Menü

Echinacea és a megfázás

Az echinacea, másnéven kasvirág egy természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. Enyhíti a felső légúti és húgyúti fertőzések tüneteit, csökkenti az allergiás reakciókat és az ekcéma tüneteit, segíti a sebgyógyulást. Mi mindenre jó még az echinacea és hogy segít betegségek, megfázás esetén?

Az echinacea képes enyhíteni a szervezetben a gyulladásokat, csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az immunrendszer védekezőképességét, melyet számos tanulmány igazol. Egy betegség esetén sokat számít, milyen gyorsan épül fel az ember, milyen hatásosan veszi fel a harcot az immunrendszer a vírusokkal szemben, a kasvirág hatásosságát pedig számos bizonyíték igazolja.

Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is.

Milyen fajtái vannak a növénynek?

Az echinacea fajtái: a bíbor kasvirág, a halvány kasvirág és a keskenylevelű kasvirág.

A bíbor kasvirág az echinacea purpurea nevet viseli, ennek az echinacea fajtának a föld feletti részeit szokták használni, méghozzá külső sérülések esetén. Ha belső problémát szeretnénk vele kezelni, akkor a gyökereit kell használni.

A halvány kasvirág, másnéven az echinacea pallida, illetve keskenylevelű kasvirág az echinacea angustifolia arról ismeretesek, hogy ezeknek a növényeknek a gyökereit szokták felhasználni felső légúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére.

A kasvirág jótékony hatását az olyan hatóanyagoknak köszönheti, mint például az antioxidánsok, a flavonoidok és fenolok.

A kasvirág kivonata külsőleg is alkalmazható?

Vizsgálatok bizonyítják belsőleges és külsőleges alkalmazásának hatásosságát. Belsőleg felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében hatékony, külsőleg pedig kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén alkalmazzák.

A bíbor kasvirágot külsőleg is alkalmazzák, föld feletti részének kivonata csökkenti a bőrgyulladást, sőt, még ekcéma esetén is hatásos lehet.

A bíbor kasvirág számos növényi gyógyszer és étrend-kiegészítő összetevői között egyaránt megtalálható.

Vannak mellékhatásai, kockázatai a gyógynövénynek?

Az echinacea-t tartalmazó készítmények szájon át szedése és külső alkalmazása a legtöbb ember számára rövidtávon biztonságos, ha mégis előfordulnak esetleges mellékhatások, akkor olyanokkal számolhatunk, mint a láz, a hányinger, a rossz szájíz, a gyomorfájás és a hasmenés.

Az autoimmun betegségekkel élő embereknek is ajánlott kerülni az echinacea tartalmú készítményeket, mert rosszabbodhat az állapotuk, szedése nem ajánlott a gyengített immunrendszerrel élők számára sem.

Amennyiben valaki gyógyszer szedése mellett szeretné alkalmazni vagy kipróbálni az echinacea-t, akkor mindenféleképpen meg kell beszélnie kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Akik gyermeket terveznek, ők is vegyék figyelembe, hogy a szer csökkenti a fogantatás esélyét, illetve azok is kerüljék, akik allergiások a napraforgóra, mert nagy valószínűséggel az echinaceával szemben is allergiás reakciót fognak tapasztalni

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

Guillain Barre szindróma

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autoimmun betegség, amely a perifériás, - elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár. A Guillan-Barré szindróma során a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ezt olyan tünetek kísérik, mint az izomgyengeség, zsibbadás, hangyamászás-érzés, sőt esetenként akár bénulás is jelentkezhet.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?
Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.

Mikor jelent problémát az alacsony pulzus?

A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek elektronikus jelek a szívizomzat összehúzódásait szabályozó ingerületkeltő központban, az úgynevezett szinuszcsomóban. Átlagosan 70-75 dobbanás történik percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. Edzett sportolóknál gyakran alacsonyabb a pulzus ennél, de ez természetes jelenség.