Menü

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. Vérünk semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem lehet előállítani, csak véradással pótolhatjuk. A segítségre pedig mindig nagy szükség van. Naponta mintegy 1800 véradóra van/lenne szükség folyamatosan ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon szükség esetére.

Meddig használható fel a levett vér?

A véradás során levett vérből előállított vérkészítmény 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások rendszeressége, folyamatossága. Négyféle vércsoportot különböztetünk meg: A, B, AB, O. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s, míg a legritkább az AB-s. Egyetlen véradással háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát, ezeket a készítményeket akár három beteg is kaphatja, innen a jól ismert mondás: „Adj vért és ments meg három életet!”

Mire kell figyelni véradóként?

A legfontosabb szabály, hogy véradó minden egészséges nagykorú, de 65 évesnél fiatalabb személy lehet (amennyiben súlya nagyobb mint 50 kilogramm). Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon, legyen tisztában azzal, hogy milyen gyógyszereket szedett és lehetőleg aznap ne sportoljon, véradás előtt ne igyon alkoholt, gyógyteát. Szülés után 9, szoptatás után 3 hónappal adható vér, a tetoválás, illetve a testékszer pedig nem kizáró ok, azonban a tetoválás után 6 hónapot várni kell, antibiotikum szedése után pedig szintén várni kell, 1 hónappal a kezelés befejezése után már lehet vért adni.

Évente hányszor lehet vért adni?

Férfiak évente akár 5-ször, nők maximum 4-szor adhatnak vért, a véradások között pedig minimum 56 napnak kell eltelnie. Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve cukorbetegek sem tehetik sajnos.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a https://www.ovsz.hu/hu/veradas weboldalt és az ott található információkat! Munkanapokon 60-70, évente közel 15 000 helyszínen biztosítanak lehetőséget véradásra, hogy aki segíteni szeretne, az megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt és időpontot.

Milyen hatással van a szervezetemre, ha rendszeresen vért adok?

A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a véradással nemcsak mások, de saját életünkre is jótékony hatással lehetünk:

1.Csökken a szívroham kockázata: egy vizsgálat kimutatta, hogy a legalább évente egyszeri véradással 88%-kal csökkenthető a szívroham kockázata.

2. Csökken a rák kockázata. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen vért adtak, alacsonyabb a rák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem.

3. Ingyenes egészségügyi ellenőrzéssel jár számunkra.

4. Kalóriaégetés szempontjából sem elhanyagolható. Egy egyszeri véradás segít Önnek akár 650 Kcal-t is elégetni, én ennyit egy óra terepfutással vagy intenzív gyorsúszással égetek el.

5. Boldogság-tudatot okoz, hiszen a véradás hatással van a mentális egészségünkre. Az a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el.

Egy véradás nagyjából 30-45 percbe telik adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Ennyit igazán megtehetünk és remélem, hogy meg is teszünk.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.