Mikrós sütik
- Dátum: 2023.08.31., 17:00
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- cukor, cukormentes, édesség, egyszerű, előny, fehérjepor, finom, finomság, gyors, hátrány, hozzávaló, mikró, pár perces, pepecsel, recept, sütő
Kedves idősebb ismerősöm – Laci bácsi – érdeklődött, hogy tudok-e ajánlani olyan édességeket, amihez nem kell sütő, hanem elég a mikró is. Miközben keresgéltem a jobbnál jobb pár perces mikróban is elkészíthető finomságokat, arra gondoltam, ez megfelelne a mai témának is, hátha többen vannak, akik sütő híján mikróban tudnak csak süteményeket megsütni. Nézzük.
Laci bácsi biztosan sikerrel megsüti a következő pár mikrós sütit, legalábbis remélem, mert azt hiszem ezeket vagy ehhez hasonló recepteket keresett.
Mikrós, bögrés, fahéjas csiga:
A tésztához 6 evőkanál (a továbbiakban: ”ek”) finomliszt, 5 ek tej, 1 tk sütőpor kell, tölteléknek pedig 2 ek barna cukor, 2 ek fahéj,1 ek napraforgó olaj. A mázhoz pedig 3 ek porcukor 1 ek vajjal és 1 ek tejjel elkeverve.
A lisztet a tejet és a sütőport gyúrjuk össze, és addig dolgozzunk rajta, míg egy homogén szinte hófehér tésztagolyót nem kapunk. Egy kis liszttel nyújtsuk ki a tésztát egy csík alakra, erre szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, majd a tésztacsíkot tekerjük fel a csigába. Állítsuk bele egy kb, 2,5-3 dl-es bögrébe, majd locsoljunk rá egy kis olajat és tegyük a mikróba közepes fokozaton kb. 2 percre. A mázat a végén csorgassuk rá.
Bögrében lehet 5 perc alatt sütit sütni a mikró segítségével, diétánknak és étkezési céljainknak megfelelően akár proteines sütit, akár gyümölcsös, túrós vagy csokis finomságot, legyen az csiga, brownie, kuglóf, piskóta vagy felfújt.
Proteines sütit vagy diétás édességet a hozzávalók kicserélésével készíthetünk, oly módon, hogy liszt helyett fehérjeport, cukros verzió helyett cukrozatlan kakaóport, cukor helyett pedig természetes édesítőszert használunk.
A mikróban elkészíthető ételek esetében is vannak előnyök és hátrányok.
Az első és legfontosabb előnye a mikrós sütésnek, hogy rendkívül gyors és egyszerű, gazdaságos, energiatakarékos, környezettudatos és egészséges. Hátrányai, hogy nagyon jól kell beállítani a sütési időt, különben az étel hamar megég, kiszárad. Nem mindegy, milyen tálat használunk és milyen hőmérsékleten. Érdemes tenni néhány próbát, hogy kitapasztaljuk a nekünk megfelelőt.
Amikor az ember gyors édességre vágyik, vagy mert nincs sütője, vagy mert nem szokott sütni, vagy mert szokott, de olykor nincs kedve órákat pepecselni az előkészületekkel, akkor jusson eszünkbe utánanézni a neten a mikrós sütiknek, szinte minden napra jut egy újabb finomság. Agglegényeknek is.
Népszerű adventi édességünk a grillázs
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.
Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?
Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?
Ünnepi italok – nemcsak télre
Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?
Ezért fogyasszunk mindennap ánizst
Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!
Taurin gyógyító hatása
A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.