Menü

Lustaság fél egészség? Avagy a semmittevés előnyei

A lusta embereket gyakran megbélyegzik. Sokan úgy vélik, hogy a kemény munka számít, a semmittevés pedig nem vezet sehová, a lusta ember nem lesz sikeres az életben, más tanulmányok szerint a lustaságnak számos előnye is akad. Miért és hogyan lehet hasznos a lustaság? Erről lesz ma szó.

Amikor képtelenek vagyunk rászánni magunkat arra, hogy nekiálljunk annak, amit terveztünk, vagy amit muszáj lenne megcsinálnunk, bizonyos tanulmányok szerint nem is kellene olyan mérgesnek lennünk magunkra.

Egy lusta ember azért képes okosan és hatékonyan cselekedni, gondolkodni, mert mindig a legegyszerűbb megoldásokat keresi, s lehetséges, hogy épp emiatt tudja kiváló minőségben elvégezni az adott feladatot.

A lustaság segít optimalizálni a folyamatokat, hiszen ahhoz, hogy valamit rövid időn belül elvégezzünk, bizonyos folyamatokat automatizálni kell, hogy ne legyen időpazarlás. Egy lusta ember biztosan kitalál valamit, hogy mielőbb végezzen a munkával, ennek eredményeként a munkafolyamatot gyorsabban elvégzi.

A lusta emberek jó tulajdonsága, hogy tudják, hogyan kell rangsorolni!

A lusta emberek a munka megkezdése előtt elgondolkodnak, hogy megéri-e az erőfeszítés, amit a végén kapnak cserébe. Ha egy lusta ember azzal érvel, hogy a lustasággal megspórolt időt olyan dologra fogja fordítani, ami számára igazán fontos.

A lusta ember mindent megtesz, hogy ne keveredjen felesleges konfliktusokba, így általában megakadályozza azokat. Olykor a vezetők között is akadnak lusta emberek, ők tudják a legjobban, hogyan lehet leosztani a feladatokat, ettől függetlenül lehet jó vezető.

Lusta ember okos?

Akik szerint igen, ők azzal érvelnek, hogy lustaságuk miatt kevesebb időt fordítanak a feladataikra, emiatt kreatívabbnak kell lenniük és tudniuk kell, hogyan tudják maximálisan kihasználni az erejüket a gyorsabb eredmény elérése érdekében.

Lustaságunk mértéke és gyakorisága összefügg azzal, mennyire vagyunk általában véve lelkiismeretesek, fegyelmezettek, céltudatosak, ugyanakkor az is közrejátszik, hogy mennyire rendelkezünk a feladathoz szükséges készségekkel.

A lusta emberek szeretik hangoztatni, hogy a lustaság nem a legrosszabb jellemvonás, hiszen előnyükre is tudják fordítani, ezzel rengeteg lehetőséget adva az életben, arról nem is beszélve, hogy mindenkinek szüksége van a szünetre és a pihenésre. Ettől természetesen nem kell beletörődnünk abba, hogy örökké halogassuk a teendőinket és a semmittevés legyen a nap nagy része, de olykor megengedhetjük magunknak a lazítást.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.