Menü

A tüdőkapacitás természetes növelése

A légzőgyakorlatok, a testmozgás és a D-vitamin mind segítenek a légzőrendszer jó karban tartásában. Nézzünk még 7 egyszerű módszert, amivel javíthatja a tüdőkapacitását.

Mi az a vitálkapacitás?

Annak a levegőnek az összmennyisége, amit az ember tüdeje képes befogadni. Születésünktől fogva percenként 15-17 alkalommal töltjük meg (megközelítőleg fél liter) levegővel a tüdőnket. Azonban a ha szeretnénk, ezen a mennyiségen felül még kb. 2 liter levegőt tudnánk belélegezni, egy átlagos kilégzés után pedig további nagyjából 1 litert kipréselni a tüdőnkből. Ez a két érték mutatja meg pontosan a vitálkapacitásunkat.

Ne dohányozzon!

A dohányzás károsítja a tüdőt, rengeteg egészségügyi problémát okozva, a tüdőráktól a légzőszervi betegségekig, továbbá határozottan befolyásolja a tüdő kapacitását.

Végezzen légzőgyakorlatokat!

Vegyünk egy mély lélegzetet! Nem, tényleg nem olyan egyszerű. Számos légzőgyakorlatot találhat az interneten, amelyek gyakorlása segít megőrizni a tüdő egészségét.

Ügyeljen a D-vitamint fogyasztásra!

Egy tanulmány megállapította, hogy a magasabb D-vitamin-szint jobb tüdőműködéshez vezethet. Nyáron, attól függően, hogy hol él, a legtöbb ember elegendő D-vitaminhoz jut a napsütésből. Ahogy a téli hónapok közelednek és a nap eltűnik, érdemes lehet D-vitamin táplálék-kiegészítőt szedni. A D-vitamin olyan élelmiszerekben is megtalálható, mint például az olajos hal, a tojássárgája és a vörös hús.

Énekeljen!

Az éneklés javíthatja a tüdő kapacitását. Az éneklés különösen hasznos a légzőszervi betegségekben szenvedő betegek számára. 20 indonéz hallgató 2015-ben közzétett tanulmánya megállapította, hogy a kóristák átlagos tüdőkapacitása magasabb, mint azoknak, akik nem képzett énekesek.

Legyen aktív!

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módszer a tüdőkapacitás növelésére. Amint azt a biológiai órákon is megtanultuk az intenzív mozgás hatására megnövekszik az izmok oxigén szükséglete, ezt a szervezet azáltal képes kompenzálni, hogy kitágítja az ereket, így növelve meg a szállítandó vér és ezzel együtt a tápanyagok és oxigén ellátását. A mozgás a légzésszámot is felgyorsítja, ami által nagyobb mennyiségű oxigént képes felvenni majd elosztani a szervezet. Az intenzívebb mozgás hatására a bordaközi izmok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal erősödnek és javul hatékonyságuk. Az erősebb tüdő, és az erősebb bordaközi izmok pedig a szív terheltségét csökkentik.

Húzza ki magát!

Tanulmányok kimutatták, hogy a helytelen testtartású ülés csökkenti a tüdő kapacitását, mivel ez a testhelyzet nyomja a tüdejét. Tehát a gyors kapacitásnövelés érdekében üljön fel egyenesen, húzza ki magát, tartsa egyenesen a hátát. A jó testtartás hátfájás esetén is segíthet.

Szellőztessen ki!

Ha nagyvárosban él, a légszennyezés sajnos elkerülhetetlen. Még a rövid távú levegőszennyezés is hatással lehet a tüdőre.

Tartsa mindig tisztán lakását, portalanítson rendszeresen vegye körbe életterét szobanövényekkel, amelyek elősegíthetik a levegő felfrissítését. Azokban a napokban, amikor alacsony a szennyeződés szintje, feltétlenül nyissa ki az ablakokat és szellőztessen.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.