Menü

Természetes probiotikum forrásaink

A természetes probiotikum források azért fontosak, mert felturbózzák az immunrendszert. Melyek ezek a probiotikumok és milyen ételekkel vihetjük be? A bélflóra egészségével foglalkozunk.

A bélflóra egészsége nélkülözhetetlen a megfelelő immunvédelemhez, melyet probiotikus ételekkel remekül megtámogathatunk. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek hasznos baktériumokat tartalmaznak és amelyek az emésztőrendszerben élve fenntartják a bélflóra egyensúlyát.

Miért ennyire fontosak a probiotikumok?

A probiotikumok fontosságáról a legtöbben már hallottunk, hiszen emésztési nehézségek, hasmenés, puffadás vagy antibiotikumos kezelés esetén az egyik leghasznosabb étrend-kiegészítőnek számítanak.

Mely ételekben találjuk meg ezeket?

Például olyan tejtermékekben, amelyek elsősorban lakto-, és bifidobacillusokat tartalmaznak megfelelő mennyiségben, ezek pedig hozzájárulnak a megfelelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják az immunrendszert.

A probiotikumokat tartalmazó fermentált tejtermékeket érdemes előnyben részesíteni, úgy, mint a kefir, a joghurt és az erjesztett élelmiszerek, például a kovászos uborka fogyasztása előnyös lehet számos betegség kezelésében.

Jól tudom, hogy ma a tejtermékek fogyasztásának egészséges mivolta megosztó téma, nem népszerűek ma már, számos diéta ellenzi őket, azonban tény, hogy hiányuk alacsonyabb fehérje- és kalciumbevitelhez, a bélflóra kedvezőtlen változásaihoz vezethet.

Amennyiben lehetséges, a probiotikumokat természetes forrásokból fedezzük, tehát élelmiszerekből vigyük be.

A legújabb kutatások azt is bizonyítják, hogy a probiotikumok jótékony hatásai jóval túlmutatnak azon, amit jelenleg tartunk róluk, például rendkívüli szerepet tulajdonítanak nekik a fogyásban is, ugyanis megszabadítanak a zsírtól, csökkentik az étvágyat, hatékonyabb velük a zsírégetés és megteremtik a hormonális egyensúlyt.

A probiotikumok fogyásra gyakorolt hatása miatt nagyszerű kiegészítés lehet a megfelelő diéta és testmozgás mellé.

Beszéljünk a probiotikum gyilkos ételekről is!

Antibiotikumok, cukor, klóros csapvíz, fehér- liszt és kenyér, péksütemények, valamint a génkezelt élelmiszerek negatív hatásúak, jobban tesszük, ha ezeket kiiktatjuk az étrendünkből.

Étrendkiegészítőkből is fedezhetjük ezeket a jótékony baktériumokat, de ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor válasszuk a fermentált ételeket, joghurtot, kefirt, ha pedig nem fogyasztunk tejterméket, akkor a kovász, a kombucha (fermentált fekete tea), a kimchi (fermentált káposzta), a tempeh és a miso (fermentált szójakészítmények) is szuper választás lehet, ahogy bármely fermentált zöldség is.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?