Menü

Itt az ősz, segítsük a madarakat

Szerencsére sokan gondolunk a környezetünkre és annak életben tartására, ilyenkor ősszel ez még jobban előtérbe kerül, főleg a madarak etetésénél, viszont nem mindegy, hogy hogyan csináljuk.

Szerencsére Magyarországon rengeteg madárfaj honos és azért, hogy számuk ne csökkenjen, igencsak jól jön a segítség az emberek részéről. Tény, hogy a madaraknak a hidegben sokkal nehezebb tápláló, energiával feltöltő élelmet találniuk az őszii-téli időszakban, mint nyáron, de hessegessük el a tévhitet, miszerint a madaraknak állandó élelempótlásra van szükségük a hidegebb idők beköszöntével. Fontos odafigyelni arra az időszakra, amikor beköszöntenek a fagyok, hiszen ekkor kezdenek a kis repdesők fészket rakni, gyarapodni, vagyis tojást rakni. Ilyenkor megnő az fehérjeigényük, ezért érdemes az etetőket megtölteni.

Az etetést októbertől májusig kell megoldani, hiszen így a madaraknak van lehetőségük megszokni egy bizonyos élelem fellelő helyet, ezzel pedig könnyebb dolguk lesz később. Sose hagyjuk abba a tél közepén az etetést, hiszen a kistestű madarak a megszokott helyen fogják keresni a magvakat. Ahhoz, hogy megfelelően csináljuk a dolgot, tegyünk ki olyan etetőt, amit macska, kutya, mókus, pele és társaik nehezen érnek el, ezek kialakításához a kisállatboltokban és az interneten is remek ötleteket szerezhetünk.

Az etetőkbe olyan madárbarát étkek kerüljenek, amiknek magas a kalória- és az olajtartalma. Lehet ez dió, napraforgó mag, kukorica morzsolva, faggyú, köles és gyümölcsök. Fontos, hogy egyik se legyen pirított, sózott, fűszerezett. Amit egyáltalán nem szabad, azok az emberi fogyasztásra szánt ételek, például főzelékek és húsok, illetve olyan ételek, amikbe kis lábaik beleakadhatnak vagy beleragadhatnak. Arra is figyeljünk oda, hogy mindig tiszta legyen az etető, ha például beázik, egyes magvak avasodnak, rohadásnak indulnak, melyek káros hatással lesznek a kis tollasokra. Az etető alatt is rendszeresen takarítsunk, a sok madárürülék nem egészséges környezet az emberek számára.

Helyezzünk ki itatókat is, főleg a fagyos időkben tartsuk őket mindig vízzel feltöltve, mivel, ha mindenhol fagy van, nincs mit inniuk. Az etető és itató alatt hagyhatunk kis avart, mivel ez vonzza a rovarokat, a rovarok elcsípése pedig a madarak „vadászösztönét” is fenntartja. Mindig ellenőrizzük, hogy etetőnkön nincsen e sérülés, mert nem csak sebeket okozhat, hanem a sérült madár könnyű préda a ragadozó állatok számára, emellett egy elfertőződött seb nem csak az adott kismadár számára jelent szinte biztos halált, hanem a fertőzés elterjedhet az etetőn keresztül más madarakra is.

Tartsuk be a madáretetés nem nehéz szabályait és nem csak segítünk az élővilágnak, hanem csodálatos élményben lesz részünk, amikor a kis színestollú barátainkat nézhetjük az ablakból.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.