Menü

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Egy háztartásban sokféle folttal, kosszal, porral, szagokkal és szennyeződéssel találkozunk, melyeket érthető módon mielőbb és hosszú időre szeretnénk megszüntetni, ehhez pedig természetes módszereket ajánlunk.

Ahelyett, hogy vegyi anyagok tucatjait használnánk, inkább vessünk be természetes módszereket.

Egy ilyen eszköz a kezünkben például a bármikor bevethető és könnyen beszerezhető (biztosan van is otthon) a szódabikarbóna. Lágyítja a vizet, oldja a zsíros szennyeződéseket. Kevés vízben feloldva eltüntethetjük vele a foltokat a ruhákról, illetve a szagokat is semlegesíti. Szépen tisztítja az ezüst ékszereinket is.

Éppilyen kedvelt megoldás a takarításhoz a só. Enyhén fertőtlenítő hatású, magába zárja a szagokat, és kiválóan alkalmazható súrolószerként is. Kevés vízből és sóból sűrű, kenhető masszát készítsünk és bátran álljunk neki a sikálásnak akár a tűzhelyen, akár a mosogatóban. Csodát fog tenni.

A kávézacc már nálunk sem a kukában landol, pláne mióta tudom, hogy arcradírozásra is kiváló, azonban tisztítószerként is megállja a helyét. A finom őrleményt szintén használhatjuk súrolószerként, de feloldja a makacs, zsíros szennyeződéseket is.

Azt viszont még nem hallottam, hogy krumplihéjjal is lehet ablakot pucolni, pedig aki próbálta már, esküszik rá. Meg kell hámozni öt-hat szem közepes méretű krumplit, majd leforrázni a héjukat, végül leszűrni a főzetet és ezzel megmosni az ablakokat. Ezzel állítólag szépek és csillogóak lesznek az ablaküvegek.

Az ecet egy rendkívül sokoldalú, mindent tudó szer. A hígítatlan 20%-os ecet nagyszerű vízkőoldó, mindezeken kívül pedig képes elpusztítani a penészgombát is. Számomra a legjobb természetes csodaszer, melyet nemcsak vízkőoldásra vagy a ruhák színének felfrissítésére használhatjuk, hanem fertőtlenítésre is.

A citrom is hasonló kedvelt természetes tisztítószer, illóolaja nemcsak kellemes illatú, hanem közismerten kiváló fertőtlenítő is.

Ha a lakásban beteg valaki, facsarjunk ki egy citromot, adjunk a levéhez kétszer annyi vizet, és töltsd egy szórófejes flakonba, ezzel töröljük át azokat a használati tárgyakat, melyeket gyakran megfogunk, például kilincset, távirányítót, villanykapcsolókat.

Vírusok idején a citromolajjal párologtatni is érdemes.

Ha már a vírusokat említem, jöjjön a teafaolaj.

Az egyik legerősebb természetes fertőtlenítőszer, amelynek pár cseppje képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat és más kórokozókat. Tehetjük felmosóvízbe, a mosószer mellé, de csepegtethetünk lefolyóba is.

Boldoggá tesz, hogy sokaknak egyre fontosabb a környezetvédelem, a zöld gondolkodás, ennek lépéseiként a műanyag zacskókat lecseréljük, többet biciklizünk, mint autózunk és szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ám a háztartási tisztítószereknél is megtehetjük az első lépéseket, méghozzá azzal, ha a fent említett természetes és környezettudatos szerekre cseréljük őket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.