Menü

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és hogy lehet tenni ellene?

Amikor úgy érezzük sport közben, hogy elfogy a levegőnk, kicsit megszédülünk, valami nem oké, akkor valószínű túl magas pulzus okoz gondot. Tanácsainkkal megtudhatják, hogy miként lehet alacsonyan tartani a pulzusunkat, ami szinte elengedhetetlen az egészséges sportoláshoz.

A futás nagyon népszerű szabadidősport, nem is lehet vitatkozni a pozitív hozadékaival, hiszen nagyon jól fejleszti az állóképességet, az erőnlétet, ez pedig jót tesz a szívünknek, javítja az agy oxigénellátását, segít a vércukorszint szabályozásában. Jobb alvást biztosít, stresszlevezető, segít a fogyásban és itt most valaki „lőjön is le”, mert futóként, futónagykövetként sorolnám holnap reggelig az előnyeit, maradjunk abban, hogy rendkívül sokoldalú és jótékony hatású sportág.

De térjünk vissza a pulzusra! Sokan szembesülnek sportoláskor azzal, hogy pulzusuk könnyen elszáll, szívverésük megugrik, ez könnyen megijeszti a futókat, kellemetlen érzés lehet.

Mennyi az ideális pulzustartomány?

Az átlagos pulzustartomány az, melyben pulzusunkat tartva a szívünk dolgozhat. Ez egyénenként változik, hiszen függ:

korunktól (a korral a maximális pulzusszám csökken).
edzettségi szintünktől (minél edzettebbek vagyunk, annál alacsonyabb a pulzus)
időjárási körülményektől (a nagy meleg hatására magasabb a pulzus)
a tereptől (az emelkedőn magas a pulzus, többet dolgozik a szív, mint sík terepen)
egyes betegségektől, szedett gyógyszerektől.

Mi történik, ha a pulzus megugrik?

Rosszullét, mellkasi fájdalom jelentkezik, légzési nehézségek törnek ránk, kapkodjuk a levegőt, szédülünk, illetve hányinger is felléphet. ezek a tünetek átmenetiek általában, mégis riasztóan hatnak.

Érdemes edzéseink alkalmával a pulzuskontroll módszerét megismerni, alaposan tanulmányozni és futásaink közben ezeket az ismereteket alkalmazni, pulzusunkat végig figyelni, ehhez egy pulzusmérő óra vagy mellkaspánt szükséges. (utóbbi pontosabban mér)

Talán sokan gondolják, hogy ilyesmire nincs szükségük, azonban fontos kiegészítők, hiszen segítségükkel számos információt kapunk a futásunk alapadataira vonatkozóan, arról nem is beszélve, hogy segítik a jobb futásteljesítmény kialakítását, az állóképesség megalapozását.

A pulzusmérő nagyon hasznos beruházás, ha rendszeresen futunk, érdemes vásárolni egyet, akár használtan is.

Hogyan csökkenthetjük a pulzust?

Változtassuk az intenzitást.

Futás-kocogás-séta felváltva, gyaloglás/futás, séta/kocogás. Nem kell megállni, haladjunk folyamatosan, csak váltogassuk a gyorsaságot és az intenzitást.

Figyeljük a pulzust! Segít a pulzuskontroll, egy jó óra és a megfigyelés.

Légzéstechnika!

Az edzésekhez a megfelelő légzéstechnikát is el kell sajátítani – az alapokról itt írtunk korábban. A mély légzés lelassítja a szívverést és csökkenti a vérnyomást.

Kávé, tea, energiaital futás előtt tilos!

A koffein, alkohol vagy épp a nikotin is befolyásolhatja keringésünket, azáltal, hogy a szívre nagyobb terhet ró. Vizet viszont igyunk!

Nyújtás, pihenés, relaxáció, regeneráció, hengerezés, masszázs.

A futások között tartsunk pihenőnapokat, enélkül romlanak az eredmények, nem javul a teljesítmény, lesérülhetünk.

Változatos edzések!

A futás mellett szükség van a keresztedzésekre, erősítésre, kerékpározásra, úszásra, ezek mind jót tesznek szervezetünknek és segítik céljaink elérését.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.