Menü

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Mi a coaching?

A coaching kifejezéssel kezdeném, mely az ügyféllel való partneri együttműködést jelenti. Olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely abban segíti az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából, akár személyes, akár szakmai szempontból. A coaching nem terápia, nem is tanácsadás és nem is mentoring. Különbözik egy tréningtől vagy továbbképzéstől.

A coaching inkább egy irányított beszélgetés egy szakemberrel, melynek során egy coach segít konkrét céljaink megvalósításában.

A coach pedig tulajdonképpen az olyan személy, aki egy bizonyos célt segít nekünk elérni, segíti a fejlődésünket, erősítve bizonyos képességeinket. Célja, hogy az ügyfél találja meg és valósítsa meg ami számára a legjobb.

A coaching a 90-es évek óta létezik Magyarországon, és multi cégeknél jelent meg először. Manapság a coachok két leggyakoribb szakterülete a life és a business, mely két külön szakma.

Mivel foglalkozik egy life coach és mivel egy business coach?

A life coach szakterülete a személyes problémák megoldása, a business coach pedig a munkahelyi teljesítmény fejlesztésével foglalkozik. A life coaching speciális ágai például a párkapcsolati vagy az egészség, életmód coach.

Van, aki nem tudja elkülöníteni a coach-ot a kineziológustól és a pszichológustól, pedig ezek nagyon különböző hivatások. A coach nem pszichológus, ő egy konkrét cél megvalósításában nyújt segítséget, a pszichológus mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik, a kineziológia pedig az izomtesztelésre épül, melynek alapja az, hogy bármilyen stressz, negatív gondolat változást idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is, és ez az, amit a kineziológus az izomteszteléssel érzékel.

Kinek van szüksége coachra? Mi történik egy konzultáción, ha coachhoz fordulunk?

Az ügyfél elsőként meghatározza, hogy milyen célt szeretne elérni, a szakember pedig felméri a helyzetet és kidolgozza a megvalósítás folyamatát. Általában 5-6 alkalom szükséges a fejlődéshez, a formája pedig szabadon választható: lehet személyes vagy online.

Mit jelent a sport coaching? Kinek és miért lehet szüksége sport coachra?

Szakemberek szerint a sportolóknak, edzőknek, szülőknek egyaránt.

A sportolóknak azért, mert nekik együtt kell élniük a sikerekkel, kudarcokkal. Előfordul, hogy a pozitív és negatív a tapasztalatokat nem tudják megfelelően feldolgozni, bizonytalanabbá válnak, tele lesznek kételyekkel, hogy elég jók-e, aggódnak, hogy hogy megfelelnek-e az edzőiknek, a szüleiknek, képesek lesznek-e elérni a saját céljaikat.

A sportolóknak tehát egyértelműen szükségük van segítségre, egy hozzáértő szakemberre. A Sport coach támogathatja a szülőket, edzőket is, hiszen a sport extra kihívás, plusz feladat a családnak és a szülőknek is.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.