, csak úgy.

Van, amikor fáj, van, hogy csak ott dudorodik, de semmilyen érzést nem kapcsolódik hozzá. Kísérheti viszont lokalizált, vagyis az adott területet érintő éles fájdalom és gyengeség is. Fontos megjegyezni mielőtt megijednénk, ez nem egy rosszindulatú daganatos elváltozás, bennük semmilyen sejtburjánzás nem jön létre. A tömlőben folyadék, vagy zselés anyag található. A nőknél többször megfigyelhető és nem csak idősebb korban az ízületek gyulladásai miatt, hanem serdülőkorban is találkozhatunk vele.

Diagnosztizálásakor megvizsgálják a csomót, az elhelyezkedését és kinézetét is. Mivel a csomóban folyadék van, így az átvilágítható, ultrahangos vizsgálattal a kiterjedése és pontos kiindulási helye is megállapítható. Kezelése sokféle lehet. Első körben, amikor nem okoz fájdalmat, akkor sínbe helyezik, hogy kevesebb terhelés érje, emellett gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, vagy tablettákkal segítik a gyógyulást. Ambuláns, azaz járóbeteg ellátás keretein belül a ganglion le tudják szívni tűvel és fecskendővel, mely átmenetileg segíthet a fájdalmas feszítő érzés csökkentésében.

Amennyiben ezek a konzervatív kezelési lehetőségek nem segítenek, a fájdalom és a tünetek továbbra is fennállnak, akkor műtéti úton kimetszik, melyhez nem szükséges altatás, helyi érzéstelenítés mellett elvégezhető. Sajnos a későbbiekben a műtét ellenére is visszatérhet a probléma. A műtétet követően csak és kizárólag fokozatosan lehet az érintett területet terhelni, nem szabad azonnal például sínt kalapálni egy csuklót érintő sebészeti kezelés után, hiszen újra kialakulhat a tömlő, illetve az érintett inak, ínhüvely is károsodhat. Mivel a kialakulásának pontos okát nem tudjuk, így megelőzni sem tudjuk, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy ne terheljük túl ízületeinket.

A ganglion egy kellemetlen dudor, mely nem csak kellemetlen, hanem fájdalmat is okozhat, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy időben megkapjuk a megfelelő kezelést és ne terheljük túl ízületeinket.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.