Menü

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

1 pohár vörösbor elfogyasztása ugyanolyan kedvező hatással bír, mint 1 óra konditermi edzés. Ennek az alapját egy különleges vegyület, a szőlő héjában is található rezveratrol adja, amelyet majdnem tíz éven át vizsgáltak amerikai tudósok, mégsem fedezték fel semmilyen pozitív hatását. Most a kanadaiaknak sikerült, ugyanis amikor ez a vegyület a szervezetbe jutott olyan mennyiségben, mint amennyit egy pohár átlagos vörösbor tartalmaz, több pozitív élettani hatás is észlelhető volt.

Ilyen a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedése, valamint a szívműködés javulása. Ami érdekes, hogy a kutatásban észrevették, hogy ez a három élettani hatás pont olyan mértékű, mint egy óra konditermi edzés utóhatása. Természetesen rendszeresen nem lehet így kiváltani edzést, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt.

De mi a helyzet a whiskeyvel? Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

1. Segít a fogyásban:

Szereted a koktélokat, de nem szeretnél plusz kilókat? Akkor neked való a whisky, mivel az összes alkoholos ital és koktél közül a whisky tartalmazza a legkevesebb kalóriát. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy 35 ml-ben csak 78 kalória található meg. A whiskyben az a legjobb, hogy hozzáadható víz és jég is, hogyha fogyni szeretne. Akkor is finom (ha nem finomabb), ha kólával keverjük, amiből szerencsére elérhető a light vagy a cukormentes is, így igazán lehet “diétás” a whisky-s koktélunk.

2. Egészséges szív:

A whisky a szívre is nagyon jó hatással van. Gondoltad volna, hogy csökkenti a vérrögök kialakulását? Sőt, még a szívrohamok kockázatát is. A whisky sokféle antioxidánst tartalmaz, amely segítenek abban, hogy a koleszterin ne gyűljön össze az artériákban. A whisky ezen kívül köztudottan elég kalóriával látja el a szervezetet.

3. Rákellenes hatású:

Az antioxidánsokban gazdag whisky egy ellaginsavnak nevezett anyagot tartalmaz. Ez az antioxidáns képes arra, hogy csökkentse a rákos anyagok lerakódását a szervezetben. Mitöbb, higy a lerakódás csökkentésén kívül csökkenti a rákos sejtek további növekedését is, és ezáltal az oxidációt is lassítja a szervezetben.

4. Egészséges agy:

2003-ban készítettek egy kutatást, mely eredményei szerint a whisky védi az agyat. A magyarázat rá, hogy a whisky egy olyan anyagot tartalmaz, amely csökkenti az Alzheimer-kór és a feledékenység kialakulásának kockázatát.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.