Menü

Olasz ízek – 3 recept egy tematikus estéhez

Néha jól esik a megszokottól eltérni, kipróbálni valami mást, valami újat, ehhez pedig egy nagyon klassz alternatíva lehet egy tematikus este, például olasz ízvilággal fűszerezve. Segítek három recepttel, hogy könnyebben elmélyülhessünk a zamatok adta élményekben.

Ki ne hallotta volna még a kifejezést, a „dolce vita”-t?! Pontosan azt jelenti, hogy édes élet, de nem lehet ilyen egyszerűen behatárolni, hiszen mindenkiből mást hoz elő. A dolce vita alapja a szeretet, a tisztelet és a hála. Fontosak a családok, a hagyományok őrzése, és ez megmutatkozik az olasz konyha falai között is.

Én azt szeretem az olasz receptekben, hogy nem nehéz őket elkészíteni, mégis páratlan élményt nyújtanak az étkezés alatt. Nem mellesleg a legtöbb hozzávalót egy kisebb városban is be lehet szerezni, szóval bárkinek van esélye egy jó olasz ételt enni. Olaszország minden régiójának megvan a maga specialitása, de két dolog szinte minden ételükre igaz, mégpedig, hogy csak jó alapanyagokat használnak a főzéshez és egészségesebbek a fogások, mint mondjuk egy magyar konyhában.

Az olaszok szeretik az előételeket, a leveseket, a tésztás ételeket, melyben szentírásként tekintenek az al dante elkészítéshez, vagyis a tészták kemények, azaz nincsenek puhára főzve. A feltéteket nyugodtan variálhatjuk, de nem ronthatjuk el, ha használunk paradicsomot, olíva olajat, bazsalikomot, mozzarellát, vagy parmezánt.

Kezdjük egy jó kis előétellel, a bruschettaval.

Paradicsomot, fokhagymát, sót, borsot, egy kis balzsamecetet, frissen aprított bazsalikomot és egy kis olíva olajat összeforgatunk és állni hagyjuk, amíg serpenyőben kenyeret pirítunk hozzá. A friss bagettet 1,5 centi széles szeletekre szeljük és mindkét felét kevés olíva olajon megpirítjuk. A még meleg szeletekre kanalazzuk a fűszeres paradicsomot és már tálalhatjuk is.

Főételnek tálaljunk bolognai spagettit.

Hozzávalók: 50 dkg tészta, 40 dkg darált marhahús, 15 dkg paradicsompüré, 10 dkg szalonna, 5 dkg zeller, 2 evőkanál olaj, 2 db vöröshagyma, 2 db fokhagyma, 1 evőkanál cukor, 1 szál sárgarépa, 1 késhegynyi fahéj, bazsalikom, oregánó, só, bors.

A szalonnát lepirítjuk, amikor zsírjára sül, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Ezután mehetnek rá az apróra vágott zöldségek, kicsit később a darált hús. Azonnal ráöntjük a paradicsompürét, alaposan összekeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük. A fahéjjal és cukorral csínján bánjunk. Kis lángon főzzük legalább 1,5-2 órát, néha megkeverve és vízzel pótolva az elpárolgó folyadékot. A tésztát bőséges vízben megfőzzük, majd a szósszal összekeverve merjük a tányérra.

A desszertről se feledkezzünk meg, legyen ez egy észak-olasz panna cotta.

Hozzávalók: 1 dl (3,5%-os) tej, 6 dl habtejszín, 4 lapzselatin, 10 dkg kristálycukor, 1 rúd (bourbon) vanília.

A tejet és a tejszínt egy vastag falú edénybe öntöm, belekaparom a vaníliarúd magjait, majd e rudat is beledobom, ezt pedig elkezdem lassú tűzön főzni. Mikor felforrt, leveszem a tűzről, beleteszem a zselatin lapokat és a cukrot, majd folyamatos keveréssel lehűtöm. Amikor már csak langyos, formákba vagy poharakba öntöm és legalább 5 órára a hűtőbe teszem pihenni. Tálalás előtt a formából tányérra engedem és a kívánt gyümölcs, esetleg karamell öntettel leöntöm, vagy a pohár tetejét díszítem ugyanezekkel.

Az olasz konyha egy könnyen tanulható, finom receptekkel rendelkező lehetőség arra, hogy valami nem mindennapit együnk és megismerjük egy másik nemzet szokásait ezáltal.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.