Menü

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Egy háztartásban sokféle folttal, kosszal, porral, szagokkal és szennyeződéssel találkozunk, melyeket érthető módon mielőbb és hosszú időre szeretnénk megszüntetni, ehhez pedig természetes módszereket ajánlunk.

Ahelyett, hogy vegyi anyagok tucatjait használnánk, inkább vessünk be természetes módszereket.

Egy ilyen eszköz a kezünkben például a bármikor bevethető és könnyen beszerezhető (biztosan van is otthon) a szódabikarbóna. Lágyítja a vizet, oldja a zsíros szennyeződéseket. Kevés vízben feloldva eltüntethetjük vele a foltokat a ruhákról, illetve a szagokat is semlegesíti. Szépen tisztítja az ezüst ékszereinket is.

Éppilyen kedvelt megoldás a takarításhoz a só. Enyhén fertőtlenítő hatású, magába zárja a szagokat, és kiválóan alkalmazható súrolószerként is. Kevés vízből és sóból sűrű, kenhető masszát készítsünk és bátran álljunk neki a sikálásnak akár a tűzhelyen, akár a mosogatóban. Csodát fog tenni.

A kávézacc már nálunk sem a kukában landol, pláne mióta tudom, hogy arcradírozásra is kiváló, azonban tisztítószerként is megállja a helyét. A finom őrleményt szintén használhatjuk súrolószerként, de feloldja a makacs, zsíros szennyeződéseket is.

Azt viszont még nem hallottam, hogy krumplihéjjal is lehet ablakot pucolni, pedig aki próbálta már, esküszik rá. Meg kell hámozni öt-hat szem közepes méretű krumplit, majd leforrázni a héjukat, végül leszűrni a főzetet és ezzel megmosni az ablakokat. Ezzel állítólag szépek és csillogóak lesznek az ablaküvegek.

Az ecet egy rendkívül sokoldalú, mindent tudó szer. A hígítatlan 20%-os ecet nagyszerű vízkőoldó, mindezeken kívül pedig képes elpusztítani a penészgombát is. Számomra a legjobb természetes csodaszer, melyet nemcsak vízkőoldásra vagy a ruhák színének felfrissítésére használhatjuk, hanem fertőtlenítésre is.

A citrom is hasonló kedvelt természetes tisztítószer, illóolaja nemcsak kellemes illatú, hanem közismerten kiváló fertőtlenítő is.

Ha a lakásban beteg valaki, facsarjunk ki egy citromot, adjunk a levéhez kétszer annyi vizet, és töltsd egy szórófejes flakonba, ezzel töröljük át azokat a használati tárgyakat, melyeket gyakran megfogunk, például kilincset, távirányítót, villanykapcsolókat.

Vírusok idején a citromolajjal párologtatni is érdemes.

Ha már a vírusokat említem, jöjjön a teafaolaj.

Az egyik legerősebb természetes fertőtlenítőszer, amelynek pár cseppje képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat és más kórokozókat. Tehetjük felmosóvízbe, a mosószer mellé, de csepegtethetünk lefolyóba is.

Boldoggá tesz, hogy sokaknak egyre fontosabb a környezetvédelem, a zöld gondolkodás, ennek lépéseiként a műanyag zacskókat lecseréljük, többet biciklizünk, mint autózunk és szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ám a háztartási tisztítószereknél is megtehetjük az első lépéseket, méghozzá azzal, ha a fent említett természetes és környezettudatos szerekre cseréljük őket.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.