Menü

Tiszta mellékhelyiség környezettudatosan - recept

Évek óta az egyik kedvenc témám a környezettudatosság. Hogyan élhetek úgy, hogy kevesebb terhet rójak a bolygóra? Hogyan tehetnék többet ezért a mindennapokban? Ebbe a témába pedig a csomagolásmentes alternatívák mellett bizony beletartozik az is, hogy a takarítószerek, amelyeket a házban használok, ne károsítsák az élővilágot, és ne rójanak óriási terhet a környezetre, mégis tudjam, hogy a takarítás végeztével egy tiszta helyen pihenhet a család.

Sokan gondolják, hogy ahhoz, hogy valami tiszta, tehát baktériummentes legyen, feltétlenül szükséges valamiféle extra erős hatóanyag, mint a hipó vagy ennek bármilyen formája. Ez azonban nem így van. Szerencsére számos olyan, a háztartásban is megtalálható összetevő van, amelyek szintén kémiai úton hatnak, de nem károsak az élővizekre és a talajéletre, viszont kombinációjukkal remek mixeket hozhatunk létre, és ugyanolyan jó eredményeket érhetünk el, mint a bolti változattal.

Valószínűleg a wc takarítás az egyik mumus, amihez senkinek sem fűlik a foga. Miközben egy mélytisztítást elég néhány hetente elvégezni, még mindig szeretnénk abban a tudatban használni a mellékhelyiséget, hogy egy tiszta helyre megyünk be. A legtöbb ember azonban akár hetente is erős vegyszerekkel takarítja a wc-t, pedig egy családon belül nem lenne erre szükség. Ebben a cikkben ezért szeretném megosztani veled egy wc tisztító és frissítő bomba receptjét, amelyet használhatsz minden héten, és nyugodtan feküdhetsz le, tudván, hogy a wc belseje friss és szennyeződésmentes.

A recepthez nincs is másra szükséged, mint:

egy csésze szódabikarbónára,
negyed csésze citromsavra,
fél teáskanál folyékony kasztíliai szappanra,
egy jégkockatartóra,
egy habverőre és
egy nagy tálra.

Az elkészítés mindössze 10-15 percet vesz igénybe, és a következőképpen történik:

A tálba öntsd bele a szódabikarbónát, add hozzá a citromsavat, majd a kasztíliai szappant. Ez utóbbi talán a legfurcsább összetevő, de az internetről bármikor beszerezhető, és nem is túl drága. A habverővel kevergesd az összetevőket, amíg teljesen el nem elegyedtek egymással. Amikor ez megtörtént, olyan állagot kell kapnod, mint amilyen egy hógolyóé. A jégkockatartót töltsd meg ezzel a masszával, és egy éjszakát hagyd pihenni, hogy megszilárduljon. Másnap nyugodtan kiveheted a kis bombácskákat a jégkockatartóból, és tárolhatod akár egy befőttes üvegben is.

Mi sem egyszerűbb pedig, mint használatba venni:

Dobj egy frissítő bombát a wc-be, ami ekkor pezsegni kezd majd, és végül elpárolog, miközben a wc belsejéről eltávolítja a szennyeződéseket, és frissességet biztosít.

Remélem, neked is beválik a recept!

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.