Menü

Hogyan szabaduljunk meg a tyúkszemtől?

Ha esetleg valaki olyan szerencsés, hogy nem tudja mi ez a rendkívül kellemetlen probléma, nos tyúkszemnek nevezzük a lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövést. Fájdalmas bőrkinövés, mely mielőbbi megoldást igényel.

A tyúkszem előfordulása leggyakrabban vírusos, ez inkább a gyerekekre, fiatalokra jellemző, míg az ortopédiai okok miatt kialakult bőrkeményedések, kinövések inkább az idősebbeket érintik. A tyúkszem egyik típusa tehát a fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, míg másik típusa vírusfertőzés miatt alakul ki, ám a probléma és a tünetek szinte ugyanazok.

Melyek pontosan ezek a tünetek?

Lényegében egy talpon lévő, fájdalmas bőrkinövésről van szó, melynek mérete néhány millimétertől egy centiig terjedhet, de előfordulhat az is, hogy egy nagyobb területen több ilyen kinövés is elterjed.

A bőrkeményedés ezen fajtája sokszor fájdalmas, és a környékén gyulladás is fennállhat. Ha ez így van, biztosak lehetünk benne, hogy nem szemölcs támadta meg a lábunkat.

A tyúkszem kezelésének első lépése megállapítani, hogy mi okozta azt, utána lehet megkezdeni a gyógyítását. Amennyiben ortopédiai problémáról beszélünk, akkor a lúdtalp, vagy harántsüllyedés lehet a fő ok, itt a kiváltó probléma a nem megfelelő lábbeli.

Ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazásában kell keresni. Ha a tyúkszem tartósan fennáll és semmilyen módszerrel nem javul, akkor végső esetben szóba jöhet a sebészi ellátás is.

Sajnos megállapított tény, hogy néhány egészségügyi probléma kedvez a tyúkszemek kialakulásának, ilyen többek közt a cukorbetegség / diabétesz, vagy az érelmeszesedés.

Milyen házi módszerek segíthetnek, ha már kialakult a tyúkszem?

Heti egy-két alkalommal érdemes a lábfejet alaposan kiáztatni, és habkővel vagy reszelővel az elhalt hámréteget lekaparni. Frissítő pakolás, a lábak felpolcolása, majd könnyítő-hidratáló krémes kezelése sokat segíthet a tyúkszem megelőzésében, illetve a patikában számos ecsetelő kapható, melyekkel felvehetjük a harcot a fájdalmas dudorok ellen.

Segíthetnek a gyulladáscsökkentő növényi krémek is, mint a kamilla vagy a körömvirág. A tyúkszemtapaszok is segítenek, melyek lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, illetve védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben.

A felpuhult tyúkszem fokozatos dörzsöléssel, reszeléssel távolítható el, makacsabb esetben pedikűrösök, vagy szakorvosok segítségét kérhetjük.

A tyúkszem mindig egyben jelzés, hogy valamit nem megfelelően csinálunk, vagy nem jó az immunrendszerünk. Ami jó hír, hogy az említett bőrelváltozás megelőzhető, méghozzá immunerősítéssel, illetve megfelelő lábhigiéniával és a helyes cipő/talpbetét viselésével, valamint a fennálló ortopédiai problémák kiküszöbölésével. Ne hanyagoljuk el lábfejünket!

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?