Menü

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

A vércukorszint ingadozása

Cukorbetegek a megmondhatói, hogy a jó alvás egyik feltétele a megfelelően beállított vércukorszint. A hajnali 2-3 óra körüli ébredés összefüggésben lehet a vércukorszint leesésével, ami attól is előfordulhat, ha valaki túl sok szénhidrátot eszik lefekvés előtt, és nem egyensúlyozza ki fehérjével és zsiradékkal. A vércukormélypont veszélye nő, ha a szokottnál kevesebbet eszünk, napközben nagyon aktívan dolgoztunk-mozogtunk vagy este alkoholt fogyasztunk.

Ezek általában egészséges emberekkel fordulnak elő, ezért rendszeres éjjeli felébredés esetén érdemes kivizsgáltatni a vércukorszintünket. A panaszok hátterében akár inzulinrezisztencia is állhat, amely – feltéve, ha nem kezeljük – könnyen cukorbetegséggé fejlődhet. Ne feledjük, hogy az alvás szempontjából az is baj, ha vércukorszintünk túl magas. Egyrészt kellemetlen belső feszültséget okoz, másrészt gyakori vizelési inger zavarja meg az alvást.

Pajzsmirigyproblémák

A csökkent kortizoltermelés ugyanis pajzsmirigyproblémákra utalhat. Ilyenkor gyakori tünet az álmatlanság, levertség, erős hangulatváltozás, az éjszakai szívdobogás és/vagy izzadás, amely szintén ébren tartja a szervezetet. A kortizolt a mellékvese termeli, és ha nincs jelen elégséges mennyiségben, akkor a pajzsmirigyhormon felgyülemlik a vérben és nem hasznosul. Vagyis, aki rosszul alszik, annak különösen fontos ellenőriztetni a kortizolszintjét, mert kiderülhet, hogy probléma van a pajzsmirigyével. Mivel ez a probléma meglehetősen összetett, gyakran az orvosok sem ismerik fel, hogy az álmatlanság, levertség hátterében pajzsmirigyprobléma és nem például major depresszió áll.

Kortizol túl- vagy alultermelés

Az alvás hormonális folyamat: ha a hormonháztartás felborul, vele borul a pihenésünk is. A kortizol hiánya és többlete is megzavarhatja az alvást, álmatlanságot, gyakori felébredéseket okozva. A kortizol ugyanis az ébrenlét hormonja, egyfajta ébresztőhormon, amelynek szintje reggel a legmagasabb.

Ha a kortizol stressz hatására tartósan megnövekedett szintet mutat, a szervezet nem lesz képes megnyugodni: éjjel is „becsenget”, mert azt hiszi, itt az ideje a felébredésnek. Jó hír, hogy ha képesek vagyunk csökkenteni a stresszt, kiegyensúlyozottan táplálkozunk és sportolunk, a kortizolszint is beáll.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.