Menü

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

A pollenallergia akár 2-3 éves korban is megjelenhet gyerekeknél, a mielőbbi felismerés és kezelés pedig nagyon fontos annak érdekében, hogy a szövődményeket megelőzzük.

A gyermekkori allergia hajlamosító tényezői a genetikai tényezők mellett a környezeti terhelés, a túl korai élelmiszer bevezetés és levegőszennyezés.

Szénanátha vagy megfázás?

Pollenallergiára gyanakodhatunk, ha az alábbiakat észleljük a gyermeknél hosszabb időn keresztül, akár heteken, hónapokon át:

Vizes orrfolyás
Tüsszögés
Köhögés
Orr- és szemviszketés

A gyermekkori allergia kivizsgálása megegyezik a felnőttekével. A gyermekkori allergia kivizsgálása is elsősorban vérminta alapján történik.

Ha a gyermek az allergiateszt elvégzése után az allergiájának megfelelő kezelést kapja és ez a kezelés segít, szünteti nála a panaszokat, akkor egyértelműen látszik, hogy nem vírusos fertőzés okozta a tüneteit, hanem a pollenallergia volt a ludas.

Miért hangsúlyozzák annyira, hogy időben kell elkezdeni a kezelést?

Az allergia kezelését fontos mielőbb megkezdeni, mert a gyulladásban lévő orrnyálkahártya miatt a gyermek könnyebben kaphat el légúti fertőzéseket, hosszú távon pedig sajnos asztma is kialakulhat.

A gyermekkori asztmáknak a 60-70 százaléka kamaszkorra megszűnik, de ez nem jelent minden esetben teljes gyógyulást, előfordulhat, hogy felnőtt korban újra megjelenik a betegség. Bizonyított tény, hogy az asztma kiváltásában a légutakon keresztül belélegzett allergének játsszák a legfontosabb szerepet.

Gyerekeknél alkalmazható az immunterápia allergia ellen?

Óvodáskortól kezdhető allergén immunterápiás kezelés is, mely az immunrendszer működésére hat. Bár a 3-5 éven át tartó kezelés hosszadalmas, az eredménye tartós, segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

A szülők számára, akiknek gyermeke allergiával küzd, elengedhetetlen betartani az orvosi utasításokat a gyermekük érdekében, mert csökkenteni tudják vele a kínzó tüneteket. Az orvosi ajánlások közé tartozik többek között bizonyos allergének kerülése, mint a növényi pollenek, állati szőrök, madártoll stb.

Az allergia tehát egy betegség, amely nem gyógyítható, de odafigyeléssel jól kezelhető. A szülők nagymértékben hozzájárulhatnak gyermekük gyógyításában azáltal, hogy segítik őket a gyógyszerek alkalmazásával és az allergének kerülésével. Sajnos a nem megfelelően kezelt allergiás nátha jelentősen ronthatja az életminőséget, a tünetei akár tanulási problémákat és alvási zavart is okozhatnak.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.