Menü

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A szervezet ugyanis sokkal jobban hasznosítja belőle a fehérjét, mint más élelmiszerekből. Ha elhagyod a fehérjét, sajnos azzal jelentősen növeled a csonttörés és a csontritkulás kockázatát. Ha kevés fehérjét fogyasztasz, feltétlenül szedj kalcium és D-vitamin táplálék-kiegészítőt, de arra figyelj, hogy étkezéssel együtt vedd be, mert úgy könnyebben hasznosul.

Nem lesz szükséged alapozóra és korrektorra

Nyugodtan elfelejtheted a korrektort! A tej aknét okoz, így a fehérjementes diéta egy méregdrága bőrszépítő kúrával is felér. A tej tesztoszteronhoz hasonló hormonokat tartalmaz, amelyek serkentik a bőr zsírosodását, ezáltal hozzájárulnak a pattanások és az aknék megjelenéséhez.

Csökken a rákos betegségek kockázata

A svéd kutatások szerint napi egy pohárnál több tej fogyasztása megduplázza a petefészekrák kialakulásának a kockázatát, míg a Harvard Egyetem kutatásai során arra jutottak, hogy már napi két pohár 34%-kal emeli a férfiaknál a prosztatarák kockázatát. A kutatók ezt a tejben található hormonokkal magyarázzák, amelyek tápanyagként szolgálnak a rákos sejtek növekedéséhez.

Felborul az emésztőrendszer egészsége

Amint abbahagyod a fehérje fogyasztását, azzal a probiotikumok bevitelét is mellőzöd. Az egészséges baktériumok, amelyek leginkább a joghurtban és a lágy sajtokban találhatóak, gondoskodnak az emésztőrendszer egészséges működéséről. Jó tudni, hogy probiotikum nemcsak a tejtermékekben található, hanem a savanyú káposztában és a savanyúságokban is.

Hízást okoz

A vaj, a jégkrém és a teljes tej nem éppen fogyókúrás ételek. Egy svéd kutatás szerint azoknak, akik sok zsíros fehérjét fogyasztanak, több mint a fele jelentősen elhízik 12 év alatt, szemben azokkal, akik zsírszegényen étkeznek. A fehérje gazdag zsír- és fehérjeforrás, kiválóan telít, mivel lassan emészthető. Alakod érdekében, fogyasztása mellett kerüld a többi zsírforrást, mint a magvak és a tojás, vagy a tejtermékekből válaszd a zsírszegény változatokat.

Felpuffaszt

Ha puffad a hasad a fehérje elhagyásával, azért a legtöbbször a szója a felelős. Ugyanis a leggyakoribb tejhelyettesítő, a szója igen nehezen emészthető, főleg, ha hirtelen kezded el fogyasztani. Oligoszacharidot, azaz cukormolekulákat tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud könnyen feldolgozni, ezért puffadáshoz és gázosodáshoz vezet.

Csökken a halálozási kockázat

A kutatások során azt találták, hogy azoknak a nőknek, akik napi 3 vagy annál több pohár tejet ittak, közel duplájára emelkedett a halálozási kockázatuk az elkövetkező két évtizedben, szemben azokkal, akik csak napi egy pohárral fogyasztottak. A kutatók ezt a hatást a D-galaktóznak tulajdonítják, amely a tejcukor egyik bomlásterméke.

A D-galaktóz oxidatív stresszt és gyulladást okoz, így a különböző krónikus betegségek kiváltója. Érdekes módon az erjesztett tejtermékek, mint a joghurt és a sajt, alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak D-galaktózt. Így azok, akik a tej helyett inkább a joghurtot és a sajtot választják, csökkentik a halálozási kockázat esélyét.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

U- vitamin, hallottál már róla?

A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.