Menü

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

A méhek léte nagyon fontos az élővilágban, hiszen rengeteg növény beporzása függ tőlük. A beporzás azt jelenti, hogy virágról virágra szállva virágport szállítanak, ezzel pedig elérik, hogy a növényeknek nagyobb terméshozama és változatos génállománya legyen. Nagyon fontos ez az olyan növények életében, amik élelmiszerként funkcionálnak, gondoljunk az almára, a dinnyére, a kávéra. Ha nincs beporzás, a tizedére is csökkenhet a terméshozam. Arról se feledkezzünk meg, hogy mennyire hasznos számunkra a méz, a méhpempő vagy a propolisz, hiszen egészségünkre igencsak jótékony hatással vannak.

Sajnos az elmúlt években a méhpopuláció nagyon lecsökkent, köszönhetően az éghajlati változásoknak és annak, hogy egyre több növényvédőszert alkalmaznak a kártevők ellen. Gondoljunk csak arra, hogy télen nincsenek már nagy fagyok, amik segítenek a szúnyog-, légy- és egyéb rovarpopulációk ritkításában, ezért egyre többször végeznek szúnyogírtást vagy permetezik a haszonnövényeket, gyümölcsfákat.

Idén például már február elején 10-15 fok volt kint, amire a méhek úgy gondolták, hogy tavasz van, kirepültek, de nem volt még virágzás, így visszatérve a kaptárokba egymástól raboltak az életben maradásért. Ez sajnos nagyon sok méhcsalád pusztulását okozta. Az ökoszisztéma felborul, a terméshozam csökken, a megfelelő mennyiségű élelmiszerellátás pedig akadozik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra bíztat mindenkit, hogy segítsük a magányosan élő méhek és darazsak szaporodását. Ehhez nincs másra szükségünk, mint készíteni egy méhecskehotelt más nevén darázsgarázst és kihelyezni a szabadba. Tehetjük kertbe, ablakpárkányra, balkonláda mellé is. Mivel a magányos méhfajok jó része szőrös kis állat, így február végén, amikor már a nap előbújik és meleget ad, elindulnak gyűjtögetni, hiszen védi őket a még hideg időtől a bundájuk.

Ezért érdemes már március elején kihelyezni ezeket a kis garázsokat esőtől védett, sok napsütéssel érintett helyre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy fakuglit kifúrkodni, de lehet szekrényes jelleggel többféle fából, ágakból, nádszálakból összeilleszteni, és a kert végébe kihelyezni. Arra is figyeljünk, hogy tegyünk ki vizet, főleg majd a melegebb időszakokra való tekintettel és ezt rendszeresen frissítsük is. Iskolák, óvodák témahetein belül is érdemes ezzel foglalkozni, remek játék és tanulási lehetőség a gyerekek számára a hotel elkészítése.

A méhek nagyon fontos szerepet játszanak a mindennapi életünkben, hiszen nélkülük nincs beporzás, ezáltal nincs termés, de nélkülük nincs értékes méz se. Készítsünk számukra hoteleket, hogy segítsük szaporodásukat és életben maradásukat is.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?