Menü

Szezonális zöldségek májusban

Bár a tavasz utolsó hónapjába léptünk, továbbra is fontos lehet odafigyelni arra, hogy a télen kiürült vitamintartalékokat ténylegesen feltöltsük, és erre kevés jobb megoldás van, mint a friss szezonális zöldségek beépítése étrendünkbe. Hogy mit jelent ez pontosan? Olyan növényeket, amelyek az éghajlatnak megfelelő hónapokban növekednek, és betakarításuk is teljesen természetes módon zajlik.

Májusban már lényegesen több olyan zöldséget találunk a boltok polcain és a piacon, ami hazánkban termett és nem import áru. Manapság azonban sok zöldséget az év bármelyik évszakában megkaphatunk, ezért felmerül a kérdés, miért fontos szezonálisan vásárolni őket. A fotoszintézishez szükséges napfény mennyisége ilyenkor megfelelő, más hónapokban mesterséges anyagokkal érlelik ezeket a zöldségeket.

Ez rengeteg az egészségre káros anyagot termel és ezeknek a termékeknek a vitamintartalma is sokkal alacsonyabb lesz, mint biogazdaságokban nevelkedett társaiknak. Ha már káros anyagokról van szó, a környezetedet is óvod azzal, ha hazai kistermelőktől vásárolsz, hiszen így nem kell többezer kilométerről ideszállítani az ebédhez valót, és az ökológiai lábnyomod is kisebb lesz.

A piacon akár a bolti ár töredékéért megvásárolhatóak a friss zöldségek, aminek segítségével könnyen lehet spórolni az élelmiszerrel kapcsolatos kiadásokon. A választék is sokkal nagyobb és akár alkudni is lehet az áron, ha nagyon szemfülesek vagyunk. Kutatások kimutatták már, hogy ezekben a zöldségekben rengeteg tápanyag, különféle vitaminok és ásványi anyagok vannak. Nézzünk is meg néhány konkrét példát és egyszerű elkészítési módot.

A fejes saláta talán a legismertebb salátafajta Magyarországon, sokan akár otthon a kiskertjükben is termesztik, hiszen nem számít kényes növénynek. Legismertebb felhasználási módja az, mikor egyszerűen ecetes-cukros lébe áztatjuk, és valamiféle főétel – többnyire pörköltek – mellé köretként tálaljuk. Lehet azonban bármiféle saláta alapja, amelyhez hozzáadhatunk sajtot, tojást, csirkemell falatokat, hagymást, vagy kedvünkre való zöldséget (esetleg a szintén májusban termő rukkolát, jégsalátát, spenótot vagy madársalátát), és egy melegebb tavaszi napon könnyed, frissítő ebédként fogyaszthatjuk.

A zöldborsó is májusi zöldség, szintén a kis kertek elmaradhatatlan lakója, illetve sok ember kedvence. A zsenge zöldborsót a hüvelyből kifejtve akár nyersen is fogyaszthatjuk, hiszen nagyon finom és egészséges is. Magas a kalóriaértéke, tartalmaz B1-, B2 és C- vitamint és magas a fehérjetartalma is. Legkedveltebb elkészítési módozatai a friss borsóleves, illetve a borsófőzelék, de aki szereti a különleges ízeket, az akár egy curry-vel is megpróbálkozhat.

Majernyik Szilvia

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.