Természetes probiotikum forrásaink
- Dátum: 2023.08.02., 20:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antibiotikum, bélflóra, erjesztett, és bifidobacillusok, étrendkiegészítő, fermentált, fogyás, immunrendszer, lakto-, mikroorganizmusok, savanyúság, tejtermék, természetes probiotikum-forrásaink, zöldség
A természetes probiotikum források azért fontosak, mert felturbózzák az immunrendszert. Melyek ezek a probiotikumok és milyen ételekkel vihetjük be? A bélflóra egészségével foglalkozunk.
A bélflóra egészsége nélkülözhetetlen a megfelelő immunvédelemhez, melyet probiotikus ételekkel remekül megtámogathatunk. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek hasznos baktériumokat tartalmaznak és amelyek az emésztőrendszerben élve fenntartják a bélflóra egyensúlyát.
Miért ennyire fontosak a probiotikumok?
A probiotikumok fontosságáról a legtöbben már hallottunk, hiszen emésztési nehézségek, hasmenés, puffadás vagy antibiotikumos kezelés esetén az egyik leghasznosabb étrend-kiegészítőnek számítanak.
Mely ételekben találjuk meg ezeket?
Például olyan tejtermékekben, amelyek elsősorban lakto-, és bifidobacillusokat tartalmaznak megfelelő mennyiségben, ezek pedig hozzájárulnak a megfelelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják az immunrendszert.
A probiotikumokat tartalmazó fermentált tejtermékeket érdemes előnyben részesíteni, úgy, mint a kefir, a joghurt és az erjesztett élelmiszerek, például a kovászos uborka fogyasztása előnyös lehet számos betegség kezelésében.
Jól tudom, hogy ma a tejtermékek fogyasztásának egészséges mivolta megosztó téma, nem népszerűek ma már, számos diéta ellenzi őket, azonban tény, hogy hiányuk alacsonyabb fehérje- és kalciumbevitelhez, a bélflóra kedvezőtlen változásaihoz vezethet.
Amennyiben lehetséges, a probiotikumokat természetes forrásokból fedezzük, tehát élelmiszerekből vigyük be.
A legújabb kutatások azt is bizonyítják, hogy a probiotikumok jótékony hatásai jóval túlmutatnak azon, amit jelenleg tartunk róluk, például rendkívüli szerepet tulajdonítanak nekik a fogyásban is, ugyanis megszabadítanak a zsírtól, csökkentik az étvágyat, hatékonyabb velük a zsírégetés és megteremtik a hormonális egyensúlyt.
A probiotikumok fogyásra gyakorolt hatása miatt nagyszerű kiegészítés lehet a megfelelő diéta és testmozgás mellé.
Beszéljünk a probiotikum gyilkos ételekről is!
Antibiotikumok, cukor, klóros csapvíz, fehér- liszt és kenyér, péksütemények, valamint a génkezelt élelmiszerek negatív hatásúak, jobban tesszük, ha ezeket kiiktatjuk az étrendünkből.
Étrendkiegészítőkből is fedezhetjük ezeket a jótékony baktériumokat, de ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor válasszuk a fermentált ételeket, joghurtot, kefirt, ha pedig nem fogyasztunk tejterméket, akkor a kovász, a kombucha (fermentált fekete tea), a kimchi (fermentált káposzta), a tempeh és a miso (fermentált szójakészítmények) is szuper választás lehet, ahogy bármely fermentált zöldség is.
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.