Menü

Természetes probiotikum forrásaink

A természetes probiotikum források azért fontosak, mert felturbózzák az immunrendszert. Melyek ezek a probiotikumok és milyen ételekkel vihetjük be? A bélflóra egészségével foglalkozunk.

A bélflóra egészsége nélkülözhetetlen a megfelelő immunvédelemhez, melyet probiotikus ételekkel remekül megtámogathatunk. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek hasznos baktériumokat tartalmaznak és amelyek az emésztőrendszerben élve fenntartják a bélflóra egyensúlyát.

Miért ennyire fontosak a probiotikumok?

A probiotikumok fontosságáról a legtöbben már hallottunk, hiszen emésztési nehézségek, hasmenés, puffadás vagy antibiotikumos kezelés esetén az egyik leghasznosabb étrend-kiegészítőnek számítanak.

Mely ételekben találjuk meg ezeket?

Például olyan tejtermékekben, amelyek elsősorban lakto-, és bifidobacillusokat tartalmaznak megfelelő mennyiségben, ezek pedig hozzájárulnak a megfelelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják az immunrendszert.

A probiotikumokat tartalmazó fermentált tejtermékeket érdemes előnyben részesíteni, úgy, mint a kefir, a joghurt és az erjesztett élelmiszerek, például a kovászos uborka fogyasztása előnyös lehet számos betegség kezelésében.

Jól tudom, hogy ma a tejtermékek fogyasztásának egészséges mivolta megosztó téma, nem népszerűek ma már, számos diéta ellenzi őket, azonban tény, hogy hiányuk alacsonyabb fehérje- és kalciumbevitelhez, a bélflóra kedvezőtlen változásaihoz vezethet.

Amennyiben lehetséges, a probiotikumokat természetes forrásokból fedezzük, tehát élelmiszerekből vigyük be.

A legújabb kutatások azt is bizonyítják, hogy a probiotikumok jótékony hatásai jóval túlmutatnak azon, amit jelenleg tartunk róluk, például rendkívüli szerepet tulajdonítanak nekik a fogyásban is, ugyanis megszabadítanak a zsírtól, csökkentik az étvágyat, hatékonyabb velük a zsírégetés és megteremtik a hormonális egyensúlyt.

A probiotikumok fogyásra gyakorolt hatása miatt nagyszerű kiegészítés lehet a megfelelő diéta és testmozgás mellé.

Beszéljünk a probiotikum gyilkos ételekről is!

Antibiotikumok, cukor, klóros csapvíz, fehér- liszt és kenyér, péksütemények, valamint a génkezelt élelmiszerek negatív hatásúak, jobban tesszük, ha ezeket kiiktatjuk az étrendünkből.

Étrendkiegészítőkből is fedezhetjük ezeket a jótékony baktériumokat, de ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor válasszuk a fermentált ételeket, joghurtot, kefirt, ha pedig nem fogyasztunk tejterméket, akkor a kovász, a kombucha (fermentált fekete tea), a kimchi (fermentált káposzta), a tempeh és a miso (fermentált szójakészítmények) is szuper választás lehet, ahogy bármely fermentált zöldség is.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.