Menü

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak. Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

De mi lenne mindennek az oka? Miért érezzük magunkat rosszul, amikor már a tavaszi napsütés csodálatos érzését megtapasztaltuk?

A valódi okok, a tavasszal kialakult vitaminhiányban, napsütéses órák hiányában, nem megfelelő táplálkozásban és az időjárás változásában keresendőek. Mit tehetünk?

Nem, lehet elégszer hangsúlyozni az étkezés fontosságát, válasszunk könnyű vitaminban gazdag ételeket , naponta többször kisebb adagokban vigyük be őket. Igyunk a megszokottnál több folyadékot, 3-4 liter/nap és figyeljünk oda a vitaminbevitelre is. Véleményem szerint ilyenkor is fontosabb a magasabb dózisú vitamin. ( Egyes pácienseim a folyamatos nagymennyiségű vitaminbevitelnek köszönhetően sokkal könnyebben mozognak, izomfájdalmaik kevesebbszer alakulnak ki.)Kerülje vagy legalábbis mérsékelje a koffein és alkoholfogyasztást. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű pihenésre is, napi 8 óra alvás minimum javasolt. Illetve keressünk a szabadban végezhető sportokat, szabadidő eltöltési módokat. Kerékpáozzunk, szaunázzunk, jógázzunk, masszíroztassunk. A tanácsaim megfogadásával, könnyedén elkerülheti a tavaszi fáradtságot, és könnyebben élheti mindennapjait!

1. Írd be a naptárba

‘What gets scheduled, gets done.’ - tartja a mondás, azaz ami szerepel a naptárban, annak legalább már van esélye megvalósulni. Ha nem blokkolunk ki időt a feltöltődésre, a naptárunk borítékolhatóan megtelik más teendőkkel.

2. Ne bíráld felül önmagad

Gyakran előfordul, hogy hiába tervezünk be énidőt, azaz feltöltődésre lehetőséget adó időblokkot, sajnos ezt írjuk felül a legkönnyebben. Határidős munka, egy hirtelen bekúszó, top prioritású meeting, vagy egy szívesség teljesítése valakinek - mind olyan események, amik könnyen kiradírozzák a korábbi terveinket. Az önmagunkra szánt idővel legalább akkora tisztelettel bánjunk, mintha valaki mással lenne megbeszélt találkozónk.

3. Fedezd fel a saját feltöltődésed

A feltöltődésnek gátja lehet az is, hogy olyannyira régen szántunk rá időt utoljára, hogy hirtelen zavarba jövünk, ha felteszik nekünk a kérdést: Mi tölt fel téged igazán?

A szabadidőnk eltöltése gyakran kimerül sorozatok nézésében és a telefonunk görgetésében, de fontos, hogy tudatosítsuk: a legtöbbször ezek nem valódi feltöltődéssel járó tevékenységek. Tedd fel magadnak a kérdést: jobban érzed magad 20 perc Facebook-ozás után, mint előtte? Érdemes magad elé venni egy papírt és leírni minden ötletet, ami csak eszedbe jut:

Mi tölt fel engem?

Mitől szoktam jobban érezni magam?

Mikor vagyok igazán flow-ban?

A feltöltődés nem luxus, hanem szükséglet.

Ahhoz, hogy eredményesen működjünk a munkánkban, és megfelelően kézben tartsuk a különféle szerepeinket, ahhoz meg kell adnunk magunknak az erre szánt időt. Aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszülni sem.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.