Menü

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Mióta a középsőfiam pár éve elkapta a Lyme-kórt, azóta sokkal óvatosabb és körültekintőbb vagyok, s valamiért folyton mások figyelmét is fel szeretem hívni erre.

A tavasz idén, mint a természet is mutatja, korábban köszöntött be. Mostanában azonban nem csak az évszakok változását tapasztaljuk, hanem a kullancsokkal is az évnek egyre nagyobb időszakában találkozhatunk, ezek a vérszívók pedig veszélyes betegségeket terjesztenek, ilyen például a Lyme-kór, amelyet, ha nem kezelnek és nem ismernek fel időben, bizony súlyos szövődményekhez vezethet.

Kihangsúlyozandó, hogy nem maga a kullancs okozza a betegségeket, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok, melyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe.

Az emberek sokszor még a vérszívás előtt viszonylag hamar megtalálják és eltávolítják testükről a kullancsot, s jó hír, hogy állítólag az egy napon belül megtalált és szakszerűen eltávolított kullancs nem okoz valószínűleg még fertőzést, ám több nap vérszívás után viszont a fertőzés esélye egyre nagyobb.

A legfontosabb, kullancs által terjesztett betegségeket védőoltás-sorozattal lehet megelőzni, ez alól kivétel sajnos a Lyme-kór. Ebben az esetben a csípés helyén kialakuló jellegzetes gyűrű alakú kiütéssel jelentkezik a betegség, illetve általános egészségleromlással. Erre a fertőzésre védőoltás nincs, a gyógykezelés antibiotikummal történik.

Csak erdőben élnek a kullancsok?

A kullancsok leggyakoribb élőhelye köztudottan a fás-erdős, árnyékos terület, ahol magas a páratartalom és a levélszőnyeg is eltakarja őket, azonban tévedés azt hinni, hogy a kullancsok csak az erdőkben fordulnak elő, sajnos a városi parkokban is fellelhetőek.

Gyakori kullancslelőhelyek az olyan területek is, mint például az udvarunk, ahol fű van, vagy bokor, bozót. A kis élősködők a kertben is nagyon szeretnek megbújni az összeszedett levelek vagy fűnyesedék alatt, mulcsban vagy a farakás között.

Mit tehetünk a kullancsok ellen?

Legfontosabb a megelőzés!

- viseljünk mindig a karunkat fedő és a zokninkba betűrt ruházatot, lehetőleg világos színűt, ha túrázunk, erdőt járunk.

- használjunk kullancsriasztó spray-t, rengeteg féle van már forgalomban és léteznek matricák is, melyeket táskára, zoknira, ruhára ragasztva órákig távol tartja a vérszívókat.

- ha hazaértünk, mindenképpen nézzük át magunkat és családtagjainkat, hogy ha mégis megtapadt rajtunk egy kullancs, minél hamarabb észrevegyük és távolítsuk el.

- ha a házikedvencünk is velünk jött túrázni, akkor róla se feledkezzünk meg nézzük át otthon.

Ha kullancsot találtunk, azonnal távolítsuk el szakszerű módon, azaz egy kullancskiszedő csipesz segítségével, kerülve mindenféle krémezést, nyomkodást. Ne használjunk égő cigarettát, gyufafejet vagy olyan anyagokat, mint az alkohol vagy a vazelin a kullancs kiszedéséhez. Legyenek körültekintőek!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?