Menü

Emésztési gondok – házi praktikák a leküzdéshez

Az ünnepek alatt az emberek hajlamosak mindenféle finomságot magukba tömni, hiszen ez az ünnep része, lakomát tartunk. A gyomor és emésztőrendszeri panaszok leküzdéséhez nem kell feltétlenül a patikába rohanni, van jó pár trükk a házunk táján is.

Itt a karácsony, a szilveszter, jön a töltött káposzta, a halászlé és a sültek garmada, azután a lencse, majd ezt követi a puffadás, a fájdalom és a szépen alattomosan felkúszó kilók. Az emberek többségének nem kell elmesélni milyen is az, ha egy ünnepi ebéd után már csak pihegni és fájdalmasan forgolódni van kedvünk. A nehéz ételek, a túlevés mindenki gyomrát és emésztőrendszerét megviselni, felborítja az egyensúlyt és különböző kellemetlen tünetekkel kell megküzdeni.

Ezekben az időszakokban többen nyúlnak a bevált gyomorsavlekötőkhöz, puffadás- és görcsoldókhoz, melyekkel tele vannak a gyógyszertárak polcai. Ám az ünnepi időszakban a patikák is ügyeletet tartanak, egyszóval nem biztos, hogy hozzájutunk a kínok enyhítőihez, ezért van pár tippünk, hogy mit keresgéljünk otthonunkban, hogy orvosoljuk gondjainkat.

Az egyik legjobb döntés a folyadék bevitellel kapcsolható össze, ez pedig a kamillatea iszogatása. A nagyobb mennyiségű folyadékbevitel segít kimosni a bélrendszerből a felhalmozódó káros dolgokat. A kamillateát már régóta használják a népi orvoslásban, hiszen nyugtatja az emésztőrendszert, csillapítja a görcsös fájdalmakat, enyhíti a gyulladást és védelmet nyújt a bélfalak nyálkahártyájának is. Arra figyeljünk, hogy napi 5 csésze teánál ebből többet ne igyunk, mert túlzott fogyasztás eseté hasmenést is okozhat.

Másik ilyen csodanövényünk a gyömbér, amiből szintén klassz teát főzhetünk. A gyömbér segít a hányinger leküzdésben, elhessegeti az émelygést is. Elősegít a nyálelválasztást, ami pedig az emésztésnél nagyon fontos, mivel ez serkenti az emésztéshez szükséges nedvek termelődését így a gyomor gyorsabban megkönnyebbül. Akinek van már gyermeke, az biztosan tudja, hogy az édeskömény tea fogyasztása az egyik legjobb a puffadt belek kiürítésére. Görcsoldó, szélhajtó és a legkisebb korban is bevethető.

Evéssel is segíthetünk, ami most elég furcsán hangzik, pedig a rostok nagyon fontos szerepet játszanak a helyes bélműködésben, azért érdemes zabos ételeket beiktatni. Amellett, hogy a zab igen sok B-vitamint és ásványi agyagot tartalmaz, segít lehúzni a gyomorban kialakuló gyulladásokat és a gyomorsav okozta felmaródástól is megvédi a gyomrot és a beleket. Az alma is egy jó választás, ha valakit inkább a túlevés vagy irritáló ételek fogyasztása után a hasmenés kínoz. A benne található pektin nevű anyag leküzdi a hasmenést, ehhez csak héjastól lereszelve kell kanalazgatni.

Az ünnepek alatt szeretünk minden finom falatot megkóstolni, sütiket falni, amikkel nagyon leterhelhetjük emésztőrendszerünket Amennyiben nem tudunk megálljt parancsolni magunknak, nézzünk örül a konyhában, mivel sok olyan dolgot tarthatunk a polcokon, amik segíthetnek a pocakunkat érő kellemetlen tünetek enyhítésében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.