Menü

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. Vérünk semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem lehet előállítani, csak véradással pótolhatjuk. A segítségre pedig mindig nagy szükség van. Naponta mintegy 1800 véradóra van/lenne szükség folyamatosan ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon szükség esetére.

Meddig használható fel a levett vér?

A véradás során levett vérből előállított vérkészítmény 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások rendszeressége, folyamatossága. Négyféle vércsoportot különböztetünk meg: A, B, AB, O. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s, míg a legritkább az AB-s. Egyetlen véradással háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát, ezeket a készítményeket akár három beteg is kaphatja, innen a jól ismert mondás: „Adj vért és ments meg három életet!”

Mire kell figyelni véradóként?

A legfontosabb szabály, hogy véradó minden egészséges nagykorú, de 65 évesnél fiatalabb személy lehet (amennyiben súlya nagyobb mint 50 kilogramm). Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon, legyen tisztában azzal, hogy milyen gyógyszereket szedett és lehetőleg aznap ne sportoljon, véradás előtt ne igyon alkoholt, gyógyteát. Szülés után 9, szoptatás után 3 hónappal adható vér, a tetoválás, illetve a testékszer pedig nem kizáró ok, azonban a tetoválás után 6 hónapot várni kell, antibiotikum szedése után pedig szintén várni kell, 1 hónappal a kezelés befejezése után már lehet vért adni.

Évente hányszor lehet vért adni?

Férfiak évente akár 5-ször, nők maximum 4-szor adhatnak vért, a véradások között pedig minimum 56 napnak kell eltelnie. Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve cukorbetegek sem tehetik sajnos.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a https://www.ovsz.hu/hu/veradas weboldalt és az ott található információkat! Munkanapokon 60-70, évente közel 15 000 helyszínen biztosítanak lehetőséget véradásra, hogy aki segíteni szeretne, az megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt és időpontot.

Milyen hatással van a szervezetemre, ha rendszeresen vért adok?

A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a véradással nemcsak mások, de saját életünkre is jótékony hatással lehetünk:

1.Csökken a szívroham kockázata: egy vizsgálat kimutatta, hogy a legalább évente egyszeri véradással 88%-kal csökkenthető a szívroham kockázata.

2. Csökken a rák kockázata. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen vért adtak, alacsonyabb a rák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem.

3. Ingyenes egészségügyi ellenőrzéssel jár számunkra.

4. Kalóriaégetés szempontjából sem elhanyagolható. Egy egyszeri véradás segít Önnek akár 650 Kcal-t is elégetni, én ennyit egy óra terepfutással vagy intenzív gyorsúszással égetek el.

5. Boldogság-tudatot okoz, hiszen a véradás hatással van a mentális egészségünkre. Az a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el.

Egy véradás nagyjából 30-45 percbe telik adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Ennyit igazán megtehetünk és remélem, hogy meg is teszünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.