Menü

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye. A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy rendszeresen figyeljék az UV-sugárzásról szóló tájékoztatókat.

A napsütés egészségre gyakorolt pozitív hatása, a D-vitamin pótlásában betöltött szerepe is megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor tény, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a melanomás megbetegedések és halálozások száma.

Bár a napsugárzásnak számos pozitív hatása van, de a túlzott napozás egyértelműen veszélyes, a túl erős UV-sugárzás ugyanis számos betegség kialakulásának kockázatát növelheti.

Az elmúlt másfél évtizedben országos szinten jelentősen nőtt a bőrrákos megbetegedések száma, csaknem megduplázódott. A szakemberek szerint erre magyarázat lehet a túlzott szoláriumozás és a napozás. A szolárium használatát több országban 18 éves kor alatt tiltják is.

Az ultraviola sugárzás igen komoly káros hatással lehet bőrünkre és általános egészségünkre egyaránt.

Melyek a napégés tünetei?

A napégés súlyossága többféle lehet. Az enyhe fokú leégés során bőrpír jelentkezhet, ilyenkor a bőr érzékennyé válik, de akár égésszerű érzés vagy fájdalom is jelentkezhet. Nagyobb mennyiségű sugárzás esetén klasszikus égési sérüléshez hasonlítanak a tünetek, így például akár hólyagok is megjelenhetnek a bőrön. Igen súlyos esetben a leégés hőgutához vezethet.

Vigyázzunk a szemünkre!

Az UV-sugárzás szürkehályogot és zöldhályogot is okozhat, ha nem vigyázunk a szemünkre, ugyanis a szem körüli bőr és a kötőhártya tartós napfény-kitettsége daganatok kialakulását indíthatja meg.

Az erős, illetve hosszan tartó UV fény-hatás a szemet számos anatómiai területen károsíthatja, ennek kivédésére nagy felszínű, megfelelő minőségű UV szűrővel ellátott szemüveg viselése már kisgyermekkortól javasolt a szabadtéri tevékenység végzése során.

Korai bőröregedés.

A káros ibolyántúli sugárzás hozzájárulhat a korai bőröregedéshez is. Ezen káros sugarak roncsolják a bőr kollagén- és elasztinrostjait, amelyek a bőr feszességét és rugalmasságát biztosítják. A túlzott napozás következményeként az elveszítheti rugalmasságát, és ráncok, foltok, bőrszárazság jelenhetnek meg.

Hogyan hat az UV-sugárzás az immunrendszerre?

A túlzott ultraibolya sugárzás hatására az immunrendszerünk gyengülhet. Az UV-sugarak blokkolják vagy gátolják az immunsejtek aktivitását, ami csökkenti a test képességét a kórokozók elleni küzdelemben.

Az UV-sugárzás káros hatásai ellen hogyan védekezhetünk?

Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, viseljünk védőruházatot, kalapot és szemüveget, ne tartózkodjunk a napon a déli – kora délutáni órákban, keressük az árnyékos helyeket és igyunk elegendő folyadékot.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?