Menü

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak. Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

De mi lenne mindennek az oka? Miért érezzük magunkat rosszul, amikor már a tavaszi napsütés csodálatos érzését megtapasztaltuk?

A valódi okok, a tavasszal kialakult vitaminhiányban, napsütéses órák hiányában, nem megfelelő táplálkozásban és az időjárás változásában keresendőek. Mit tehetünk?

Nem, lehet elégszer hangsúlyozni az étkezés fontosságát, válasszunk könnyű vitaminban gazdag ételeket , naponta többször kisebb adagokban vigyük be őket. Igyunk a megszokottnál több folyadékot, 3-4 liter/nap és figyeljünk oda a vitaminbevitelre is. Véleményem szerint ilyenkor is fontosabb a magasabb dózisú vitamin. ( Egyes pácienseim a folyamatos nagymennyiségű vitaminbevitelnek köszönhetően sokkal könnyebben mozognak, izomfájdalmaik kevesebbszer alakulnak ki.)Kerülje vagy legalábbis mérsékelje a koffein és alkoholfogyasztást. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű pihenésre is, napi 8 óra alvás minimum javasolt. Illetve keressünk a szabadban végezhető sportokat, szabadidő eltöltési módokat. Kerékpáozzunk, szaunázzunk, jógázzunk, masszíroztassunk. A tanácsaim megfogadásával, könnyedén elkerülheti a tavaszi fáradtságot, és könnyebben élheti mindennapjait!

1. Írd be a naptárba

‘What gets scheduled, gets done.’ - tartja a mondás, azaz ami szerepel a naptárban, annak legalább már van esélye megvalósulni. Ha nem blokkolunk ki időt a feltöltődésre, a naptárunk borítékolhatóan megtelik más teendőkkel.

2. Ne bíráld felül önmagad

Gyakran előfordul, hogy hiába tervezünk be énidőt, azaz feltöltődésre lehetőséget adó időblokkot, sajnos ezt írjuk felül a legkönnyebben. Határidős munka, egy hirtelen bekúszó, top prioritású meeting, vagy egy szívesség teljesítése valakinek - mind olyan események, amik könnyen kiradírozzák a korábbi terveinket. Az önmagunkra szánt idővel legalább akkora tisztelettel bánjunk, mintha valaki mással lenne megbeszélt találkozónk.

3. Fedezd fel a saját feltöltődésed

A feltöltődésnek gátja lehet az is, hogy olyannyira régen szántunk rá időt utoljára, hogy hirtelen zavarba jövünk, ha felteszik nekünk a kérdést: Mi tölt fel téged igazán?

A szabadidőnk eltöltése gyakran kimerül sorozatok nézésében és a telefonunk görgetésében, de fontos, hogy tudatosítsuk: a legtöbbször ezek nem valódi feltöltődéssel járó tevékenységek. Tedd fel magadnak a kérdést: jobban érzed magad 20 perc Facebook-ozás után, mint előtte? Érdemes magad elé venni egy papírt és leírni minden ötletet, ami csak eszedbe jut:

Mi tölt fel engem?

Mitől szoktam jobban érezni magam?

Mikor vagyok igazán flow-ban?

A feltöltődés nem luxus, hanem szükséglet.

Ahhoz, hogy eredményesen működjünk a munkánkban, és megfelelően kézben tartsuk a különféle szerepeinket, ahhoz meg kell adnunk magunknak az erre szánt időt. Aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszülni sem.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.