Menü

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

A sportsérülések leggyakoribb okai között szerepel a nem megfelelő felszerelés, például egy nem megfelelő cipő. A sportcipő helyett nem alkalmas az edzéshez az utcai cipőnk, hiszen nem ugyanazt a megtámasztást, csillapítást adja.

Szintén problémát okoz, ha elmarad a bemelegítés, vagy az edzés utáni nyújtás.

A bemelegítés felkészíti a testet a terhelése, ezzel csökkenthető a sérülés veszélye, a rándulás, a húzódás és hasonló balesetek. Az edzés végén elvégzett nyújtás pedig az izomláz elkerülését szolgálják, rugalmasabbá téve az izmokat, ízületeket.

Keresztedzések, erősítő edzésekkel a sérülés ellen!

Futóként jól tudom a keresztedzések, például a biciklizés, úszás, túrázás fontosságát és az erősítő edzések hatékonyságát!

Az állóképességi sportolók hajlamosak elfeledkezni az erősítésről, pedig a korral az izmok leépülnek, ez a folyamat erősítő edzések beiktatásával lassítható.

A sérülések egyik gyakori oka a nem helyesen végrehajtott mozdulat, gyakorlat. Legyen szó futótechnikáról, erősítő edzésről, a nem megfelelően végrehajtott gyakorlat sportfájdalmakhoz, húzósásokhoz vezethet.

Fontos lenne szakedzőtől segítséget kérni a helyes mozdulatokhoz és légzőtechnikákhoz.

Talán nem gondolnánk erre, de a rossz alvás is befolyásolja mind a teljesítményt, mint a sérülésveszélyt.

A nem kielégítő alvás rizikófaktornak számít, koncentrációs nehézségekhez vezethet és sérüléseket okozhat, ahogy a nem kezelt fájdalom is.

Fájdalommal sportolni menni vagy a fájdalmas testrész vizsgálatát elhanyagolni szintén rizikós dolog a későbbiek szempontjából.

Ha már megtörtént a baj és fájdalmat érzünk, szinte biztos, hogy nem szabad elhanyagolni, hiszen intő jel. Ne a gyógyszeres kezelés jelentse a megoldást (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) hanem az alapos orvosi kivizsgálás és a kiváltó ok megszüntetése. Fontos lépés a gyógyulásban a sportolók panaszainak kezelése során, hogy pontos diagnózis szülessen, az okokat feltárva.

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?