Menü

A zöldhályogról

Sokfajta betegség támadhatja meg látószervünket, vagyis szemünket, ami a mindennapjainkban sok kellemetlenségeket tudnak okozni. Látásunk romlása komolyan befolyásolja az életminőségünket, ilyen problémát okoz a zöldhályog is.

A zöldhályog, más nevén glaucoma egy olyan szemet érintő megbetegedés, amely sajnos nem gyógyítható, ellenben léteznek kezelési módszerek, melyek a vaksághoz vezető utat megállítják. A legfontosabb a korai felismerés, mert ha már kialakul a károsodás, onnantól visszafordítani már nem lehet. Maga, a glaucoma szó a görög zöld szín kifejezésből ered, ami a szaruhártyán kialakuló zöldes elváltozásra utal.

A betegség kialakulásánál a szemben található csarnokvíz termelődése és annak elvezetése között felborul az egyensúly, ezáltal a szemben lévő nyomás megnő. Ez a nyomás a szem látóidegfőjének vérellátására és a szem vizenyőjére van hatással, azaz az ideghártya és a látóidegfő sejtjei elhalnak. A betegség előrehaladása többnyire lassú folyamat és sokszor sajnos csak későn derül fény a problémára. Tünetei lehetnek a homályos látás, fényes, köröket láthat a beteg, általában az esti órákban jönnek elő.

Kezdetben lehet látótérkiesés is, majd egyre jobban szűkül a látótér. Jórészt az egyik szemet jobban érinti a gond, mint a másikat, de mindkét szemre kiterjed. Amikor akut szakaszba lép a betegség, rohamok léphetnek fel, amikor hányás, fejfájás, látásvesztés, illetve a szemekben érezhető nyomásemelkedés is előfordul. A roham során azonnal orvosi segítséget kell kérni, mivel pár óra leforgása alatt tejes vakság alakulhat ki.

Kiváltó okai lehetnek más betegségek, mint a cukorbetegség, szívbetegség, súlyos rövid- és távollátási probléma, hosszantartó szteroidos kezelések, szemet érintő egyes műtétek és sérülések. Magasabb a rizikófaktor a 40 év feletti életkor és a családban előforduló korábbi megbetegedések. Kétféle kategóriát különböztetnek meg az orvosok. Az első a primer típus, amikor a csarnokvíz elvezetésének útjába áll valami és ez miatt emelkedik meg a szem nyomása, a mádik a secunder típus, amikor a szem valamilyen más betegsége miatta emelkedik a nyomás és ez károsítja a retinák idegrostkérgét.

Kezeléséhez többféle módszert alkalmaznak, lehet ez szemcsepp, műtétek, lézeres beavatkozások és szájon át szedhető tabletta. Minden esetben fontos a betegség folyamatos nyomon követése, ez is meghatározhatja a kezelések későbbi módját. Az éves szemészeti kontroll nagyon fontos, hogy minél hamarabb kiszűrjék a problémát, mindig kövessük orvosunk utasításait. Lehetőleg kerüljük a túlzott koffeinbevitelt, aludjunk kissé megemelt fejjel, ez segít a nyomás csökkentésében, és figyeljünk a helyes napi folyadékbevitelre is.

A zöldhályog egy olyan betegség, melyet nem lehet megelőzni, de ha időben felismerik a tüneteket, a látás romlása megállítható, ezért nagyon fontos az évenkénti orvos szűrés.

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.