Menü

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Mi a coaching?

A coaching kifejezéssel kezdeném, mely az ügyféllel való partneri együttműködést jelenti. Olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely abban segíti az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából, akár személyes, akár szakmai szempontból. A coaching nem terápia, nem is tanácsadás és nem is mentoring. Különbözik egy tréningtől vagy továbbképzéstől.

A coaching inkább egy irányított beszélgetés egy szakemberrel, melynek során egy coach segít konkrét céljaink megvalósításában.

A coach pedig tulajdonképpen az olyan személy, aki egy bizonyos célt segít nekünk elérni, segíti a fejlődésünket, erősítve bizonyos képességeinket. Célja, hogy az ügyfél találja meg és valósítsa meg ami számára a legjobb.

A coaching a 90-es évek óta létezik Magyarországon, és multi cégeknél jelent meg először. Manapság a coachok két leggyakoribb szakterülete a life és a business, mely két külön szakma.

Mivel foglalkozik egy life coach és mivel egy business coach?

A life coach szakterülete a személyes problémák megoldása, a business coach pedig a munkahelyi teljesítmény fejlesztésével foglalkozik. A life coaching speciális ágai például a párkapcsolati vagy az egészség, életmód coach.

Van, aki nem tudja elkülöníteni a coach-ot a kineziológustól és a pszichológustól, pedig ezek nagyon különböző hivatások. A coach nem pszichológus, ő egy konkrét cél megvalósításában nyújt segítséget, a pszichológus mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik, a kineziológia pedig az izomtesztelésre épül, melynek alapja az, hogy bármilyen stressz, negatív gondolat változást idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is, és ez az, amit a kineziológus az izomteszteléssel érzékel.

Kinek van szüksége coachra? Mi történik egy konzultáción, ha coachhoz fordulunk?

Az ügyfél elsőként meghatározza, hogy milyen célt szeretne elérni, a szakember pedig felméri a helyzetet és kidolgozza a megvalósítás folyamatát. Általában 5-6 alkalom szükséges a fejlődéshez, a formája pedig szabadon választható: lehet személyes vagy online.

Mit jelent a sport coaching? Kinek és miért lehet szüksége sport coachra?

Szakemberek szerint a sportolóknak, edzőknek, szülőknek egyaránt.

A sportolóknak azért, mert nekik együtt kell élniük a sikerekkel, kudarcokkal. Előfordul, hogy a pozitív és negatív a tapasztalatokat nem tudják megfelelően feldolgozni, bizonytalanabbá válnak, tele lesznek kételyekkel, hogy elég jók-e, aggódnak, hogy hogy megfelelnek-e az edzőiknek, a szüleiknek, képesek lesznek-e elérni a saját céljaikat.

A sportolóknak tehát egyértelműen szükségük van segítségre, egy hozzáértő szakemberre. A Sport coach támogathatja a szülőket, edzőket is, hiszen a sport extra kihívás, plusz feladat a családnak és a szülőknek is.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.