Itt az ősz, segítsük a madarakat
- Dátum: 2023.10.28., 07:08
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- dió, élelempótlás, etetés, itatás, madár, magvak, napraforgó, ősz
Szerencsére sokan gondolunk a környezetünkre és annak életben tartására, ilyenkor ősszel ez még jobban előtérbe kerül, főleg a madarak etetésénél, viszont nem mindegy, hogy hogyan csináljuk.
Szerencsére Magyarországon rengeteg madárfaj honos és azért, hogy számuk ne csökkenjen, igencsak jól jön a segítség az emberek részéről. Tény, hogy a madaraknak a hidegben sokkal nehezebb tápláló, energiával feltöltő élelmet találniuk az őszii-téli időszakban, mint nyáron, de hessegessük el a tévhitet, miszerint a madaraknak állandó élelempótlásra van szükségük a hidegebb idők beköszöntével. Fontos odafigyelni arra az időszakra, amikor beköszöntenek a fagyok, hiszen ekkor kezdenek a kis repdesők fészket rakni, gyarapodni, vagyis tojást rakni. Ilyenkor megnő az fehérjeigényük, ezért érdemes az etetőket megtölteni.

Az etetést októbertől májusig kell megoldani, hiszen így a madaraknak van lehetőségük megszokni egy bizonyos élelem fellelő helyet, ezzel pedig könnyebb dolguk lesz később. Sose hagyjuk abba a tél közepén az etetést, hiszen a kistestű madarak a megszokott helyen fogják keresni a magvakat. Ahhoz, hogy megfelelően csináljuk a dolgot, tegyünk ki olyan etetőt, amit macska, kutya, mókus, pele és társaik nehezen érnek el, ezek kialakításához a kisállatboltokban és az interneten is remek ötleteket szerezhetünk.
Az etetőkbe olyan madárbarát étkek kerüljenek, amiknek magas a kalória- és az olajtartalma. Lehet ez dió, napraforgó mag, kukorica morzsolva, faggyú, köles és gyümölcsök. Fontos, hogy egyik se legyen pirított, sózott, fűszerezett. Amit egyáltalán nem szabad, azok az emberi fogyasztásra szánt ételek, például főzelékek és húsok, illetve olyan ételek, amikbe kis lábaik beleakadhatnak vagy beleragadhatnak. Arra is figyeljünk oda, hogy mindig tiszta legyen az etető, ha például beázik, egyes magvak avasodnak, rohadásnak indulnak, melyek káros hatással lesznek a kis tollasokra. Az etető alatt is rendszeresen takarítsunk, a sok madárürülék nem egészséges környezet az emberek számára.

Helyezzünk ki itatókat is, főleg a fagyos időkben tartsuk őket mindig vízzel feltöltve, mivel, ha mindenhol fagy van, nincs mit inniuk. Az etető és itató alatt hagyhatunk kis avart, mivel ez vonzza a rovarokat, a rovarok elcsípése pedig a madarak „vadászösztönét” is fenntartja. Mindig ellenőrizzük, hogy etetőnkön nincsen e sérülés, mert nem csak sebeket okozhat, hanem a sérült madár könnyű préda a ragadozó állatok számára, emellett egy elfertőződött seb nem csak az adott kismadár számára jelent szinte biztos halált, hanem a fertőzés elterjedhet az etetőn keresztül más madarakra is.
Tartsuk be a madáretetés nem nehéz szabályait és nem csak segítünk az élővilágnak, hanem csodálatos élményben lesz részünk, amikor a kis színestollú barátainkat nézhetjük az ablakból.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.