Menü

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Az extrémnek mondható hideg hőmérséklettel való kezelést, más néven krioterápiát már évezredekkel ezelőtt használták különböző bajok kezelésére. Az ókori Egyiptomban például remek orvoslási módszer volt a gyulladások és sérülések kezelésére. Ha belegondolunk, akkor ezt mi is ismerjük, hiszen egy zúzódást vagy rovarcsípést, napégést is elkezdünk borogatni. Előkapjuk a fagyasztóból a jeges cukorborsót vagy bevizezzük a konyharuhát és hűtjük vele a fájdalmas pontokat.

Az ellenőrzött körülmények mellett alkalmazott terápia segíthet a csontot, ízületeket, izmokat érintő gyulladások és sérülések, a bőr különböző gyulladással összefüggő betegségei, sőt, még az érrendszeri gyulladások kezelésében is. Érdemes azt is megemlíteni, hogy nem csekélyek a mentális egészségre gyakorolt hatásai sem, hiszen segít csökkenteni a stresszt, a fáradékonyságot és az ingerlékenységet.

A hideg hőmérséklettel történő kezelést többféle módszerrel is alkalmazzák. Lehet például hidegkamrát használni, amikor is a páciens bizonyos előre meghatározott ruhadarabokban belép egy speciális kamrába, ahol először -60 fokra, majd -110 fokra hűtik a levegőt. Egy másik módszer egy úgynevezett hidegszauna segítségével működik. Ez a szauna nem egy általunk jól ismert kis helyiség, hanem egy felül nyitott tartály, amibe beleeresztik a kezelt egyén testét nyakig, amiben -110 és -190 fok közötti hőmérsékletű nitrogén gáz van.

Nagyon ijesztően hangzik, hogy a szervezetet lesokkolják, de bármilyen meglepő is, a pár perces kezelést követően a testet elárasztja egyfajta melegérzés és a fájdalmak is jócskán csökkennek. A kezelés során az izmok ellazulnak, erősen beindul a vérkeringés, és nem mellesleg a bőrt is feszesebbé varázsolja. Ezen terápiák alkalmazásakor mindenképpen alapos orvosi kivizsgálás és orvosi felügyelet szükséges.

Lehet otthon is próbálkozni a hideg vízzel. A hideg-meleg váltózuhany egy tökéletes megoldás, amit úgy csináljunk, hogy először zuhanyozzunk le kellemes hőmérsékletű vízzel, majd addig melegítsük, amíg el tudjuk viselni a hőjét, de nem éget. Ezután magunktól eltartva a zuhanyt, tekerjük le a hőt a leghidegebbre és lábtól felfelé haladva kezdjük el lehűteni magunkat, először az egyik lábfejtől a has vonaláig, majd ugyanez a másik oldalon. Ezt kövessék a karok és vállak, legvégül a szív környéke. Ha ezzel megvagyunk, szigorúan langyos vízzel melegítsük át magunkat és ismételjük meg a folyamatot. Mindig a hideg vizes résszel zárjuk a műveletet és arra is figyeljünk, hogy a hideg vízzel csak öblítsük magunkat, ne hagyjuk sokáig folyni egy-egy pontra.

A hideg levegővel vagy vízzel alkalmazott terápiát már régóta ismerjük, különböző gyulladásainkat vagy sérüléseinket kiválóan helyrehozhatjuk vele, bátran keressünk ehhez megfelelő szakembert.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.