Menü

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

A méhek léte nagyon fontos az élővilágban, hiszen rengeteg növény beporzása függ tőlük. A beporzás azt jelenti, hogy virágról virágra szállva virágport szállítanak, ezzel pedig elérik, hogy a növényeknek nagyobb terméshozama és változatos génállománya legyen. Nagyon fontos ez az olyan növények életében, amik élelmiszerként funkcionálnak, gondoljunk az almára, a dinnyére, a kávéra. Ha nincs beporzás, a tizedére is csökkenhet a terméshozam. Arról se feledkezzünk meg, hogy mennyire hasznos számunkra a méz, a méhpempő vagy a propolisz, hiszen egészségünkre igencsak jótékony hatással vannak.

Sajnos az elmúlt években a méhpopuláció nagyon lecsökkent, köszönhetően az éghajlati változásoknak és annak, hogy egyre több növényvédőszert alkalmaznak a kártevők ellen. Gondoljunk csak arra, hogy télen nincsenek már nagy fagyok, amik segítenek a szúnyog-, légy- és egyéb rovarpopulációk ritkításában, ezért egyre többször végeznek szúnyogírtást vagy permetezik a haszonnövényeket, gyümölcsfákat.

Idén például már február elején 10-15 fok volt kint, amire a méhek úgy gondolták, hogy tavasz van, kirepültek, de nem volt még virágzás, így visszatérve a kaptárokba egymástól raboltak az életben maradásért. Ez sajnos nagyon sok méhcsalád pusztulását okozta. Az ökoszisztéma felborul, a terméshozam csökken, a megfelelő mennyiségű élelmiszerellátás pedig akadozik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra bíztat mindenkit, hogy segítsük a magányosan élő méhek és darazsak szaporodását. Ehhez nincs másra szükségünk, mint készíteni egy méhecskehotelt más nevén darázsgarázst és kihelyezni a szabadba. Tehetjük kertbe, ablakpárkányra, balkonláda mellé is. Mivel a magányos méhfajok jó része szőrös kis állat, így február végén, amikor már a nap előbújik és meleget ad, elindulnak gyűjtögetni, hiszen védi őket a még hideg időtől a bundájuk.

Ezért érdemes már március elején kihelyezni ezeket a kis garázsokat esőtől védett, sok napsütéssel érintett helyre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy fakuglit kifúrkodni, de lehet szekrényes jelleggel többféle fából, ágakból, nádszálakból összeilleszteni, és a kert végébe kihelyezni. Arra is figyeljünk, hogy tegyünk ki vizet, főleg majd a melegebb időszakokra való tekintettel és ezt rendszeresen frissítsük is. Iskolák, óvodák témahetein belül is érdemes ezzel foglalkozni, remek játék és tanulási lehetőség a gyerekek számára a hotel elkészítése.

A méhek nagyon fontos szerepet játszanak a mindennapi életünkben, hiszen nélkülük nincs beporzás, ezáltal nincs termés, de nélkülük nincs értékes méz se. Készítsünk számukra hoteleket, hogy segítsük szaporodásukat és életben maradásukat is.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.