Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
- Dátum: 2024.04.28., 23:07
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- articsóka, diéta, egészség, emésztés, emésztőrendszer, energia, GAPS, IBS, immunrendszer, koleszterin, lisztérzékenység, máriatövis, mikrobium, tápanyag, triglicerin
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
TUDTAD? A papaya tele van ilyen emésztést segítő enzimekkel. A papain fehérjebontó, aminosav felszabadító és emésztést elősegítő nezim, a lizozim antibiotikus hatással bír, míg a lipáz a zsírok bontásááért felel. (antibiotikus hatás), lipáz (zsírok bontása).
Gyomorbarát rost
A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket nem tudunk megemészteni, a rostfogyasztás pedig befolyásolja egész szervezetünk működését. Elengedhetetlen, hiszen hozzájárul a normál emésztéshez, javítja a tápanyagok felszívódását, de befolyásolja vércukorszintünket, koleszterinszintünket is. A prebiotikus rostok gyarapítják a mikrobiom hasznos bélbaktériumait, és ezzel támogatják a bélflóra egyensúlyának visszaszerzését. Az egészségesebb bélflóra pedig hatással van a bél-agy és a bél-immunrendszer kapcsolatra, amitől még a körérzetünk is jobb lesz.
TUDTAD? A galaktomannán típusú rostok fogyasztása nem jár gázképződéssel, bélfeszüléssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, éppen ezért gond nélkül fogyaszthatják olyanok is, akik funkcionális emésztőrendszeri rendellenességekkel (FGID), pl. irritábilis bél szindróma (IBS) és SIBO -val élnek.
Prebiotikus rostok (FOS)
A prebiotikus rostok segítenek a béltisztításban és a bélflóra hasznos probiotikumait táplálják. Ez azért fontos, mert a belekben a probiotikumok mellett ún. patogének is élnek. Amennyiben ezeknek az aránya kisebb, 20 %-os, úgy a bélflóra egyensúlyban van, azonban ha eltolódik, az mind emésztésünkön, mind immunegészségünkön nyomot hagy. A bélflóra egészsége adja ugyanis immunrendszerünk egészségének 70 %-át.
TUDTAD? Mivel a rövidláncú (FOS) prebiotikus rostszálak, a hasznos bélbaktériumokat kolonizálják, ettől nagyszámú probiotikumhoz jutunk. A probiotikumok egyes törzsei olyan mennyiségű béta-galaktózidázt termelnek, ami a tejcukor-intolerancia és a lisztérzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.
Articsóka
Az articsóka a máriatövis mellett a legismertebb májműködést támogató gyógynövényünk. Az articsóka étrendi dúsításának előnyei közé azonban nemcsak a jobb májfunkció tartozik, hanem a normál koleszterin és triglicerid értékek és a jobb emésztés is.
TUDTAD? Az articsóka táplálja a mikrobiomot, részét képezi a GAPS diétának, ami összefügg a bélflóra javításával, a tápanyagok felszívódásával, az emésztőrendszeri betegségek tüneteinek csökkentésével, az IBS-el és az immunitás fokozásával - mivel az immunrendszer nagy része valójában a belekben található.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.