Menü

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

A ganglion legtöbbször a csukló környékén és az ujjak tövénél alakulhat ki, de vannak esetek, amikor a térdet, a bokát, vagy a lábtő ízületeit érinti. A ganglion egy olyan úgynevezett tömlő, dudor, ami az ízületek és az ínhüvely környékén alakul ki. Hogy mitől jön létre, azt nem tudjuk pontosan, de lehet oka egy sérülés vagy irritáció is, illetve azoknál is többször megfigyelhető, akik sokat gépelnek, ez pedig terheli a csuklót. Mérete teljesen változó, az idő elteltével is mindenféle irányba változhat, csökkenhet, vagy nőhet is. Sőt, el is tűnhet, csak úgy.

Van, amikor fáj, van, hogy csak ott dudorodik, de semmilyen érzést nem kapcsolódik hozzá. Kísérheti viszont lokalizált, vagyis az adott területet érintő éles fájdalom és gyengeség is. Fontos megjegyezni mielőtt megijednénk, ez nem egy rosszindulatú daganatos elváltozás, bennük semmilyen sejtburjánzás nem jön létre. A tömlőben folyadék, vagy zselés anyag található. A nőknél többször megfigyelhető és nem csak idősebb korban az ízületek gyulladásai miatt, hanem serdülőkorban is találkozhatunk vele.

Diagnosztizálásakor megvizsgálják a csomót, az elhelyezkedését és kinézetét is. Mivel a csomóban folyadék van, így az átvilágítható, ultrahangos vizsgálattal a kiterjedése és pontos kiindulási helye is megállapítható. Kezelése sokféle lehet. Első körben, amikor nem okoz fájdalmat, akkor sínbe helyezik, hogy kevesebb terhelés érje, emellett gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, vagy tablettákkal segítik a gyógyulást. Ambuláns, azaz járóbeteg ellátás keretein belül a ganglion le tudják szívni tűvel és fecskendővel, mely átmenetileg segíthet a fájdalmas feszítő érzés csökkentésében.

Amennyiben ezek a konzervatív kezelési lehetőségek nem segítenek, a fájdalom és a tünetek továbbra is fennállnak, akkor műtéti úton kimetszik, melyhez nem szükséges altatás, helyi érzéstelenítés mellett elvégezhető. Sajnos a későbbiekben a műtét ellenére is visszatérhet a probléma. A műtétet követően csak és kizárólag fokozatosan lehet az érintett területet terhelni, nem szabad azonnal például sínt kalapálni egy csuklót érintő sebészeti kezelés után, hiszen újra kialakulhat a tömlő, illetve az érintett inak, ínhüvely is károsodhat. Mivel a kialakulásának pontos okát nem tudjuk, így megelőzni sem tudjuk, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy ne terheljük túl ízületeinket.

A ganglion egy kellemetlen dudor, mely nem csak kellemetlen, hanem fájdalmat is okozhat, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy időben megkapjuk a megfelelő kezelést és ne terheljük túl ízületeinket.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?