Menü

Honnan tudjuk, hogy nincs rendben a vércukrunk?

A magas vércukorszint alattomos egészségügyi probléma, mivel nem okoz súlyos panaszokat, s a tünetei enyhék, így sokan észre sem veszik, hogy baj van. A kezeletlen és fel nem ismert probléma azonban súlyos betegségekhez vezethet, nézzük mely tünetek esetén keressük fel feltétlen az orvosunkat!

A cukorbetegek 90-95 százaléka azonban a II. típusú diabétesztől szenved, amely általában 45-50 éves kor után alakul ki, bár fiatalabb korban is előfordulhat.

Mikor beszélünk magas vércukorszintről?

A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezések előtt 7,0 mmol/l, illetve étkezések után 8 mmol/l fölötti értéket kapunk.

Egy vércukormérő eszköz minden háztartásban hasznos dolog, de ha épp nincs ilyesmi kéznél, akkor bizonyos jelek vércukorproblémákra utalhat, ilyen például, ha nagyon szomjasok vagyunk, a szokásosnál több folyadékot iszunk és éjjel gyakran járunk emiatt mosdóba.

Fáradtság. Ha a szokásostól eltérő mértékben álmosabbak, fáradtabbak vagyunk, enerváltak és kimerültebbek, az is intő jel lehet.

A diabétesz gyakran okozza a látás romlását, hatással van a szemek egészségére s nem ritka, ha zsibbadnak a végtagjaink.

Súlyos és veszélyes tünet, ha a lábunk sebes, a seb pedig könnyen elfertőződhet, valamint a bőrviszketés és a száraz bőr is ilyesmiről árulkodhat.

A fent említett zsibbadás gyakran bizonytalan járást okoz, ha ilyet tapasztalunk, akkor érdemes megméretni a vércukorszintünket.

Koncentrálási nehézség és idegi problémák is jelezhetik a vércukorszint nem megfelelő mértékét, ahogy a gyomorpanaszok és az impotencia is, sok esetben nem gondolnak ekkor a vércukorproblémákra, pedig sok baj forrása lehet.

A krónikusan magas vércukorszint rendkívül veszélyes a szervezet számára, rombolja a sejteket és az ereket, szívrohamhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, sztrókhoz, idegrendszeri károsodáshoz, veseelégtelenséghez, sőt akár vaksághoz is vezethet.

Mint oly sok minden esetben, a megfelelő, és jól összeállított étrend itt is sokat segíthet, azzal, hogy szabályozza a vércukrot. Ilyen például az áfonya, az avokádó, a chia mag, nagyon jól kordában tartja a vércukorszintet a fahéj, remek az olívaolaj, a tojás, az almaecet, ajánlott a mangó fogyasztása és az olyan fűszereké, mint például a görögszéna mag és a kurkuma, de a gyömbér, a mustármag és a koriander is jótékony hatású.

Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?

A hipochondria tünetei

A hipochondria egy olyan mentális betegség, amelynél a beteg szinte kényszeresen keresi a szervezetében fellépő kóros elváltozásokat, bebeszél betegségeket, magára ismer különféle egészségügyi problémákban, holott szervi baja általában nincsen.

Mi a hidegterápia és miért olyan népszerű?

A hidegterápia, más néven krioterápia, egy olyan kezelési módszer, amely hideg hőmérséklet alkalmazásával segít csökkenteni a fájdalmat, gyulladást és duzzanatot. A terápia során a test egy részét vagy az egész testet rövid időre nagyon alacsony hőmérsékletnek teszik ki.

Leggyakoribb tünetek, amik arra utalnak, hogy a lelked beteg

Rengeteg olyan tünet jelentkezhet egy ember életében, ami megbetegedésre utal. Sokszor pedig elsőkörben nem feltétlenül a fizikai egészségünk romlik, hanem az már a lelki gondjaink kivetülései.

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.