Menü

Alternatív módszerek az endometriózis kezelésében

Az endometriózis kialakulásáról nincsenek biztos információink: csak úgy "van". Sok nő életét nehezíti meg, nemcsak a vérzés lesz igen fájdalmas, de a gyermekáldás esélyét is csökkenti. Milyen módszerek vannak a gyógyszeres kezelés és a műtét mellett?

Az endometriózis hagyományos kezelési protokolljába a gyógyszeres terápia, a hormonpótlás, a laparoszkópiás műtét, végső esetben a méheltávolítás tartozik. Sokan gondolják azonban úgy, hogy a természetes, alternatív módszereknek is szerepe lehet abban, hogy a betegség kellemetlen, fájdalmas tüneteit csökkentsék, esetleg teljesen meg is szüntessék. A holisztikus szemlélet pedig akár abban is segíthet, hogy az egyébként reménytelen esetnek tartott hölgy könnyebben teherbe essen.

Méregtelenítés és diéta

Egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy a táplálékunkban található méreganyagok, kemikáliák, mesterséges hormonmaradványok hozzájárulhatnak az endometriózis kialakulásához, illetve a tünetek súlyosságához. A szakemberek szerint éppen ezért érdemes minél kevesebb előre elkészített ételt fogyasztani. Mivel a méreganyagok gyakran a zsírszövetekben raktározódnak el, csökkenteni kell az állati zsiradékok fogyasztását.

Egy más elmélet szerint az állati termékekről általánosságban érdemes lemondani: egy olasz kutatás bizonyította, hogy a vörös húsokat rendszeresen étrendjükbe illesztő nők körében gyakoribb volt az endometriózis és a tünetek is súlyosabbak voltak, mint azoknál, akik inkább friss zöldségeket és gyümölcsöket ettek.

Többen esküsznek a makrobiotikus étrendre: ez speciális diéta a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék fogyasztásán alapul, tiltja a cukrot és a finomított szénhidrátokat, az alkoholt, a koffeint, az állati eredetű fehérjéket (halat időnként lehet fogyasztani) és a tejtermékeket. Követői szerint gyors és látványos javulást lehet elérni a segítségével.

Az endometriózisos nők állapota az étrenden keresztül javítható - állítják a szakemberek, akik szerint léteznek olyan ételek, amelyek csökkentik a belső gyulladásokat, és hozzájárulnak ahhoz is, hogy a hormonháztartás helyreálljon. Az oxidatív stressz, illetve a szabad gyökök is szerepet játszanak az endometriózis romlásában, így az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök ilyen irányból is támogathatják a gyógyulást.

A vitaminok, mikrotápanyagok és étrend-kiegészítők közül kiemelkedően fontosak a vas, az omega-3 zsírsavak és az élelmi rostok. Az endometriózis gyakran erős vérzéssel jár együtt, így vasszegény táplálkozás során könnyen vérszegénység léphet fel.

Ez fáradékonysággal, sápadtsággal, étvágytalansággal jár együtt. Az omega-3 étrend-kiegészítők gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek és fájdalomcsillapító hatásuk is van, az élelmi rostok (elegendő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva ezeket) helyreállíthatják az emésztést.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.