Menü

Energiadús ételek, amivel garantáltan kibírod a munkanapot

Sokszor erőtlennek és fáradtnak érzed magad a munkahelyeden, pedig rendszeresen eszel, és annyi kávét iszol, hogy már vér helyett koffein folyik az ereidben? Akkor valószínűleg nem a megfelelő ételeket veszed magadhoz! Most megtudhatod, mit érdemes fogyasztanod, hogy egész napra elég energiád legyen, és a kávét is elhagyhasd!

Szénhidrátra szüksége van a szervezetednek, hiszen abból nyered az energiát, nem mindegy azonban, milyen típusút viszel be a szervezetedbe! A gyorsan lebomló szénhidrátok feldolgozási folyamata során elvesznek az értékes rostok és tápanyagok, és az ilyen ételek hatására hirtelen megugrik a vércukorszinted, majd ugyanilyen hirtelen le is esik, tehát hamar újra éhes leszel. Ezzel ellentétben a teljes kiőrlésű, lassan lebomló szénhidrátok fokozatosan bomlanak le, biztosítva ezzel a kiegyensúlyozott energiaszintet. Sima tészta helyett vegyél inkább teljes kiőrlésű tésztákat és péksüteményeket!

Tipp: Ha otthon nincs is időd reggelizni, vigyél magaddal a munkahelyedre egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, ami egy kis túróval vagy ricottával megkenve rengeteg energiát fog adni a délelőttre.

Érdemes naponta többször friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani! A gyümölcsökben lévő természetes cukortartalom kellő energiát ad, és a rostoknak köszönhetően egyenletes vércukorszintet biztosít számodra. Ha nem szeretsz sokat rágódni a gyümölcsökön, készíts reggelire egy joghurtos smoothie-t, ami elegendő energiát ad a napodhoz.

Zöldségek közül főként a zöld leveleseket érdemes fogyasztani, mert rengeteg jótékony hatásuk mellett nagy mennyiségben vasat, illetve klorofillt is tartalmaznak, melyek elősegítik a vér megfelelő oxigénellátását.

Az olajos magvakat már a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták, hiszen rengeteg jótékony hatásuk van: segítik megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, fehérjetartalmuknak köszönhetően energiával látják el a szervezetet, valamint gyulladáscsökkentő hatásukról is ismertek – és még sorolhatnánk.

Ne csak ropogtatnivalóként tekints a különféle magvakra, használd bátran a főzéshez, sütéshez is őket. Keverj például a sütnivaló hús panírjába egy kis szezámmagot, illetve mandulát, vagy szórj fenyőmagot a salátádra!

Ha rád tör a nassolási vágy, akkor majszolj el egy-két kocka fekete csokit! A magas kakaótartalmú csokoládé ugyanis nem hizlal, viszont magas az antioxidáns tartalma. Fontos, hogy legalább 70%-os kakaótartalmú készítményt vegyél, mivel a hasznos tápanyagok magából a kakaóbabból származnak.

A fekete csoki nem csak energiát ad, de állítólag csökkenti a szorongást, és a benne lévő polifenolnak köszönhetően mérsékli a vérnyomás általi problémák kockázatát.

Ügyelj rá, hogy tényleg jó minőségű, töltetlen terméket vásárolj, mert a különféle adalékanyagokat tartalmazó csokival pont az ellenkező hatást érheted el.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?