Menü

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

A pollenallergia akár 2-3 éves korban is megjelenhet gyerekeknél, a mielőbbi felismerés és kezelés pedig nagyon fontos annak érdekében, hogy a szövődményeket megelőzzük.

A gyermekkori allergia hajlamosító tényezői a genetikai tényezők mellett a környezeti terhelés, a túl korai élelmiszer bevezetés és levegőszennyezés.

Szénanátha vagy megfázás?

Pollenallergiára gyanakodhatunk, ha az alábbiakat észleljük a gyermeknél hosszabb időn keresztül, akár heteken, hónapokon át:

Vizes orrfolyás
Tüsszögés
Köhögés
Orr- és szemviszketés

A gyermekkori allergia kivizsgálása megegyezik a felnőttekével. A gyermekkori allergia kivizsgálása is elsősorban vérminta alapján történik.

Ha a gyermek az allergiateszt elvégzése után az allergiájának megfelelő kezelést kapja és ez a kezelés segít, szünteti nála a panaszokat, akkor egyértelműen látszik, hogy nem vírusos fertőzés okozta a tüneteit, hanem a pollenallergia volt a ludas.

Miért hangsúlyozzák annyira, hogy időben kell elkezdeni a kezelést?

Az allergia kezelését fontos mielőbb megkezdeni, mert a gyulladásban lévő orrnyálkahártya miatt a gyermek könnyebben kaphat el légúti fertőzéseket, hosszú távon pedig sajnos asztma is kialakulhat.

A gyermekkori asztmáknak a 60-70 százaléka kamaszkorra megszűnik, de ez nem jelent minden esetben teljes gyógyulást, előfordulhat, hogy felnőtt korban újra megjelenik a betegség. Bizonyított tény, hogy az asztma kiváltásában a légutakon keresztül belélegzett allergének játsszák a legfontosabb szerepet.

Gyerekeknél alkalmazható az immunterápia allergia ellen?

Óvodáskortól kezdhető allergén immunterápiás kezelés is, mely az immunrendszer működésére hat. Bár a 3-5 éven át tartó kezelés hosszadalmas, az eredménye tartós, segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

A szülők számára, akiknek gyermeke allergiával küzd, elengedhetetlen betartani az orvosi utasításokat a gyermekük érdekében, mert csökkenteni tudják vele a kínzó tüneteket. Az orvosi ajánlások közé tartozik többek között bizonyos allergének kerülése, mint a növényi pollenek, állati szőrök, madártoll stb.

Az allergia tehát egy betegség, amely nem gyógyítható, de odafigyeléssel jól kezelhető. A szülők nagymértékben hozzájárulhatnak gyermekük gyógyításában azáltal, hogy segítik őket a gyógyszerek alkalmazásával és az allergének kerülésével. Sajnos a nem megfelelően kezelt allergiás nátha jelentősen ronthatja az életminőséget, a tünetei akár tanulási problémákat és alvási zavart is okozhatnak.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.