Menü

Hogyan szabaduljunk meg a tyúkszemtől?

Ha esetleg valaki olyan szerencsés, hogy nem tudja mi ez a rendkívül kellemetlen probléma, nos tyúkszemnek nevezzük a lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövést. Fájdalmas bőrkinövés, mely mielőbbi megoldást igényel.

A tyúkszem előfordulása leggyakrabban vírusos, ez inkább a gyerekekre, fiatalokra jellemző, míg az ortopédiai okok miatt kialakult bőrkeményedések, kinövések inkább az idősebbeket érintik. A tyúkszem egyik típusa tehát a fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, míg másik típusa vírusfertőzés miatt alakul ki, ám a probléma és a tünetek szinte ugyanazok.

Melyek pontosan ezek a tünetek?

Lényegében egy talpon lévő, fájdalmas bőrkinövésről van szó, melynek mérete néhány millimétertől egy centiig terjedhet, de előfordulhat az is, hogy egy nagyobb területen több ilyen kinövés is elterjed.

A bőrkeményedés ezen fajtája sokszor fájdalmas, és a környékén gyulladás is fennállhat. Ha ez így van, biztosak lehetünk benne, hogy nem szemölcs támadta meg a lábunkat.

A tyúkszem kezelésének első lépése megállapítani, hogy mi okozta azt, utána lehet megkezdeni a gyógyítását. Amennyiben ortopédiai problémáról beszélünk, akkor a lúdtalp, vagy harántsüllyedés lehet a fő ok, itt a kiváltó probléma a nem megfelelő lábbeli.

Ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazásában kell keresni. Ha a tyúkszem tartósan fennáll és semmilyen módszerrel nem javul, akkor végső esetben szóba jöhet a sebészi ellátás is.

Sajnos megállapított tény, hogy néhány egészségügyi probléma kedvez a tyúkszemek kialakulásának, ilyen többek közt a cukorbetegség / diabétesz, vagy az érelmeszesedés.

Milyen házi módszerek segíthetnek, ha már kialakult a tyúkszem?

Heti egy-két alkalommal érdemes a lábfejet alaposan kiáztatni, és habkővel vagy reszelővel az elhalt hámréteget lekaparni. Frissítő pakolás, a lábak felpolcolása, majd könnyítő-hidratáló krémes kezelése sokat segíthet a tyúkszem megelőzésében, illetve a patikában számos ecsetelő kapható, melyekkel felvehetjük a harcot a fájdalmas dudorok ellen.

Segíthetnek a gyulladáscsökkentő növényi krémek is, mint a kamilla vagy a körömvirág. A tyúkszemtapaszok is segítenek, melyek lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, illetve védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben.

A felpuhult tyúkszem fokozatos dörzsöléssel, reszeléssel távolítható el, makacsabb esetben pedikűrösök, vagy szakorvosok segítségét kérhetjük.

A tyúkszem mindig egyben jelzés, hogy valamit nem megfelelően csinálunk, vagy nem jó az immunrendszerünk. Ami jó hír, hogy az említett bőrelváltozás megelőzhető, méghozzá immunerősítéssel, illetve megfelelő lábhigiéniával és a helyes cipő/talpbetét viselésével, valamint a fennálló ortopédiai problémák kiküszöbölésével. Ne hanyagoljuk el lábfejünket!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.