Az ásványi anyagok pótlása is szükséges
- Dátum: 2023.10.06., 06:09
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- ásvànyi anyagok, energia, gabona, kálium, magnézium, magvak, nátrium, szémhidrát, tápanyag
Ásványi anyagokra folyamatosan szükségünk van. Egy jól összeválogatott, vegyes étrenddel gondoskodhatunk a bevitelükről. De mi a helyzet télen? Kevés hazai termék, csekély friss áru, kalóriadús ételek. Természetes volna, hogy nélkülözzünk ilyenkor?
Magnézium, szelén
Az idegrendszer normális működésében fontos szerepet kapnak ezek az elemek. A magnézium képes csökkenteni a szorongást, az izomfeszültséget, a téli depresszió tüneteit, míg a szelén antioxidáns vitaminokkal együtt képes javítani a központi idegrendszer állapotát, az idegsejtek működését. Rengeteg magnézium található a banánban, olajos magvakban, aszalt gyümölcsökben, halakban, spenótban, hüvelyesekben, barna rizsben vagy a burgonyában. Szelénhez pedig a brokkoliból, hagymákból, narancsból, avokádóból, búzacsírából , korpákból, tonhalból, tenger gyümölcseiből, vajból, húsokból és belsőségekből juthatunk.
Nátrium, kálium
Ezeknek az ásványi anyagoknak együttesen lényeges szerepük van a sav-bázis egyensúly és a folyadékterek fenntartásában, az ideg- és izomműködésben, és nem utolsó sorban a glukóz és az aminosavak szállításában. Nátriumot az alapélelmiszereken kívül a konyhasó tartalmaz nagy mennyiségben, így hiánya ritka (inkább a túlzott bevitele jellemző, mely magas vérnyomásra hajlamosít). Előnyös és jól hasznosuló káliumforrásnak a növényi alapanyagok számítanak.
Jód
A jód a pajzsmirigyhormonok fontos alkotója, ezáltal szerepet tölt be az anyagcsere, a növekedés és az idegrendszer működésének szabályozásában. Hiánya elhízást, depressziós tüneteket, koleszterinszint emelkedést és érrendszeri elváltozásokat okozhat. Jódhoz juthatunk tengeri halak, kagylók fogyasztásával, valamint jódozott só használatával.
Vas, réz
A vas legfőbb feladata az oxigén-, és szén-dioxid-, valamint az elektronszállítás. Hiánya alacsony bevitel, felszívódási zavar vagy erős vérzések esetén léphet fel. Ha a szervezet vasraktárai is kiürülnek, fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszer gyengeség lép fel. A vasfelszívódást segítik a C-vitamin és a folsav. Jól hasznosuló vasat tartalmaznak a húsok és a belsőségek. Rézre szintén szükség van a zavartalan vérképzéshez, de szerepet játszik az idegrendszer működésében is. Hiányában emelkedhet a koleszterinszint, valamint kialakulhatnak szív- és érrendszeri elváltozások , vérszegénység. Hüvelyesek, máj és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával mindezek kiküszöbölhetők. A tartósan nagy vasbevitel viszont rontja a réz hasznosulását.
Króm, cink, mangán
Ezeknek a nyomelemeknek aktív szerepük van a szénhidrát-anyagcserében, mert támogatják az inzulin képződését és hatását. Hiányuk hajlamosító tényezője lehet a koszorúér betegség, illetve cukorbetegség kialakulásának. Krómot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a húsok és a sajtok, cinket a húsok, a máj, a tojás és a hüvelyesek, míg a mangán a teljes kiőrlésű gabonákon kívül a dióban és a mogyoróban található meg.
A húsok, tejtermékek, gabonák és olajos magvak könnyen beszerezhetőek bármely évszakban. Viszont a zöldségekből és gyümölcsből a piaci kínálat mellett használhatunk mirelit termékeket, jó minőségű konzerves zöldségeket, aszalt és szárított gyümölcsöket, befőtteket, savanyított termékeket, zöldségchipseket és szárított fűszernövényeket.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.
Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.
Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!