Menü

Mit (ne) tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban?

Talán van, akinek ez elcsépelt téma, szerintem viszont megint aktuális a „szezon” beköszöntével. Vannak tévhitek a kullancs eltávolításával és az általa terjesztett betegségekkel kapcsolatban.

Hol találhatóak kullancsok?

A kullancsok elsősorban füves, gazos területen a leggyakoribbak. Futásaim, túráink során azt tapasztalom, hogy bokrok, cserjék, vagy adott esetben fűszálakon várakoznak, majd hozzátapadnak az arra járó ember bőréhez, mely után megkeresik a hajlatokat és befészkelik magukat oda. Édesanyámnak csak az elmúlt két napban három kullancsot kellett eltávolítania, mind a térdhajlatokban bújtak meg.

A kullancsok előszeretettel választják a testhajlatokat, mint például a: hónalj, térd- és lágyékhajlat.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

Már volt szó erről korábban többször is, hiszen mint mondtam minden nyáron fel kell hívni a figyelmet a kullancsok által terjesztett betegségekre, ezért, hogy elkerüljük ezt, a túrázások és terepfutások, kirándulások esetén mindig használjunk szúnyog- és kullancsriasztó szert!

Viseljünk hosszú szárú nadrágot és hosszú ujjú pólót, sapkát, kalapot.

A túrázások, kirándulások, kertészkedések, nyári táborok után alaposan nézzük át magunkat és családtagjainkat, hogy nem kapaszkodik valahol bennük egy kis élősködő vérszívó.

Amennyiben találunk magunkban kullancsot, akkor mielőbb távolítsuk el, méghozzá helyesen!

Ne használjunk semmilyen olajat, krémet, hanem csipesszel fogjuk meg a kullancsot, közvetlenül a bőr felett a fejénél, a hasát semmiképpen se nyomjuk össze. A csipesszel tekerés nélkül egy határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot a bőrből, majd fertőtlenítsük a csípés helyét.

Előfordulhat (édesanyámnál sajnos ez így is történt a napokban), hogy beleszakad az élősködő szájszerve a sebbe, ilyenkor nem szabad pánikba esni, ugyanis 1-2 napon belül általában magától kilöki a szervezet.

A kullancs terjesztette betegségek ellen védőoltással lehet védekezni, ám sajnos az oltás a Lyme-kór ellen nem véd. A Lyme-kór alattomos betegség, ugyanis megfertőződés esetén nem mutat heves tüneteket, és akár hetekig is lappanghat az emberi testben, mire megjelenik a jellemző vörös kokárda szerű kör a csípés helyén.

A betegség ma már könnyedén gyógyítható antibiotikumos kezelésekkel. Kisfiam esetében 21 napos antibiotikum-kúra jelentette a megoldást és a gyógyulást. Mivel ő már volt Lyme-kóros, így nemcsak újságíróként tartom fontosnak erről írni, hanem háromgyerekes anyukaként is.

Összegezve tehát a megelőzés a legfontosabb, az odafigyelés, mellyel elkerülhetőek a kullancsok által terjesztett betegségek.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!