Menü

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

A kézdominancia alakulását az egyik kéz gyakoribb használatának megfigyelésével követhetjük. Nem csak a rajzeszközök használatát érdemes figyelni, hanem azt is, hogy melyik kezével csavar, teker, melyikkel nyitja az ajtót , vág, fog stb.

Ha a gyermek a balkezét használja ügyesebben, akkor nem szabad erőltetni a jobb kezét. Fontos, hogy abba a kezébe vegye a kanalat, vagy a ceruzát, amelyik ügyesebb. Az asztal terítésénél már csecsemő korban érdemes középen elhelyezni a kanalat, hogy a ő választhassa meg, melyik kezével nyúl érte.

Amennyiben úgy látják, hogy gyermekük nagy valószínűséggel balkezes lesz, hívják fel az óvodapedagógus figyelmét is erre. Mindenképpen kerüljék el az átszoktatást, hiszen ma már tudjuk, hogy ez számtalan negatív következménnyel járhat.

Miért nem szabad átszoktatni a balkezes gyermeket?

Komoly, elsősorban a tanulással, és a beszéddel összefüggő problémákat okozhat, ha a balkezes gyermeket megpróbáljuk átszoktatni a jobbkezességre. Dadogás, diszlexia, diszgráfia alakulhat ki nála.

Mikor forduljunk szakemberhez? Ki tud segíteni?

Amennyiben a gyermek 4 éves korát elétrte, ugyanolyan gyakorisággal használja hol az egyik, hol a másik kezét, illetve ha azt látjuk, hogy mindig azt a kezét veszi elő, amelyikhez közelebb van a tevékenység tárgya, például a jobb kezével eszik, ha jobbra van a kanál az asztalon, bal kezével eszik, ha a baloldalon van, akkor érdemes erre is figyelmet nyújtani. Az is jelzésértékű, ha bizonyos szituáció kialakulása során a gyermek állandóan átveszi az eszközt egyik kezéből a másikba, mert nem képes a test középvonalát keresztezni, például festésnél a papír jobb oldalára a jobb kezével fest, a bal oldalára a bal kezével, és így cserélgeti többször az ecsetet.

Érdemes, már egészen kicsi kortól figyelni a gyermek fejlődését. Amennyiben zavart jelenségeket észlelnek, vagy gyermekük gyakran változtatja az oldaliságot, időben forduljanak orvoshoz, hogy mire iskolába kerül, ez ne okozzon problémát önmagára és társai számára.

A pedagógiai szakszolgálat szakemberei dominancia vizsgálat keretén belül segíthetnek annak eldöntésében, hogy a gyermekük jobb vagy balkezes, illetve hogy melyik a kifinomultabb oldala.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?