Menü

Honnan tudjuk, hogy nincs rendben a vércukrunk?

A magas vércukorszint alattomos egészségügyi probléma, mivel nem okoz súlyos panaszokat, s a tünetei enyhék, így sokan észre sem veszik, hogy baj van. A kezeletlen és fel nem ismert probléma azonban súlyos betegségekhez vezethet, nézzük mely tünetek esetén keressük fel feltétlen az orvosunkat!

A cukorbetegek 90-95 százaléka azonban a II. típusú diabétesztől szenved, amely általában 45-50 éves kor után alakul ki, bár fiatalabb korban is előfordulhat.

Mikor beszélünk magas vércukorszintről?

A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezések előtt 7,0 mmol/l, illetve étkezések után 8 mmol/l fölötti értéket kapunk.

Egy vércukormérő eszköz minden háztartásban hasznos dolog, de ha épp nincs ilyesmi kéznél, akkor bizonyos jelek vércukorproblémákra utalhat, ilyen például, ha nagyon szomjasok vagyunk, a szokásosnál több folyadékot iszunk és éjjel gyakran járunk emiatt mosdóba.

Fáradtság. Ha a szokásostól eltérő mértékben álmosabbak, fáradtabbak vagyunk, enerváltak és kimerültebbek, az is intő jel lehet.

A diabétesz gyakran okozza a látás romlását, hatással van a szemek egészségére s nem ritka, ha zsibbadnak a végtagjaink.

Súlyos és veszélyes tünet, ha a lábunk sebes, a seb pedig könnyen elfertőződhet, valamint a bőrviszketés és a száraz bőr is ilyesmiről árulkodhat.

A fent említett zsibbadás gyakran bizonytalan járást okoz, ha ilyet tapasztalunk, akkor érdemes megméretni a vércukorszintünket.

Koncentrálási nehézség és idegi problémák is jelezhetik a vércukorszint nem megfelelő mértékét, ahogy a gyomorpanaszok és az impotencia is, sok esetben nem gondolnak ekkor a vércukorproblémákra, pedig sok baj forrása lehet.

A krónikusan magas vércukorszint rendkívül veszélyes a szervezet számára, rombolja a sejteket és az ereket, szívrohamhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, sztrókhoz, idegrendszeri károsodáshoz, veseelégtelenséghez, sőt akár vaksághoz is vezethet.

Mint oly sok minden esetben, a megfelelő, és jól összeállított étrend itt is sokat segíthet, azzal, hogy szabályozza a vércukrot. Ilyen például az áfonya, az avokádó, a chia mag, nagyon jól kordában tartja a vércukorszintet a fahéj, remek az olívaolaj, a tojás, az almaecet, ajánlott a mangó fogyasztása és az olyan fűszereké, mint például a görögszéna mag és a kurkuma, de a gyömbér, a mustármag és a koriander is jótékony hatású.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.